Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Cattleya bicolor x s. coccinea
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Michał
E-mail: mwiniu@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 28 listopada 2006 17:13:17
Nie mogłem sie jej oprzeć na łódzkiej wystawie...

No i bez lampy.

Autor: Grażyna Szymczak
E-mail: grazynas@hektor.umcs.lublin.pl
Data: wtorek, 28 listopada 2006 20:25:24
Ja też nie mogłabym się oprzeć tej pięknośći...

Pozwalam sobie dołączyć do tego wątku, ponieważ podobie jak autor wątku debiutuję na tym forum.
Od dłuższego czasu śledzę Państwa wiadomości i wymieniane informacje i musze przyznać, że miło mi sie robi na duszy gdy czytam z jaką "miłością" - bo chyba w wielu przypadkach tak to trzeba nazwać - niektórzy traktują rośliny -w tym przypadku storczyki. Wielu wśród miłośników to PRAWDZIWI SPECJALIŚCI - wśród nich moja imienniczka Pani Grażyna Siemińska. Ja z roslinami jestem związana zawodowo i hobbistycznie i chociaż moją pierwszą miłością (zaznaczam - roślinną) były i pozostaną sukulenty, to od jakiegoś czasu zwracam większą uwagę na storczyki.
Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zarażonych chorobą storczykową i życzę powodzenia w uprawie tych maleńkich i tych całkiem dużych storczyków!!!!
Grażyna

Autor: Monka
E-mail: Monika-Mross@web.de
Data: środa, 29 listopada 2006 06:47:09
....Szymczak to moje panienskie nazwisko....
Tym bardziej mi milo powitac
Mam nadzieje ze to spogladanie w strone storczykow przerodzi sie w maniactwo i kto wie...moze doswiadczeniem dogoni Pani kiedys swoja imienniczke p. Sieminska..( ..z drugiej strony.... )
Wielu storczykowcow bylo wczesniej wielbicielami np.kaktusow. Ja sama sie do nich zaliczam. Wlasciwie to nawet ostatnio powiekszylam swoja kolekcje kaktusow.
Sukulenty sa tez fantastyczne!Jedno z drugim mozna pogodzic...trudniej wtedy o miejsce do normalnego funkcjonowania rodziny...ale to juz inna bajka.
Witam serdecznie jeszcze raz.
Monka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 29 listopada 2006 10:08:22

Witam,

wątek wyraźnie zmienił temat, ale skoro padło tu moje nazwisko, to tu się dopiszę...

Moje miłe Panie, przesadzacie tak, że jestem zarumieniona . Co to za wiedza, skoro nie ma jeszcze nawet pełnych 6-ciu lat od zakupu pierwszego storczyka! Ale przez ten okres zebrałam ich tyle, że staram się jak najwięcej czytać i słuchać mądrzejszych. Jest tu na tym Forum wiele osób o większej wiedzy i duuuuuuuużo większym doświadczeniu. Nie będę wymieniać nazwisk, bo nie o to chodzi, ale wspomnę tylko, że ta strona powstała właśnie w oparciu o wiedzę i pasję storczykową .
Może za dużo mnie tutaj ?, ale uważam, że własne doświadczenia są najcenniejsze, więc dzielę się nimi, a przy okazji oczywiście, chwalę się moimi małymi sukcesami w kwitnieniu . Każdy ma coś próżności w sobie, czyż nie?

Pozdrawiam,
Grażyna
P.S. Kilka.....dziesiąt lat temu też miałam ładną kolekcję kaktusów i innych sukulentów, ale storczyki je wyparły. Poszły do ludzi, tylko 2 zostały...

Autor: Ania
E-mail: annazawodniak@wp.pl
Data: środa, 29 listopada 2006 11:34:34
Witam!
Taką samą kupiłam pod nazwą Slc. Pearluis . 'Rodzice' Ci sami.
Jest malutka, ale urocza. To chyba najmniejsza z moich roślin, a mam ich sporo . I najważniejsze: jest czerwona .
Pozdrawiam
Ania

Zdjęcie robione dzisiaj, a kwitnie już ponad miesiąc.

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: środa, 29 listopada 2006 22:05:46
No nie wiem czy takie kryptoreklamy i "product placement" są dozwolone na tym forum A Cattleya świetna, jeśli ktoś kiedyś będzie dzielił to ja się piszę !

pozdrawiam
Sandra

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl