|
Autor: |
Kamila Irie |
|
E-mail: |
|
|
Data: |
czwartek, 21 lipca 2011 12:46:25 |
Oj cos mi sie wierzyc nie chce, ze lustrzanka nie potrafila zrobic dobrego zdjecia... Bardziej wiarygodne moze jest to, ze w sklepie jest czlowiek odrobine zestresowany i nie jest w stanie calkowicie i logicznie wykorzystac mozliwosci aparatu, ktorego trzyma w rece w szczegolnosci, kiedy nie jest z nim do konca zaznajomiony 
Jezeli chodzi o nastawienie sie na robienie zdjec makro wysmienitej jakosci, to smiem twierdzic, ze zaden kompakt nie jest w stanie dorownac lustrzance. Tu niestety trzeba rowniez wylaczyc automatyke i "jechac" na manualnych ustawieniach. Automatyka ustawia przewaznie ostrosc na f 5.6 a to nie da nam zadnej glebi w zdjeciu. Manualnie ustawiam na min f 9.0 max f 22.0 i dostrajam swiatlo do aktualnego oswietlenia otoczenia. Ostatnio nawet robie zdjecia tylko i wylacznie w formacie RAW bo JPEG daja wieeele do zyczenia. Oczywiscie niezbednikiem w tym momencie jest DOBRY statyw z glowica ulatwiajaca manuwracje ciezkim sprzetem. W ogole nie ma mowy o robieniu zdjec z reki, niewazne jak dobra jest redukcja wibracji w aparacie.
Uzywam sprzetu, ktory moze nie jest najnowszy, ale bezproblemowo radzi sobie ze sprostaniem moich oczekiwan - wiec nie zamierzam go nic a nic wymienic na nowszy.
Moj aparat to Nikon D80 a obiektyw to Nikkor 105mm. Zdjecia zrobione przeze mnie mozesz zobaczyc tu: http://www.flickr.com/photos/kamilase/collections/72157622719666572/ potem wejsc w "actions" i zobaczyc szczegoly zdjecia w EXIF - mogac sobie porownac jaki efekt zostal osiagniety jaka przeslona.
Wartoscia ISO nie powinnas sie przejmowac - przy robieniu zdjec makro najlepsze sa 100 lub 200, pozostale wysokosci juz cie nie interesuja.
Jezeli masz mozliwosci finansowe, to kupuj Nikon D7000 - moja rada. Bardzo polecam obiektyw makro, ktorego ja uzywam. Ale moze jestem stronnicza, kazda pliszka, wiadomo, swoj ogon chwali Wiem ze na rynek wejdzie/wszedl rowniez model nikkor 45mm.
W kazdym razie zycze powodzenia w wyborze i trafnych decyzji w dzungli aparatow fotograficznych |
|
|