Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Pomoc w tumaczeniu tekstu o storczykach
  Strona:    Poprzednia    1  2  3  4  [5] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Olka
E-mail: olka.kubiak@gmail.com
Data: wtorek, 18 sierpnia 2009 18:39:22
Pani Grażyno, pamiętam, że czytając tę Pani wypowiedź: "Inflorescens może też być : apical, axillary, basal, fasciculate, paniculate, umbellate, itp., itd.... " ucieszyłam się, że takich cudów w tekście nie ma. Moja radość okazała się przedwczesna: właśnie "potknęłam się" o umbel

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: wtorek, 18 sierpnia 2009 21:21:53
Umbel to baldachy. Baldachowaty kwiatostan. Koper ma baldachowaty kwiatostan. Marta

Data: czwartek, 20 sierpnia 2009 16:17:05
Czy słowo "alliance" przetłumaczone jako związek to dobry pomysł?

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: czwartek, 20 sierpnia 2009 17:16:04

Związek to raczej nie, tu chodzi o grupę pokrewnych rodzajów storczyków...

Grażyna

Data: czwartek, 20 sierpnia 2009 17:44:24
Też myślałam o grupie, wydawało mi się to za oczywiste i za proste, a gdzieś spotkałam się z określeniem biologicznym alliance=związek. Z grupą brzmi dużo lepiej, bo związek mi się ze związkami zawodowymi kojarzy

Data: wtorek, 1 września 2009 13:14:35
Ponawiam pytanie o słowo GRANDPARENT - jak nazywa się rośliny będące "dziadkiem/babcią" dla innych?
I jeszcze pytanie dot. zapachu wydzielanego przez Oncidium ornithorhynchum- autor podaje OLD LACE- trochę ma się to nijak do zapachu, albo coś przeoczyłam.

Data: wtorek, 1 września 2009 13:32:31

Ja bym użyła jednak słownictwa opisowego, czyli "pokolenie wstecz", bo dziadkowie (babcia lub dziadek) brzmi śmiesznie .

Stare koronki mogą być zbutwiałe i wydzielać nieprzyjemny zapach, ale dla mnie to Oncidium pachnie zupełnie przyjemnie, choć o gustach.....

Grażyna

Data: wtorek, 1 września 2009 13:39:24
Babci i dziadka właśnie nie chciałam w to mieszać
Natomiast te koronki mi nijak nie pasują tym bardziej, że "o jeden przecinek wcześniej" jak byk stoi, że pachnie waniliowo i lawendowo, a potem stara koronka

Data: wtorek, 1 września 2009 13:51:01

No to wszystko jasne , kiedyś w stare koronkowe chusteczki itp., lawendę zawijano, dla zapachu....

Grażyna

Data: wtorek, 1 września 2009 21:28:20
Jeszcze jedno- potykam się o to bez przerwy- zapach opisany jako ROSY FLORA bądź ROSY FLORAL???? Oczywiście odrębnie występuje też zapach ROSE żeby nie było za fajnie.

Data: sobota, 26 września 2009 12:17:40
Chciałabym wszystkim bardzo serdecznie podziękować za pomoc w pracy nad tekstem o storczykach. Szczególnie gorące podziękowania kieruję do pani Grażyny, bez której byłoby duuuużo trudniej. Mam nadzieję, że już wkrótce książka pokaże się w druku. Tekst oddałam już ponad 3 tygodnie temu i jak dotąd nie dostałam żadnych uwag. Wg.biura tłumaczeń, z którym współpracowałam przy tej pozycji, to dobry znak Oby faktycznie tak było.

Dziękuję raz jeszcze i na pewno dam znać jak książka się ukaże.

Strona:    Poprzednia    1  2  3  4  [5] 

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl