Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Wystawa w ogrodzie botanicznym w Warszawie
  Strona:    Poprzednia    1  2  3  [4] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Mała Gosia
E-mail:  
Data: wtorek, 16 września 2008 19:32:56
Tak, jak obiecałam, specjalnie dla Wandzi zdjątka pięknego bardzo bordowego falka... )))

Autor: Dana
E-mail:  
Data: wtorek, 16 września 2008 22:05:25
Publikowanie takich zdjęć powinno być zakazane!! Litości nie macie czy co? A najby Wam psy tyłki stargały za moją mękę! Niektóre cattlejki marzenie, choć przyznam że niektóre mam. A nawiasem mówiąc Pestka jojczyła, że chciałaby cattleyę. Widziałam na allegro brassolaeliocattleyę , wygląda na Red Grab Kuan Miao za 35 zł u KOKI. Cena dobra cattleya cudna.

Autor: Iwona B.
E-mail: iwona.abm@wp.pl
Data: środa, 17 września 2008 15:52:26
Serdecznie wszystkich witam, ja też dorzucę coś od siebie (bez litości )

Ciężko odchorowałam wizytę w Ogrodzie Botanicznym...
Pozdrawiam
Iwona

Autor: Wanda N
E-mail: wawo101@wp.pl
Data: środa, 17 września 2008 16:53:24
Kuba, moje nowe falki to nie są miniaturki. Biały jest trochę inny od pozostałych, a mianowicie jest dość niski, ale kwiaty za to ma duże i mają inne trochę płatki - poza tym ma inne liście , jedna połowa liścia jest krótsza od drugiej i jeszcze liście są wokół - to są 2 falki w jednym. Można to wszystko zobaczyć na prezentowanych powyżej zdjęciach.

Data: środa, 17 września 2008 17:04:25
Gosiu - jesteś wspaniała - dziękuję ! W rzeczywistości był jeszcze ciemniejszy niż na zdjęciach . A ja byłam pewna, że to Kuba - wielki miłośnik falków - będzie miał to zdjęcie ! Pozdrawiam.

E-mail:  
Data: środa, 17 września 2008 19:29:12
Będę wspaniałomyślna i Tobie Iwonko wybaczę, nie zaprezentowałaś cattleyi. Cattleye to moja ciężka, śmiertelna dla kieszeni choroba na którą nie ma lekarstwa.

Data: środa, 17 września 2008 20:06:25
Witaj Dana - mam do Ciebie pytanie odnośnie cattlei - mnie i mojemu mężowi bardzo podobają się cattleye, ale słyszeliśmy, że są kapryśne i niezbyt łatwe w uprawie. Czy możesz nam przybliżyć ze swojego doświadczenia warunki hodowli i czy mogłabyś się nimi pochwalić ? Pozdrawiam.

E-mail:  
Data: środa, 17 września 2008 21:12:22
Wando!Jeśli mam być szczera, to według mnie cattleye są łatwiejsze w uprawie niż falki. Z falkami to cały zawrót głowy a bo to korzenie lubią gnić, liście więdnąć itd.. Cattleye w maju wyrzucam na taras do cienia, od święta podleje i pomawoże i tak sobie wegetują aż do jesieni. Wielokwiatowe kwitną niezawodnie. Pozostałe jesli mają dostateczną ilośc światła czyli liście oliwkowe i odpowiedni spadek temp. nocą wypuszczją pochewki kwiatowe wówczas należy ograniczyć podlewanie i nie nawozić i zwykle kwitną. Poza tym cattleye wypuszczają tyle przyrostów że zawsze jakiś zakwitnie. W sumie traktuję je podobnie jak cambrie. Na punkcie cattleyi mam totalnego bzika, to miłość mojego życia. Wielką przesadą jest twierdzenie, że są trudne w uprawie. Moja bratanica też twierdziła, że nigdy się na nie nie zdecyduje, a dziś jest tak samo zwariowana jak ja i twierdzi, że w uprawie są łatwiejsze niż falki. Jeszcze nigdy nie mialam cattleyi na reanimacji a z falkami co jakiś czas coś wyskakuje.

Data: środa, 17 września 2008 21:29:32
Dana , dziękuję Ci za odpowiedź. Tylko, że my nie mamy tarasu , ani nawet balkonu. Mieszkamy w bloku na 15 piętrze i mamy tylko 2 okna południowo-zachodnie i w tym problem. Nie wiadomo czy takie warunki by im odpowiadały. W tych warunkach i tak już zbzikowaliśmy i mamy 23 storczyki.

Autor: Iwona B.
E-mail: iwona.abm@wp.pl
Data: czwartek, 18 września 2008 09:19:03
Dana - absolutnie rozumiem Twoje katlejoszleństwo Są przecudne. Ja dopiero zacznę je poznawać - latem kupiłam 2 na wyprzedaży i "porzuciłam" w ogrodzie. Przeżyły Piszesz, że są chętne do współpracy, zobaczymy czy uda nam się dogadać. Jeśli tak, to już drżę o stan mojego portfela

E-mail:  
Data: czwartek, 18 września 2008 12:58:10
Oj Iwonko, Iwonko! Ty naiwniaro! Ty już wpadłaś ale jeszcze o tym nie wiesz, kto kupił bodaj jedną - to po nim. Odkąd hoduje te cudeńka spełniła się wizja Wałęsy - druga Japonia. Gdy zaglądam do portfela zawsze mam skośne oczy żeby wypatrzeć jakiś grosz w zakamarkach. Cattleye aby zakwitły muszą być werandowane, jeśli nie ma takich warunków raczej odradzam, lepiej przerzucić sie na cambrie też piękne, niekłopotliwe i niezawodne.

E-mail: malagosias@vp.pl
Data: czwartek, 18 września 2008 15:28:25
Wandziu - faktycznie były ciemniejsze, prawie czarne, ale niestety mało światła i bez lampy błyskowej nie było co do zdjęcia podchodzić A efekt błysku odbija się na kolorach niestety... Zawsze to jednak jakaś namiastka tego piękna, które niewątpliwie zauroczyło wielu Przynajmniej ja kiedyś na pewno wzbogacę swoją kolekcję o ten egzemplarz, bo powalił mnie na łopatki...

Data: czwartek, 18 września 2008 15:39:51
No i jeszcze ta Joanna, która bezlitośnie nam tu: (http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=20166) pokazuje, że ma takiego na swoim parapecie !!!!!!!!!!
No ja się zastrzelę....!!!!!!

Autor: mirka
E-mail: bryanka0@wp.pl
Data: czwartek, 18 września 2008 18:53:17

Autor: mirka
E-mail: bryanka0@wp.pl
Data: czwartek, 18 września 2008 18:54:13
Gosiu nie strzelaj sie zycie jet takie piekne

Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: czwartek, 18 września 2008 19:01:51
Mirko mam obłed w oczach...CUDO!!!! Te kolory są niesamowite.

Data: piątek, 19 września 2008 10:10:36
Mirko przekonałaś mnie !!!!
Tylko częściej takie piękności umieszczaj, bo dla nich to rzeczywiście warto żyć...

Autor: Kuba
E-mail:  
Data: sobota, 20 września 2008 15:07:51
Wandziu,Gosiu,nie wiem jak to sie stało,ze ten bordowy falek umknął mojej uwadze.Cudny!!!apropos falków,dzis w moich rodzinnych Skierniewicach jest świeto Kwiatów,owoców i warzyw...w tym roku jak nigdy co u drogiego wystawcy mozna nabyc storczyki,głownie falki,ale inne tez sie trafiają.
pozdrawiam

Strona:    Poprzednia    1  2  3  [4] 

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl