Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dziwny phal.
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marzena L.
E-mail: nenka8@wp.pl
Data: sobota, 5 czerwca 2004 20:11:19
Pani Ewa nadal sceptycznie ale z humorem.
Ja sie wycofuje z dyskusji-mialam dobre intencje a wyszedl balagan.
Na koniec jeden chetny do-jak to Panie nazywacie-galerii mutantow.
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie,M.

Autor: Danuta Pańczyk
E-mail: dana103@wp.pl
Data: sobota, 5 czerwca 2004 20:33:18
Pani Marzenko,

Proszę się nie przejmować cała tą dysksją, ma Pani ładne i ciekawe rośliny.
Miło nam będzie jeszcze inne zdjęcia oglądać w galerii

Ja się "piszę" na to keiki

Pozdrawiam serdecznie,
Danka

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: sobota, 5 czerwca 2004 20:47:22
Pani Marzeno na keiki tego ostatniego też się piszę jest piękny - jak się dowiedziałam ostatnio (na wystawie) ta forma phalaenopsisów nazywa się "aquinii" (nie wiem czy poprawnie napisałam) i jest coraz bardziej poszukiwana.
pozdrawiam beata

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: sobota, 5 czerwca 2004 21:31:19
Pani Marzeno,
Mam bardzo podobnego falenopsisa ze zdublowaną warżką. Kwitnie nieprzerwanie od roku i nie ma zamiaru przestać. Ostatnio zaś kupiłam takiego o postrzępionych płatkach, na których w dodatku są niby ostrogi. Może Pani zobaczyć na mojej stronie www.ciekawe-rosliny.pl.
Co do dziwactw, to miałam w zeszłym roku w ogrodzie Fritillaria imperialis, której kwiaty nie miały płatków, a tylko same pręciki.

Z pozdrowieniami,
Maria

Data: sobota, 5 czerwca 2004 22:30:15
Do Pani Danuty i Pani Beaty: jesli bedzie keiki to zaklepane-dam znac.
Do Pani Marii: na Pani strone zagladam czesto,przy okazji- gratuluje.

Pozdrawiam,M.

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass @poczta.onet.pl
Data: niedziela, 6 czerwca 2004 00:07:26
Witaj !

Ja się ani nie "podniecam" ani nie martwię. Po prostu pomyślałam, że takie wynaturzone kwiaty mogą kogoś zainteresować.

pozdrawia
Sandra

PS. A to dend. którego zdjęcie zamieściłam to zdaje się od ciebie Jak tam oplątwa i regius ?

Data: niedziela, 6 czerwca 2004 00:09:14
Ja mam nawet nazwę dla tej galerii - Kunstkamera czyli wystawa osobliwości

pozdrawia
Sandra

Data: niedziela, 6 czerwca 2004 00:13:07
Ech, moje odpowiedzi chyba nie bardzo wpasowały się w wątek W każdym razie pierwsza była do Arka, a druga do p.Grażyny. A oto obiecane dendrobium:

Autor: arek
E-mail: ajochym@op.pl
Data: niedziela, 6 czerwca 2004 03:42:04
Sandra nie miałem na mysli "podniecać" do Ciebie i zaden to negatywny ton, bo oczywiscie pokazałaś super przykłady. Ciesze sie ze dendrobium zakwitło, jesli to jest to odemnie. A mam nadzieje ze zarozumialstwo PANI EWY coś ją nauczy (znowu sie naraziłem) cóz, bywam zadziorny. Sandra reg ma sie super ale tilandsia jest u boasa bo on mniejszy i nie miarzdzy i rozrasta sie super

Pozdrawiam
arek

Autor: arek
E-mail: ajochym@op.pl
Data: niedziela, 6 czerwca 2004 03:54:21
Rozrasta sie naturlanie tilandsia)))

A przy okazji??? Moze ktoś wie co to za odmiana paphiopedilum????

Data: niedziela, 6 czerwca 2004 09:55:02
Witam panie Arku.
Slowo apropo anomalii:
-wybarwienie kwiatow-mysle,ze ma na to wplyw oswietlenie i temperatura
-deformacja kwiatu-moze faktycznie oslabienie rosliny(nie wiem)
Ale na mojej roslinie kwiaty sa normalne,nic im nie brakuje...tylko ten kolor.
Szkoda,ze Pan Jerzy nic nam nie chce podpowiedziec.

Pozdr,M.

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: niedziela, 6 czerwca 2004 15:56:38
A co tu podpowiadać? W końcu na błędach genomu i mutacjach polega ewolucja... W naturze większość tych kwiatów nie byłaby w stanie przekazać tych cech, bo nie mogłyby zostać zapylone. Inne z kolei potencjalnie (jeśli mutacja okazałaby się korzystna) mogłyby utworzyć nowe gatunki. W środowisku naturalnym z miliona nasion wyrasta kilka roślin - reszta pada - ze względu na nieodpowiednie miejsce przypadkowego w końcu wysiania lub dlatego, że rośliny z mutacjami są z reguły słabsze. W masowej produkcji hybryd WSZYSTKIE (lub prawie) wysiane lub wytworzone z merystemów siewki dorastają, czyli zmutowane rośliny stanowią wielokrotnie wyższy procent dorosłych, kwitnących roślin. Do tego dochodzi jeszcze wymieszanie genów niespotykane normalnie w naturze - no i uzyskujemy potworki

Warto też zauważyć, że z tego samego powodu (czyli zakresu puli genów) te zniekształecenia są ZNACZNIE rzadziej spotykane wśród gatunków.

Część zniekształceń a szczególnie przebarwień jest też powodowana działaniem wirusów.

Pozdrawiam,
Jerzy

Data: niedziela, 6 czerwca 2004 20:52:57
Dzieki za wyjasnienia.
Ale jeszcze pytanko:czy spotkal sie Pan z przypadkiem podobnym do mojego?
M.

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: wtorek, 15 czerwca 2004 21:32:06

Witam,

oglądając (na razie tylko oglądając! ) nową książkę, którą dostałam, "Growing Orchids" Briana i Wilmy Rittershausen, natrafiłam na zdjęcie, które przedstawia Phalaenopsisa Yalta.........to właśnie ten bordowy mutant, o którym teraz wiem, jak się nazywa
Autorzy piszą o nim, że jest to rzadki przypadek (chyba nie taki rzadki skoro nawet w Polsce jest ich trochę ) kwiatu, który zmutował wytwarzając 3 warżki zamiast 3 płatków okółka wewnętrznego. Zgadza się to dokładnie z moim...
Piszą też, że takie nowinki w świecie roślin nie są nieatrakcyjne.
I chyba słusznie...

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: wtorek, 15 czerwca 2004 23:35:57
Bardzo dziekuje i....mam prosbe: gdyby natknela sie Pani na zdjecie rosliny podobnej do mojej(mam na mysli kwiaty w roznym kolorze na jednym pedzie),to bylabym wdzieczna za informacje.

Serdecznie pozdrawiam,M.

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: wtorek, 31 sierpnia 2004 11:52:12
Witam,

wiem, że ten wątek poruszony był już dość dawno, ale przypomniałem sobie o nim dziś rano oglądając wystawę kwiaciarni przy Placu Konstytucji w Warszawie (róg Pięknej). Na wystawie jest storczyk - mutant z gatunku Phalaenopsis, jak go nazwała Pani Beata chyba "aquinii". Ma dwa pędy kwiatowe z kilkoma rozwiniętymi kwiatami i dużą ilością pąków. Kwiaty są ciemnoczerwone, a właściwie mają bardzo dużo, gęsto rozmieszczonych czerwonych kropeczek prawie zlewających się w tło. Wewnętrzne płatki okwiatu nie są rozchylone tworząc jakby kulkę razem z warżką.

Może ktoś z Państwa mieszkających w Warszawie lub okolicy będzie miał ochotę mieć go w swojej kolekcji... Ja chyba nie mam miejsca na tak duży okaz

pozdrawiam
Piotr

Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl