Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Storczyki hodowane w ziemi!
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: sobota, 9 grudnia 2006 12:07:29
No i właśnie o to mi chodziło Panie Krzysztofie, bo przecież jest różnica w przesuszaniu rośliny w 15 stopniach przy odpowiedniej wilgotności powietrza, a suszeniu w 22 czy 25 bez wilgoci. A z tym przesuszaniem to tylko w zimę, czy po każdym kwitnieniu, czy może niezaleznie od kwitnienia zimą?
Jeszcze trochę i dojdzie do tego, że sam pojadę na działkę i wyniosę z kompostwnika nowe podłoże dla moich phalaenopsis Nie no tego mimo wszystko nie zrobię.
Widziałem zalążki pączków Sandro na Twoim tetraspisie, miodzio, pochwal się jak już rozkwitną, a jak się nim znudzisz to wiesz gdzie mnie szukać A Ja chyba się nie nadaję do sadzonek wczoraj u belliny alba (tej od Ciebie) przy oglądaniu został mi drugi co do wielkości listek w palcach i to w sumie zupełnie zdrowy? ale takie kruche to maleństwo No i w sumie jest juz tylko najnowszy
No nic bo ja tu gadu gadu a czas leci
Pozdrawiam

Autor: Ania Kowalczyk
E-mail: anna_kowalczyk@hotmail.com
Data: sobota, 9 grudnia 2006 18:55:13
Ja ostatnio widziałam coś jeszcze dziwniejszego niz phalenopsis w ziemi, a mianowicie phalenopsis w wodzie.
Roślina stała w osłonce która była pełna wody- po brzeg doniczki.
Storczyk miał 4 pędy kwiatowe pełne kwiatów, a z boku wychodził następny młody pęd.Kwiatów było tyle że potrzymywała je bambusowa kratka bo tradycyjne bambusowe patyczki nie wystarczały.
Włascicielka tego cudu opowiedziała mi że stoi tak w wodzie zawsze, podlewa go ciepłą woda z kranu, a nawozi nawozem do normalnych roślin zielonych bo ma tylko dwa storczyki i nie zamierza inwestowac w specjalne nawozy.
Twierdziła że roślina jest u niej od roku, a ostatnio kupła sobie drugiego storczyka i trzyma w ten sam sposób i nie było widać zeby było mu źle .
Przyznam się szczerze ze nie mogłam spać w nocy bo to było kompletne zaprzeczenie wszystkiego co przeczytałam i usłyszam o storczykach i czego muszę przyznac się trzymałam.
Jeżeli będzie okazja to postaram się zrobić zdjecia - padniecie jak to zobaczycie.
pozdrawiam wszystkich.
Ania

Autor: Pawel
E-mail: 8pAwLo8@wp.pl
Data: sobota, 9 grudnia 2006 19:36:16
Witam, jestem ciekawy jak innym osoba rosna storczyki w tak "ekstremalnych" warunkach, wiec mam ogromna prosbe aby Pansto zamieszczali nowe fotki ze takimi orchieami.
pozdrawiam

Autor: marzena RK
E-mail: marzenkakozlowska@op.pl
Data: sobota, 9 grudnia 2006 22:04:17
Pani Aniu. Widziałam phal. uprawiane dokładnie tak jak Pani to opisuje.Doniczka z rośliną wstawiona w osłonkę w której cały czas znajduje się woda, aż po same brzegi.Rosły bez problemu, a jak kwitły .
Nie wiem dlaczego, może te rośliny potrafią się przystosować do każdych warunków.Chociaż ja swoich phal. tak nie uprawiam, to jednak zauważyłam, że wbrew zasadom lubią one dużo wody. Podlewam je zazwyczaj raz w tygodniu, ale w ten sposób,że przelewam wodę przez doniczkę i reszte zostawiam na podstawce. I doniczki stoją sobie w tej wodzie mniej wiecej dobę. Później to co zostało na podstawce wylewam i za tydzień tak samo.
Pozdrawiam
Marzena

Autor: Grzesiek
E-mail: gbielecki@neostrada.pl
Data: sobota, 9 grudnia 2006 23:05:34
Witam, czytam czytam i nie bardzo wiem, o co chodzi ja od około 1,5 roku uprawiam Phalaenopsis w doniczkach w podłożu korowym wpuszczone w miseczki, w które wlewam wodę, gdy jest ciepło nawet do 1/2 wysokości doniczki zimą staram się sie ograniczać poziom wody i pilnuje by nie wlewać więcej wody niż 1/4 wysokości doniczki uprawiam w ten sposób np. Phal. equestris rośliny sa zdrowe soczyście zielone kwitną na 2 pędach (sa jeszcze młode mam je dopiero od roku) w tym roku rozkwitły w maju i kwitły do wczoraj kiedy to poobcinałem pędy kwiatowe. W podobny sposób uprawiam Vande tricolor roślina została posadzona do przezroczystej plastikowej doniczki w korę sosny śródziemnomorskiej doniczka stoi w głębokiej podstawce ZAWSZE pełnej wody korzenie przerosły przez cala doniczkę i moczą sie cały czas w wodzie roślina bardzo ładnie rośnie znacznie lepiej niż przed posadzeniem. Rośliny, które tak uprawiam rosną w zachodnim ciepłym pokoju.

Tak naprawdę nie ważne, w czym rosną nasze storczyki ważne by korzenie przystosowały się do warunków, jakie im serwujemy. Wątpię by Vanda z silnym systemem korzeniowym posadzona w doniczkę, w której podłoże stale było by mokre zniosła to bez szwanku.
Proszę pamiętać, że korzenie przystosowują się do podłoża tak jak w przypadku S/H zazwyczaj po przeniesieniu rośliny tracimy stare korzenie dopiero nowe sa przystosowane do funkcjonowania w S/H.

Myślę że warto poszukać na forum postu Pana Piotra Pieska, który pisał kiedyś o Mokarze uprawianej w ciężkim podłożu o ile pamiętam Fruhstorfer czy też postu Pani Sandry Wawrzyniak która opisywała sposób przenoszenia rośliny do uprawy S/H gdzie stwierdziła o ile dobrze pamiętam ze w zasadzie można takiej roślinie obciąć korzenie bo i tak najprawdopodobniej zgniją

Wniosek z tego taki, jeśli storczyk został przesadzony do ziemi ogrodowej, kompostu, kory mchu, na podkładkę lub do hydroponiki to, jeśli tylko nie zalejemy lub nie zasuszymy korzeni nic nie powinno się stać a jeśli się stanie a my na to nie zareagujemy a roślina będzie dość silna to nawet po utracie korzeni ma szanse się reanimować.

Nie przepadam za tak długimi postami ale czasem nie da się ich uniknąć.
Pozdrawiam
Grzesiek

Autor: ada
E-mail: dunzen@wp.pl
Data: poniedziałek, 18 grudnia 2006 19:50:35
witam
przedstawiam zdjęcia storczyka mojej babci hodowanego w ziemi.
pozdrawiam

Data: poniedziałek, 18 grudnia 2006 19:52:12

Data: poniedziałek, 18 grudnia 2006 19:53:15

Autor: ania107
E-mail:  
Data: wtorek, 19 grudnia 2006 09:20:49
Wiam Adriana,
Bardzo ładny ten storczyk. Kolor dokładnie taki jak na zdjęciu czy trochę przeklamane? Jeli dokładnie taki jak widać to bardzo ładny chyba dośc niespotykany...
Widziałam ostatnio w kwiaciarni na Jagiellońskiej pięknego falka o bardzo intensywnym żółtymkolorze (bez przebarwień) z fioletowo-różową warażką - piękny...Widziałaś gdzieś takie w hurcie?
Pozdrawiam
Wesołych Swiąt

Autor: Krzysztof
E-mail:  
Data: wtorek, 19 grudnia 2006 11:22:20

Witam. Interesuje mnie wiek tej rośliny - to znaczy ile lat przebywa u Babci?.
Pozdrowienia Krzysztof

Autor: Ada
Data: wtorek, 19 grudnia 2006 21:53:28
U Babci jest ok 1-1.5 roku
Pozdrawiam Ada

Autor: Ania107
E-mail:  
Data: czwartek, 21 grudnia 2006 08:08:00
Panie Krzysztofie, zauważyl Pan że ten storczyk nie ma tak imponujących korzeni powietrznych jak ten zamieszczony przeze mnie na początku. Może faktycznie trzyma się w ziemi tylko dzieki drewnianej podpurce, ale jak wytlumaczyc w takim razie piękne lwitnienie?

Autor: eda
E-mail: eda1983@tlen.pl
Data: czwartek, 21 grudnia 2006 14:57:43
Niektóre storczyki mogą przetrwać w zwykłej ziemi nawet 3lata ale wcześniej czy później są coraz słabsze i giną. Najlepiej jest to widoczne u Phalaenopsisów, które przed odejściem ratują się obfitym kwitnieniem złudnie licząc na zapylenie i możliwość przetrwania przez nasiona.

Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl