Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  zygopetalum louisendorf
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: marek
E-mail: m.siwik@wp.pl
Data: wtorek, 28 marca 2006 15:49:45
Czytam Wasze posty i oczom nie wierzę. Osobiście uważam zygopetalum za jeden z najwdzięczniejszych i najłatwiejszych storczyków. Tylko jak ze wszystkim - trzeba znależć własny sposób. Mój sposób to :
podłoże - keramzyt wymieszany z korą i czipsami kokosowymi z przewagą keramzytu.
podlewanie - dopiero jak doniczki zaczynają się przewracać - takie lekkie a korzenie wyraźnie białe
miejsce - południowe okno - ocienione nieco balkonem tak że od 11 - 15 nie ma bezpośredniego nasłonecznienia ale dopiero latem gdy słońce wysoko.
Zraszam codziennie a nawet kilka razy dziennie tak by mgiełka opadła na liście a krople nie spływały
nawożenie - niemał wyłącznie dolistnie raz w tygodniu w czasie wegetacji
Ale ja mam suche mieszkanie i takie traktowanie u mnie im odpowiada. Rosną silnie i niezawodnie co najmniej dwa razy w roku kwitną. Jeszcze są małe, mają dopiero po 12 -14 psb. Pomimo regularnego spryskiwania nie mam żadnych plamek na liściach. Wszystkim polecam. Bardzo je lubię za silny zapach jakim wypełniają dom w czasie kwitniena. Pzdr.

Autor: Aleksandra Kowalska
E-mail: Vanya@op.pl
Data: wtorek, 28 marca 2006 15:56:59
To Twoja roslinka i zrobisz jak bedziesz chcial ale wedlug mnie przesadzenie storczyka do ziemi zaszkodzi mu o wiele bardziej niz kilka stworzonek,ktore i tak pewnie odzywiaja sie skladnikami obecnego podloza i nie szkodza roslinie.

Autor: Paweł Łaciński
E-mail: hunteo@wp.pl
Data: wtorek, 28 marca 2006 17:33:19
A czy dodanie keramzytu pomoże podnieść jakość tegoż podłoża
Keramzyt mam więc moge go wykorzystać.

Data: wtorek, 28 marca 2006 18:25:14
Pawelku powiedz mi czemu Ty sie tak uparles aby przesadzic tego kwiatka? Czy nie lepiej byloby zrobic to pozniej jak juz bedziesz mial odpowiednie podloze niz kombinowac na sile? Zdaje mi sie ze masz go od niedawna- roslina i tak przezyla pewien szok zwiazany ze zmiana warunkow otoczenia a Ty chcesz jej zafundowac drugi. Z mojego doswiadczenia wynika ze storczyki rosna najlepiej gdy sie o nich zapomina
Nie jestem ekspertem od uprawy sabotkow (nie mam zadnego) ale wydaje mi sie ze juz lepszy bylby sam keramzyt. Poszukaj na forum czy ktos juz moze pisal o uprawie tego rodzaju w keramzycie, ewentualnie dopytaj.
Zycze powodzenia.
P.s. A "podloze z obi" wykorzystaj dla jakiejs innej roslinki

Data: wtorek, 28 marca 2006 18:35:26
Wpadlam na pewien pomysl- skoro chcesz go przesadzic ze wzgledu na obecnosc "obcych" a nie masz podloza moze wykorzystasz stare po uprzednim wyprazeniu w piekarniku? Wysoka temperatura powinna zabic "zoo".
Nie wiem czy to dobry pomysl ale czasem warto poeksperymentowac

Data: wtorek, 28 marca 2006 21:19:57
Cóż może to metoda. A co do mojej upartości to taki już jestem Ale chyba jednak się wstrzymam, znajdę odpowiednie podłoże i dopiero wtedy przesadzę a keramzyt użyję do podniesienia wilgotności Czasem trzeba ustępować A poeksperymentować wolę w późniejszym czasie jak będę trochę bardziej doświadczony.
P.S. Czy w OBI ceny storczyków spadają poniżej 28zł Byłem wczoraj w OBI na Rolnej i były (niektóre tak piękne, że aż chciałem wziąć sobie do domu. No cóż budżet rodziców nie przewiduje takich "szaleństw" A szkoda No cóż żyje się dalej ) tylko, że najtańsze Phalaenopsisy były po 27,95zł

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: środa, 29 marca 2006 11:10:16
Witam ,
postanowiłam dolać oliwy do ognia .
Panie Pawle, jaką ma Pan gwarancję na to, że w nowo zakupionym podłożu nie będzie tzw "obcych".

Ziemię łatwiej i prościej wyprażyć w mikrofali, to taki "babciny" przepis .

Pozdrawiam
ewka

Data: środa, 29 marca 2006 13:57:19
No cóż tego nikt nie wie czy będą robale czy nie
Ale i tak się wstrzymam z przesadzeniem do póki nie zakupię odpowiedniego podłoża a sabotek przyzwyczai się do nowych warunków Może na spotkaniu w Sosnowcu będę i kupię

Data: środa, 29 marca 2006 14:01:35
Dzisiaj podleję go 2 raz
Zobacze czy znowu wylęgnie się na powierzchnie takie ZOO

Autor: Andrzej Paś
E-mail: domeklod@toya.net.pl
Data: środa, 29 marca 2006 15:36:44
Bardzo chętnie czytam forum dyskusyjne i wszelkie uwagi na temat hodowli.Będąc ostatnio na spotkaniu klubu "storczykowców" w Łodzi dowiedziałem się, że dobrym środkiem nieszkodzącym roślinie a zwalczającym robaczki jest MAGUS 200 SC, który należy stosować w ilości 0,6 ml/1l wody. Po pierwszym podlaniu - ponowić po 10 dniach. A tak poza tym to faktycznie te robaczki ponoć nie szkodzą bezpośrednio roślinie bo żywią się czym innym.

Data: środa, 29 marca 2006 15:39:11
Może i nie ale ja wolę nie mieć ich towarzystwa i się ich pozbyć

Data: środa, 29 marca 2006 18:19:54
Witam
Co do cen storczykow- zdecydowanie odradzam kupowanie phalaenopsisow za 27 zlotych.To produkcja mnimalnym kosztem, nie sa warte nawet tych 27 zlotych. No chyba ze chcesz sie pobawic w reanimacje Lepiej kupowac rzadziej a lepiej. Ja tez czasem mam dylemat- fryzjer czy storczyk Generalna zasada przy kupowaniu storczykow w Obi: w miare dobrej jakosci sa z firmy Lemkes ( maja na doniczkach zolte naklejki), Tomaszewski i inni polscy dostawcy sa beznadziejni... Rosliny przychodza poprzelewane, z rozlozonym podlozem.
Pozdrawiam.

Data: środa, 29 marca 2006 18:35:36
W reanimacje nie mam zamiaru się bawić. Tak też w sklepie pomyślałem jak usłyszałem tę cenę "mogliby dać trochę niższe te ceny. Storczyk taki maly a drogi" Dziękuję za radę
Pozdrawiam Paweł

Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl