Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Mieszkanie dla storczyków
  Strona:    Poprzednia    1  2  [3] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Anna B.
E-mail: dmna2@o2.pl
Data: wtorek, 31 stycznia 2006 13:16:55
Pani Sandro, przy małej powierzchni to dopiero jest masakra! I to tempo zmiany temperatury! Wypróbowałam na małej letniej (bez możliwości ogrzewania zimą) szklarence i praktycznie trzeba by stać obok i raz zamykać a raz otwierać drzwi i wywietrzniki... A przezroczysty dach został w końcu pomalowany na biało, bo poparzenia roślin były nie do uniknięcia.

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@poczta.neostrada.pl
Data: wtorek, 31 stycznia 2006 16:16:49
Witam !

Pani Ewo, widziałam na Pani stronie te rolety zewnętrzne i muszę przyznać, że bardzo mnie one zafascynowały ( też mam wystawę południową, ale nie szklarenki lecz wykusza, gdzie uprawiam swoje rośliny) Czy może Pani podać nazwę firmy, która coś takiego wykonuje ? może ma jakąś filię w województwie pomorskim ?

Pozdrawiam Iwona

Autor: Krzysztof
E-mail:  
Data: wtorek, 31 stycznia 2006 16:51:12
Witam

Pani Mario rozmowy zawsze coś wnoszą nowego a wymiana doświadczeń zawsze jest wskazana.
Co do ogrzewania moim sromnym zdaniem ogrzewanie elektryczne jest jednak drogim sposobem ogrzewania lecz bardzo wygodnym i dość efektywnym jak to potwierdzają wyliczenie i krzywa kosztów. Zdecydowałem się na rozwiązanie mieszane, co i nawiew z kominka ze względów finansowych a dodatkowo jeszcze ogrzewany jest budynek 230 m2 Gaz jest dość drogi a drewno dość tanie w połączeniu takim przy ostatnich nocnych mrozach 37st temp. w nocy nie spadła poniżej 17 st. przy włączonym trybie nocnym kotła 15 st. Właśnie pomysł z zamianą części podłogi na grunt wynikał z chęci zbilansowania wilgoci w pomieszczeniu, stąd pojawiło się podłoże i mech na wydzielonej części podłogi.
W lecie tak jak pisałem po próbach i eliminacji błędów pojawiły się cieniówki na ścianach bocznych i dachu.
Przez trzy sezony użytkowania pomieszczenia nie stwierdziłem poparzeń. Może to wynikać z przyjęcia półprzezroczystego Lexanu na dachu i cieniowania.

Pozdrawiam
Krzysztof

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: wtorek, 31 stycznia 2006 18:43:02
Witam,
Pani Iwono zadzwoniłam do pana Mirosława i sprawdziłam czy jeszcze prowadzi swoją bardzo małą firmę. Specjalizuje się w zakładaniu różnych rolet i żaluzji. Ponieważ Pan ten zakładał ich dosyć dużo w moim biurze, padło kiedyś pytanie o takie cieniówki zewnętrzne dla roślin. I okazało się że zna temat.
Z katalogu który przyniósł wybrałam akurat te ponieważ były zielone (chciałam ciemniejsze, sa różne kolory i parametry), przepuszczały tyle światła i ciepła (wszystkie mają jakieś wskaźniki) ile nam było potrzeba.
Wracając do tematu, powiedział mi przez telefon że ten materiał nazywa się Mesche. Wiem, bo podsłuchałam, jak dzwonił do Poznania zamawiać konstrukcje, że firma która robi czyli wycina, spawa materiał i robi konstrukcje jest właśnie z Poznania. Może osoby z Poznania pomogą znaleźć firmę. Tyle historii.

Na prywatny adres wyślę Pani kontakt do Pana Mirosława. Jeszcze mnie pamięta, proszę się powołać na mnie.

Pozdrawiam
ewka
ewka

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@poczta.neostrada.pl
Data: wtorek, 31 stycznia 2006 19:07:20
Pani Ewo!

Dostałam i bardzo dziękuję !

Pozdrawiam Iwona

Strona:    Poprzednia    1  2  [3] 

Powrót do grupy