Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Mieszkanie dla storczyków
Autor: Krzysztof
E-mail:  
Data: wtorek, 31 stycznia 2006 16:51:12
Witam

Pani Mario rozmowy zawsze coś wnoszą nowego a wymiana doświadczeń zawsze jest wskazana.
Co do ogrzewania moim sromnym zdaniem ogrzewanie elektryczne jest jednak drogim sposobem ogrzewania lecz bardzo wygodnym i dość efektywnym jak to potwierdzają wyliczenie i krzywa kosztów. Zdecydowałem się na rozwiązanie mieszane, co i nawiew z kominka ze względów finansowych a dodatkowo jeszcze ogrzewany jest budynek 230 m2 Gaz jest dość drogi a drewno dość tanie w połączeniu takim przy ostatnich nocnych mrozach 37st temp. w nocy nie spadła poniżej 17 st. przy włączonym trybie nocnym kotła 15 st. Właśnie pomysł z zamianą części podłogi na grunt wynikał z chęci zbilansowania wilgoci w pomieszczeniu, stąd pojawiło się podłoże i mech na wydzielonej części podłogi.
W lecie tak jak pisałem po próbach i eliminacji błędów pojawiły się cieniówki na ścianach bocznych i dachu.
Przez trzy sezony użytkowania pomieszczenia nie stwierdziłem poparzeń. Może to wynikać z przyjęcia półprzezroczystego Lexanu na dachu i cieniowania.

Pozdrawiam
Krzysztof

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl