Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Przydomowe na orchidarium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: ajania
E-mail: ajania@autograf.pl
Data: poniedziałek, 6 maja 2013 14:34:15
Witam, stałam się posiadaczką pomieszczenia, które w całości planuję zagospodarować na orchidarium. Chciałabym prosić o pomoc w zagospodarowaniu lokum. Chodzi mi głównie o to jakie gatunki czułyby się u mnie dobrze. Oczywiście od pewnego czasu uprawiam storczyki, orientuję się w ogólnych wymaganiach. Jednak chciałabym prosić o rady jak to w praktyce wygląda, biorąc pod uwagę konkretne warunki jakie jestem w stanie zapewnić roślinom. Postaram się pokrótce opisać "co tam mam". Tak jak już napisałam jest to pmieszczenie przydomowe, o wymiarach 3mx4m. Dwa duże okna o wystawie zachodniej. Odległość od okien do przeciwległej ściany to wspomniane 3 metry. Przy nieco mniejszym oknie z boku po lewej stronie mam takie "schodki",na których mogę postawić od 9 do 12 doniczek z roślinami. Wiadomo, pełne słońce sięga wtedy roślin w godzinach popołudniowych. Temperatura panująca w pomieszczeniu jest dość zróżnicowana, ponieważ w okresie poza grzewczym waha się w granicach 20-36 st.w dzień w zależności od temperatury na dworze do 15-22st. w nocy. Wilgotności nie określałam jeszcze ponieważ nie mam higrometru (w najbliższym czasie nabędę) ale drzwi wychodzą bezpośrednio na dwór i w czas ciepły są otwarte. Mam możliwość zawieszenia doniczek do sufitu, poustawiania ich na kwietnikach, parapetach itd. Zimą pomieszczenie było ogrzewane przez energooszczędny grzejnik elektryczny, więc w pewnym stopniu można to regulować. Nie wykluczone, że uda nam się do zimy zainstalować tam centralne ogrzewanie.
Bardzo proszę o pomoc w doborze gatunków/rodzajów, którym te warunki będą odpowiadać oraz o podanie ich lokalizacji w tych konkretnych warunkach. Wbrew pozorom nie jest to takie proste. Dodam jeszcze dwie rzeczy. Otóż po pierwsze, pomieszczenie ma spełniać bardziej warunki praktyczne (rośliny mają się czuć dobrze) a dopiero w drugiej kolejności ozdobne. Po drugie mają się też znaleźć tam inne rośliny typu paprocie, difenbachie ale w zdecydowanej mniejszości.
Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc. W razie potrzeby mogę wstawić zdjęcia.
Po milionie edycji udało mi się w końcu zamieścić wiadomość

Autor: szuwal
E-mail: szuwalski@wp.pl
Data: poniedziałek, 6 maja 2013 19:49:44
Witam!
Moim zdaniem Pani nie zabardzo wie co to jest orchidariumm a co pokoik gdzie też można trzymać storczyki. Oczywiscie okreslone gatunki. Radze wiecej poszukać nawet w interncie wiadomosci o orchidariach i o uprawie w warunkach domowych. Serdecznie pozdrawiam.

Data: poniedziałek, 6 maja 2013 20:27:10
Taa, taka odpowiedź z całą pewnością satysfakcjonuje mnie jak i ewentualnych potencjalnych zainteresowanych tematem . Otóż, sporo poczytałam na wspomniany przez Pana temat.Jeśli wszystkie informacje mozna a wręcz powinno się wyczytać gdzieś w internecie to jaka jest rola Forum ??
Nie proszę o arkusze upraw poszczególnych roślin bo z tymi zapoznałam się dawno temu. Definicję "orchidarium" również znam. Jeśli użyłam nieodpowiedniego określenia, nazywając pomieszczenie to może zostać sugerowany przez Pana "pokoik'.
Jak zwał tak zwał, chodziło mi raczej kwestie praktyczne :nie mam doświadczenia z wystawą zachodnią nie cieniowaną np. przez drzewa, interesują mnie też odległości od okien, jakie gatunki są w stanie poradzić sobie "w głębi". Nowością są dla mnie również dobowe wahania temperatury w moim "pokoiku".
Proszę o pomoc osoby, które mają ochotę pomóc, są w stanie doradzić.
Po wyszukiwarce umiem się poruszać .

Autor: Dorota Fijałkowska
E-mail:  
Data: poniedziałek, 6 maja 2013 20:59:42
Dysponuję podobnym "pokoikiem" tylko mój jest na piętrze. Wystawa jest południowo-zachodnia i latem robi się bardzo gorąco w dzień, dlatego założyłam na oknach żaluzje i staram się cieniować w najgorętsze dni. To samo jest w słoneczne dni w innych porach roku. Ale za to światła rośliny mają pod dostatkiem.Gorzej jest z wilgotnościa, która bardzo spada wraz ze wzrostem temperatury, ale od czego nawilżacz powietrza. W tych warunkach dobrze rosną u mnie katleje, cymbidia (ale wystawiam je latem do ogrodu), falenopsisy - z dala od okna, oraz wanilia i angraecum. Eksperymentuję też z innymi gatunkami, jak wandy - na razie rosną ale nie kwitły jeszcze, różne dendrobia, dobrze rośnie i kwitnie dendrobium falenopsis i hybrydy dendrobium jakie można nabyć często w hipermarketach. O innych gatunkach się nie wypowiadam, bo mam je za krótka, żeby coś konkretnego wiedzieć. Chciałam zaznaczyć,że na zimę mam tam zainstalowane centralne ogrzewanie więc temperatura przy oknie nawet w duże mrozy nie jest niższa niż 12- 15 stopni, oczywiście wewnątrz pomieszczenia jest więcej ok. 19-20, a jak słońce przygrzeje to i pod 30 ale krótko. Myślę że duże, stare rośliny powinny się przystosować ( u mnie tak było po przeprowadzce) a później można stopniowo wprowadzać inne. Pozdrawiam, Dorota.

Data: poniedziałek, 6 maja 2013 21:18:13
Bardzo dziękuję za konkretną odpowiedź. Bardzo ucieszyło mnie, że dobrze rosną cattleya. To jedne z moich ulubionych roślin i miałam cichą nadzieję, że te warunki będą im odpowiadać. Proszę jeszcze napisać choć w przybliżeniu jak bardzo w głębi rosną Phalaenopsis, ponieważ oczywiście nie wyobrażam sobie "pokoiku" ze storczykami bez kwitnących hybryd Phal.
Oczywiście mam zamiar stopniowo wprowadzać rośliny, choćby ze względu na koszty.
Pozdrawiam serdecznie.
Ania

Autor: Dorota Fijałkowska
E-mail:  
Data: wtorek, 7 maja 2013 08:26:44
W okresie jesienno zimowym stawiam falenopsisy na tacy-kwietniku z ikei przy zachodnim oknie. Okna są balkonowe, do podłogi. Jak robi się za duzo światła to przenosze je na półki zamontowane na scianach bez okien w odległści ok 1 metra od okna. A na dodatek opuszczam żaluzje w bardzo słonecze dni. Wyjątkowo pięknie kwitnące wynoszę też jako dekorację do innych pomieszczeń. Zamontowałam także pień, na którym wieszam w koszykach lub na kawałkach kory różne storczyki i tam również są falenopsisy. Pomieszczenie jest ogólnie bardzo jasne a na zimę mam zamiar założyć doświetlanie bo obecne jest chyba za słabe. Dorota.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl