Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  PTMS oraz wystawy storczyków w Polsce
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Shantell
E-mail: m.kielan@phalaenopsis.pl
Data: piątek, 12 sierpnia 2011 11:34:43
Od pewnego czasu utrzymuję sympatyczny kontakt z Josephem Wu, osobą znaną i cenioną wśród miłośników storczyków (zwłaszcza z rodzaju Phalaenopsis) na świecie. Ostatnio okazało się, że chętnie przyjechałby na jakąś wystawę storczyków, lub po prostu wystawę roślin do polski. Myślę, że wielu z nas byłoby szczęśliwych mogąc obejrzeć jego rośliny i kupić niektóre z nich. Problem w tym, że zupełnie nie wiem, jaką wystawę mogłabym mu polecić. Patrzyłam teraz na szczegóły dotyczące wystawy "Zieleń to życie", ale nie ma tam chyba sekcji poświęconej storczykom, na dodatek zaproszenia potrzebne do uzyskania wizy nie są chyba wystawiane dla wystawców spoza Europy (dziwne to trochę). Napisałam do organizatorów, może uzyskam jakąś odpowiedź (telefonu oczywiście brak). obejrzałam też dokładnie strony PTMS i ostatnie relacje z wystaw są sprzed dwóch lat. Poza lokalną wystawą w Krakowie nic się chyba nie dzieje póki co w tym temacie... Czy jest w ogóle szansa na polecenie mu jakiejś sensownej wystawy o zasięgu międzynarodowym, lub choćby ogólnokrajowym w której mógłby uczestniczyć? Wiem, że dwa lata temu była zorganizowana taka wystawa, ale już w zeszłym roku nie. Może ktoś z Państwa ma jakieś sugestie?

Pozdrawiam

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 12 sierpnia 2011 14:55:45

Witam,

z przyjazdem kogoś spoza Unii na wystawę storczyków, z roślinami, jest ogromny problem. Kilka lat temu usiłowaliśmy mieć u nas w Krakowie firmę z Tajwanu chyba, ale sprawa upadła .

Bo:
1. organizator wystawy musi prosić Ministerstwo o Cites, zapłacić za to i zapłacić VAT za sprowadzane rośliny, potem certyfikat fitosanitarny...
2. właściciel tychże roślin musi u siebie załatwić CITES, za który też płaci
3. nie ma żadnych gwarancji, że te rośliny sprzeda...
4. wywiezienie niesprzedanych roślin (reexport) poza Unię wymaga znowu kolejnych zaświadczeń...

Jedyna możliwość to wjazd z innego kraju Unii , wtedy nie trzeba żadnych "papierków"...

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: piątek, 12 sierpnia 2011 15:56:28
Ojej

Jestem niepocieszona. Widzę, że takie wystawy odbywają się powszechnie w Niemczech i Czechach a u nas guzik.. Oj..

Data: piątek, 12 sierpnia 2011 17:30:10

Firmy spoza Unii często organizują to tak, że w okresie kilku bliskich terminowo wystaw organizują jeden wjazd do Unii, a potem się już poruszają bez problemów...

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: piątek, 12 sierpnia 2011 21:34:51
No, no Dziękuję

Autor: Marta
E-mail:  
Data: wtorek, 23 sierpnia 2011 21:22:46
Nasze wystawy są tak skromne że lepiej aby ich nie widział. Jesteśmy na dorobku pod każdym względem. Marta

Data: środa, 24 sierpnia 2011 09:00:15
Parę lat temu współorganizowałam przyjazd do Polski bardzo uznanego autorytetu w dziedzinie akwarystyki, takiego o niekwestionowanej sławie międzynarodowej. Wtedy nauczyłam się, że naprawdę nie ma się czego wstydzić. Takie kraje jak nasz, to nie tylko rodzaj "egzotycznej przygody", ale także a może przede wszystkim szansa na wejście na obiecujący rynek, niemal pozbawiony konkurencji. Mamy kilka sklepików storczykowych na krzyż, nie dopatrzyłam się (może źle szukałam), żadnej dużej szkółki zajmującej się rozmnażaniem z nasion, żadnego laboratorium, które świadczyłoby usługi związane z rozmnażaniem storczyków, itd. Wystarczy porównać to sobie do rynku niemieckiego.
Mój akwarystyczny gość osiągnął tu to, co zamierzał, i niewątpliwie przyczynił się do rozwinięcia akwarystyki dotyczącej swojej wąskie specjalizacji.

Niepotrzebne się stresujemy i zakompleksiamy. Ludzie na świecie są bardziej otwarci, niż się nam wydaje a nawiązywanie ciekawych kontaktów jest jak otwieranie kolejnej furtki.

Autor: Krasnal
E-mail: kkrasnal@op.pl
Data: środa, 24 sierpnia 2011 11:43:04
Nie ma się czego wstydzić. "Nie od razu Kraków zbudowano"

Autor: Wojtek
E-mail:  
Data: sobota, 27 sierpnia 2011 16:53:58
Czy wiadomo już kiedy odbędzie się jesienna wystawa storczyków w Krakowie ??

Data: sobota, 27 sierpnia 2011 19:55:23

Witam,

wiadomo , 30 września - 2 października.

Zapraszamy!!!

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Katie
E-mail:  
Data: niedziela, 28 sierpnia 2011 11:17:40
Ojej! Ojej! Ojej! Kraków mam blisko! już się doczekać nie mogę

Autor: Monika
E-mail:  
Data: poniedziałek, 5 września 2011 18:22:58
Podobno w ten weekend jest wystawa w Warszawie a do tej pory na stronie ptms nie ma żadnej wiadomości.Wie ktoś coś o tym?
Pozdrawiam Monika

Autor: Kamil.W
E-mail:  
Data: poniedziałek, 5 września 2011 18:33:24
Pani Moniko- ta wystawa w ogrodzie botanicznym w Warszawie jest 17-18 września

E-mail:  
Data: poniedziałek, 5 września 2011 18:48:09
Dzięki za wiadomość, ale swoja drogą przydałoby się jakieś info w necie, program, itp. ...

E-mail:  
Data: piątek, 20 stycznia 2012 18:47:24
Czy wie ktoś może kiedy jest lutowa wystawa w Warszawie?

Autor: monika w.
E-mail:  
Data: piątek, 20 stycznia 2012 20:54:30
V Warszawska Wystawa Orchidei odbędzie się jak zwykle w Bibliotece UW na ul. Dobrej w dniach 2-4 marca br. Godziny jak zawsze od 10.00 do 18.00

Autor: drroman
E-mail: drr@ufoni.cz
Data: sobota, 21 stycznia 2012 20:15:00
w Czecha tez nic,miala przajechac do Pragi Peruflora,ale niewyrzadzili papiera.Wystawa byla bardzo slaba a sprzedz storczykow tylko 2 firmy jedna czeska(lukscheiter.cz) i jedna wloska(Orchidee del Maggiore).Sam niebylem,ale byl kolega forumowicz a tu sa jego fotki http://orchidejky.rajce.idnes.cz/Orchidea_bohemica_2011/.Lepiej sa wystawy w ogrodach botanicznych
Praga-Fata Morgana 2012 ORCHIDEJE a BROMÉLIE 17.2.2012 - 4.3.2012
Brno-arboretum 10-11.3.2012 i 3-4.11.2012 "ORCHIDEJOVÝ VÍKEND V ARBORETU"
http://arboretum.mendelu.cz/cz/aktuality/vikend_v_arboretu#zalozka2
kto chce popatrzec co wszystko mozna zobaczyc w Brnie to moje fotki
http://drroman3.galerie.cz/

Nova vystava http://www.dart-expo.cz/orchidea/index.php

Autor: Tomek
E-mail:  
Data: poniedziałek, 5 marca 2012 19:27:05
Jakby ktoś nie wiedział to w tym tygodniu jest wystawa w Łodzi:

Autor: Tomek
E-mail:  
Data: poniedziałek, 5 marca 2012 19:29:07
info o wystawie jest tu:

http://storczykiptms.pl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=6&Itemid=19

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl