Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Inwazja w orchidarium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ania N.
E-mail: aoffgreen@wp.pl
Data: piątek, 4 lutego 2005 15:52:46
Witam

Trafiła mi się inwazja ślimaczków w orchidarium.
Z którą walczę dzielnie.
Choć są bardzo zadziorne - zjadły całego Macodesa a Ludisię odgryzły - dosłownie - od korzeni.
W dodatku najwiekszy egzemplarz mierzy ok.0,5cm ze skorupką włacznie.
Oczywiście zastosowałam preparat na slimaki , ale to nie pomogło.

A więc rośliny musiały opuścic orchidarium. Stoją sobie teraz na stole , bo gdzie indziej nie ma miejsca , ale nie w tym rzecz.

Otóż keramzyt , kamienie i korzenie , które leżały sobie na dnie orchidarium zostały ugotowane , co zabiło prawdopodobnie nie tylko ślimaki , ale również inne bakterie.
Mech wszelkiego rodzaju wylądował w koszu. Pojawił sie za to inny problem:
otóz jak "zdezynfekować" gałęzie , które są zbyt duże gabarytowo aby je gotować czy wypalać ( Orchidarium ma 1,90m wysokości )???
Szkło zostało wymyte wodą z octem (aby pozbyć się też troszkę mimo wody destylowanej nalotu wapnia) , całość opryskana wodnym roztworem z preparatu na ślimaki. I pytanie: czy to wystarczy???? Mam wątpliwości...

Czy w podobny sposob moge potraktowac roslinki rosnace na korze?
Jak długo też poczekać z ponownym zamontowaniem roslin wewnątrz?
Będę wdzięczna za wszelkie dodatkowe podpowiedzi techniczne.

Pozdrawiam.Ania

P.S. Dodam , że wszystko co ląduje w moim orchidarium przechodzi zawsze kontrolę techniczną , dezynfekcję czy kwarantannę , a mimo to sie trafia...tak bywa

Autor: Manuel Ruiz
E-mail: manuel.ruiz@orchidsklepik.pl
Data: sobota, 5 lutego 2005 09:40:29
Witam Pani Aniu,
Ślimaki schowają się tam gdzie jest wilgotno więć mogą być w doniczce tych roślin ktory zostałe wyjmowane i pod sphagnum lub mech rośliny zamontowany. Jeśli chcemy się nimi pozbyć trzeba także przesadzać rośliny.

Może Pani także wyrzucać granulat Slimakol. Jeśli storczyki są na stole teraz zostawiłbym je w kwarantanie i popatrzył gdzie są ich ślady trzeba zaobserwować szczególnie w nocy. Można także ich zapraszać na piwo podobno bardzo im zamkuje

Ślimaki są bardzo częski do zwalczanie. Jeśli zostaje tylko jedno żywy jest zapewniona druga inwazja.

Powodzenia,
Manuel

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: poniedziałek, 7 lutego 2005 13:25:29
Witam,
w jednym ze sklepów ogrodniczych sprzedawczyni zaproponowała mi na próbę PIRIMOR w proszku, żeby delikatnie oprószyć nim podłoże wokół rośliny. Stosowałem go równolegle z granulkami BAUER (nie pamiętam nazwy, małe, okrągłe, plastikowe pudełeczko). Nie wiem co lepiej zadziałało, ale ślimaków pozbyłem się skutecznie.
pozdrawiam,
Piotr

Autor: Ania N.
E-mail: aoffgreen@wp.pl
Data: wtorek, 15 lutego 2005 10:47:54
Bardzo dziekuje za wskazówki.
Orchidarium wyczyścilam tak dokładnie , ze nic chyba nie przezylo , oprócz roslin oczywiście.Bez ostrej chemii się niestety nie obyło.
A kwarantanna trwa...

Pozdrawiam.Ania

Autor: ALICJA
E-mail: alafalsz@wp.pl
Data: poniedziałek, 13 czerwca 2005 10:21:30
bardzo prosze o zdjecia orchidarium..pozdrawiam,Alicja

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl