Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Cos zmienic?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr
E-mail: thanger1992@o2.pl
Data: środa, 10 czerwca 2009 20:37:12
Witam
W poprzednim moim temacie
http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=24409
przedstawilem swoje dosyc swieze okazy. Mam je od okolo 2 tygodni i nic w nich niezmienialem ani doniczki ani podloza, dokupilem 2 dni temu nawoz ktorego chce uzyc przy podlewaniu. Zadam pare pytan na ktore mam nadzieje ktos odpowie
1. Przeczytalem ze nawoz powinien byc podawany poprzez spryskiwanie lisci gdyz wlaasnie wtedy roslina pobiera okolo 90% mineralow, ale tez mozna go wlewac wprost do doniczki. Ktory z tych sposobow okaze sie bardziej korzystny i efektywny?
2. Jak widac na zdjeciach w poprzednim temacie doniczki mam przezroczyste i plastikowe. Patrzac na zdjecia bardziej wprawionych "storczykarzy" zastanawiam sie nad zmiana doniczki na takie jakby kosze. Dobry pomysl?
3. Gdybym zmienial doniczke musialbym przesadzac moje kwiatki ktore kwitna. Jest to odpowiednia pora na przesadzenie ich? Jak je przesadze to czy bede musial obciac lodyge kwiatowa? Czy moze poczekac do kwietnia nastepnego roku i wtedy przesadzic?
4. Czy podloze jakie oferuja sklepy ogrodowe tzn. mieszanka kory i kermazytu jest wystarczajaca? Czy powinienem cos dolozyc?
5. Storczyki dzisiaj trzymalem na balkonie od 14 do 17 w polcieniu, Czy wiaterek czasami dosyc mocny niezaszkodzi im?
6. jeden storczyk od "nowego" mial koncowke lisci przecieta na pol ale tylko jakies 1/6 liscia, czy to jest jakis problem?

Przepraszam za tyle pytan ale w mojej okolicy niema nikogo kto zajmowal by sie tymi kwiatami wiec zostaje mi tylko internet, a po drugie mam 17 lat i koledzy slyszacy w szkole ze sie zajmuje kwiatkami troche mnie olewaja a szkoda bo to lepsze niz stanie przed klatka i robienie Bog wie czego Z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam Piotr z Bydgoszczy

Autor: Mlaczek
E-mail:  
Data: środa, 10 czerwca 2009 21:07:55
1.Wystarczy, że nawóz podasz raz w tygodniu przy podlaniu, ja polecam agrecol Mineral żel, jest świetny.
2.Doniczki są OK, twoje storczyki, czyli Phalenopsisy nie wymagają koszyków, w nich uprawia sie o wiele trudniejsze do uprawy Vandowate.(Vanda,Mokara,Aranda)
3.Najlepiej jest jej przesadzać na wiosne jak zaczynają szybko rosnąć, przy używaniu wody z kranu co rok, jak kwitną to niech sobie kwitną.
4.Według mnie to podłoże nie zawsze jest dobrej jakości lepiej kupić osobne skladniki w np. Orchidskelpiku i samemu substrat przygotować.
5.Phalenopsis nie powinien być trzymany na dworze , ponieważ wymaga w miare stałej temperatury około 20 stopni, węc nie musisz ich wynosić na dwór.
6.Nie powinno być problemu jeden z moich nie miał połowy liścia i ma sie dobrze, ale gdyby sie coś działo(gniło, usychało) proszę pytaś na forum.

I najważniejsze nie przejmować się każdym najdrobniejszym szczegółem, a podejście do stania pod klatką i psucia nerwów lokatorom i wszystkiego wokół popieram, ja mam 16 lat i wole dbać o rośliny niż stać pod blokiem. Ale ostrzegam te pare storczyków to dopiero początek choroby storczykowej, u mnie też sie zaczęło od 1 potem 3 i jest już chyba 30.

Data: środa, 10 czerwca 2009 21:15:50
Dzieki wielkie za odpowiedz i mam nadzieje ze bede w przyszlosci tak zapalonym storczykarzem jak Ty gdybym mial jakies pytania to bede pisal
Piotr

Autor: mirka
E-mail: bryanka0@wp.pl
Data: czwartek, 11 czerwca 2009 06:50:05
To fakt-na tę chorobę nie ma lekarstwa.Pytaj o wszystko-tu znajdziesz orchiprzyjaciół.Napewno pomoga.Pozdrawiam.

Data: czwartek, 11 czerwca 2009 09:52:51
Czesc
mojego jeden storczyk ma podloze wymieszane z kora i torfem/mchem, ostatni raz podlalem go tydzien temu w srode i jak sprawdzalem to podloze ma wciaz wilgotne. Poczekac jeszcze z 3 dni i wtedy podlac? Storczyki podlewam tak jak wiekszosc, poprzez wlozenie storczyka na okolo 30min do wody. Byc moze za dlugo trzymalem tego storczyka w wodzie, bo mech czy torf trzyma dlugo wode.

Autor: Natalia
E-mail: emicha27@interia.pl
Data: czwartek, 11 czerwca 2009 11:33:17
Hej!! Ja jestem z Grudziądza to nawet blisko mieszkamy ;] Mam 15 lat, hoduje storczyki od 1,5 roku i mam ich ponad 40 ;] W razie jakichkolwiek pytań postaram się pomóc na tyle na ile potrafie ;] Pozdrawiam!!

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: czwartek, 11 czerwca 2009 11:47:56
Witam

Z mojego skromnego doświadczenia: nie zawsze po tygodniu od podlania (a ściślej mówiąc - namoczenia) podłoże przesycha. To zależy od stanowiska, w którym trzymasz swoje storczyki i od temp. w danym okresie. Ostatnio podczas chłodnej pogody moje po tygodniu jeszcze miały wilgotną korę. Lepiej podlać o 3 dni później, jak nie jesteś pewien kiedy, bo łatwiej uratować storczyka z przesuszonymi korzeniami niż z zalanymi.
A tak na marginesie. To Twoje hobby i innych nastolatków zajmujących się kwiatkami jest bardzo oryginalne Gdyby 20 lat temu storczyki były w Polsce modne i dostępne, to mogłabym się pochwalić długim stażem, bo roślinami zaczełam interesować się (po cichu) już w szkole średniej

Agnieszka z W-wy

Data: czwartek, 11 czerwca 2009 13:03:00
Super Narazie bede zajmowal sie tylko tymi trzema roslinkami z jednego gatunku a gdy juz same zakwitna u mnie tzn wypuszcza nowa lodyge kwiatowa i bede juz na tyle przekonany do tego ,ze dam rade z innym gatunkiem to moze zawita u mnie cattleya albo inny piekny storczyk juz sie nie moge doczekac. A najbardziej niemoge sie doczekaj pierwszego keiki, ale jeszcze dluga droga przedemna . Dzieki za odpowiedzi i rady, co do podlewania to poczekam az podloze przeschnie bo nie chce go utopic.

Data: czwartek, 11 czerwca 2009 19:02:55
Czesc
mam kolejne pytanie
w srodku doniczek na sciankach zauwazylem taki zielony nalot niewiem czy to spowodowane za duza wilgotnoscia podloza czy to poprostu normalne. I widze tez ze scianki sa ciagle tak jakby zaparowane, moze powinienem zapewnic korzeniom lepszy przeplyw powietrza robiac otworki w scianach doniczki?

E-mail:  
Data: czwartek, 11 czerwca 2009 19:11:16
Ten nalot to napewno mech, moim storczykom nie przeszkadza. A dziurki można zrobić nalepiej wiertarką dookoła doniczki żeby były estetyczne, zawsze będzie lepszy dostęp powietrza.

Data: czwartek, 11 czerwca 2009 19:31:29
o wlasnie tez tak myslalem bo cos mi sie wydaje ze za wolno wysychaja i maja za wilgotno.

Data: wtorek, 16 czerwca 2009 09:44:51
Niektore phalaenopsisy czy jakos tak, maja podwojne lodygi kwiatowe . Od czego to zalezy? czy jak sie kupi juz zakwitnietego storczyka z 2 lodygami kwiatowymi to bedzie on zakwital ciagle na 2 lodygach ?

E-mail:  
Data: wtorek, 16 czerwca 2009 11:06:47
Nie nie będzie tak zakwitał choć byłoby to fajne. Zależy to od indywidualnych cech rośliny i warunków w jakich żyje.

Data: czwartek, 18 czerwca 2009 18:17:22
Witam ponownie
Dzis zakupilem dendrobium typu nobile w kwiaciarni, kwiaty juz pomalu odpadaja i pani powiedziala mi ,ze przechodzi on teraz w stan spoczynku czyli trzeba go wystawic najlepiej na balkon w naslonecznione miejsce i ograniczyc podlewanie tak raz na 2 tygodnie. Na stronie wyczytalem ze te kwiaty przechodza w stan spoczynku cos kolo jesieni i zimy, a teraz mamy poczatek lata. Jak sie za niego zabrac ? Wystawic go do polowy pazdziernika na balkon i podlewac rzadziej niz phaleonopsis ? Jutro postaram sie wstawic zdjecia mojego nowego nabytku Jest on teraz w nieprzezroczystej doniczce, czy przesadzic go pozniej do przezroczystej ? Piotrek

Data: czwartek, 18 czerwca 2009 18:35:17
oto moje dendrobium typu nobile
[IMG]http://i372.photobucket.com/albums/oo162/valdor92/IMG_1241.jpg[/IMG]
[IMG]http://i372.photobucket.com/albums/oo162/valdor92/IMG_1242.jpg[/IMG]
[IMG]http://i372.photobucket.com/albums/oo162/valdor92/IMG_1243.jpg[/IMG]

Autor: Czarek
E-mail: avecezar17@op.pl
Data: czwartek, 18 czerwca 2009 19:10:02
Na zdjeciach widac ze rosna nowe pedy, co oznacza ze na pewno to nie jest okres spoczynku, tylko wzrostu. To, czy roslinka jest w spoczynku czy nie, poznajemy zwyczajnie po tym, ze jak jest w spoczynku to NIE rosnie .
Jesli chodzi o doniczke, gdy kwiaty opadna, MOZNA posadzic go do przezroczystej, dzieki czemu bedziesz wiedziec, jaki jest stan korzeni i czy podlewac, czy jeszcze poczekac.
Ja nie mam ustalonych terminow podlewania, tylko czekam aż podloze wyschnie,
ale NIE ZNAM SIE na dendrobiach, bo nie mam zadnego, poniewaz mam w domu za ciemno, wiec z ta doniczka sie tak domyslam, ale na pewno nie jest w spoczynku.

Dendrobium bardzo ladne

Data: czwartek, 18 czerwca 2009 20:25:35
Okay dzieki wielkie nie pokoja mnie te odpadajace kwiatki (no narazie odpadl tylko 1,ale jak widac na zdjeciach w gornej czesci pseudobulwy sa pozostalosci po kwiatkach) zobaczymy za miesiac jak bedzie wygladal. Z tego co wiem to nowe kwiatostany rosna na nowych pseudobulwach czyli tych wysokich segmentowych 'lodyg' . Moze ktos kto ma ten okaz, opowie ma jak on kwitnie tzn. jak teraz kwiaty opadna to czy bede musial poczekac az pseudobulwy wypuszcza kolejny tak jakby segment ? Przepraszam za takie pytania dla niektorych moga byc one banalne ale przeczytalem duzo porad o hodowaniu nobile i chcialbym uzyskac odpowiedzi na pytania ktore mnie nurtuja.

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: czwartek, 18 czerwca 2009 22:05:21
Piotrze,poczytaj sobie o storczykach.Tu na orchidarium jest dział.Storczyki od A do Z.Znajdziesz wyczerpujące wiadomości na temat wielu gatunków.
Pozdrawiam serdecznie.
Elżbieta

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.tatera@gmail.com
Data: czwartek, 16 grudnia 2010 20:40:51
Piotrze - ja mieszkam w okolicach Bydgoszczy Bardzo niedawno otrzymałam w prezencie pierwszego storczyka i już wpadłam po uszy! Znasz może jakieś dobre miejsce w Bydgoszczy na zakupy storyczków i wyposażenia?

Ja na razie mojego muszę odratować, proszę o trzymanie kciuków!

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl