|
Autor: |
Mlaczek |
|
E-mail: |
|
|
Data: |
środa, 10 czerwca 2009 21:07:55 |
1.Wystarczy, że nawóz podasz raz w tygodniu przy podlaniu, ja polecam agrecol Mineral żel, jest świetny.
2.Doniczki są OK, twoje storczyki, czyli Phalenopsisy nie wymagają koszyków, w nich uprawia sie o wiele trudniejsze do uprawy Vandowate.(Vanda,Mokara,Aranda)
3.Najlepiej jest jej przesadzać na wiosne jak zaczynają szybko rosnąć, przy używaniu wody z kranu co rok, jak kwitną to niech sobie kwitną.
4.Według mnie to podłoże nie zawsze jest dobrej jakości lepiej kupić osobne skladniki w np. Orchidskelpiku i samemu substrat przygotować.
5.Phalenopsis nie powinien być trzymany na dworze , ponieważ wymaga w miare stałej temperatury około 20 stopni, węc nie musisz ich wynosić na dwór.
6.Nie powinno być problemu jeden z moich nie miał połowy liścia i ma sie dobrze, ale gdyby sie coś działo(gniło, usychało) proszę pytaś na forum.
I najważniejsze nie przejmować się każdym najdrobniejszym szczegółem, a podejście do stania pod klatką i psucia nerwów lokatorom i wszystkiego wokół popieram, ja mam 16 lat i wole dbać o rośliny niż stać pod blokiem. Ale ostrzegam te pare storczyków to dopiero początek choroby storczykowej, u mnie też sie zaczęło od 1 potem 3 i jest już chyba 30. |
|
|