Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Cymbidium prośba o radę
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Anna
E-mail: felonica@wp.pl
Data: piątek, 21 listopada 2008 16:52:45
Witam wszystkich storczyko-maniaków Kupiłam sobie wczoraj Cymbidium, mam już kilka storczyków ale tylko Phalaenopsis i te kwitną dość fajnie już od długiego czasu. Teraz spodobało mi się w sklepie cymbidium i kupiłam. A oczywiście później dopiero poczytałam to forum Kolejność co najmniej nie ta Może ktoś z Was doradziłby mi co z tym fantem począć. Po pierwsze chyba wygląda jakby wymagało przesadzenia, ale kwitnie. Może się mylę, ale całe bulwy są nad ziemią prawie i w ciężkiej osłonce musi stać żeby nie się nie przewróciła. Poza tym korzenie wyglądają inaczej niż u phalaenopsis i jak się tak im dobrze przyjrzałam to chyba są trochę zapleśniałe(??). I takie białe trochę jakby przezroczyste, ale z tego co czytam to chyba takie są?? Zrobiłam trochę zdjęć, może ktoś mi doradzi coś, żebym go nie zmarnowała, bo kupiłam go na poprawę kiepskiego humoru a żeby się martwić A dzisiaj w pracy myślałam tylko co tu zrobić z moim nowym kwiatuszkiem

Będę wdzięczna za każdą radę, nie chciałabym go zmarnować. Pozdrawiam. Anna

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: piątek, 21 listopada 2008 18:53:54
Ponieważ firmy produkujące cymbidia czasem obchodzą się z nimi drastycznie, radziłabym działać natychmiast. Widziałam kiedyś w sklepie roślinę z przyciętą do wymiarów doniczki bryłą korzeniową! Przypomniały mi się transporty koni.
Kupić plastikową, ładną osłonkę, wypalić w niej dziury itd - opisywałam to w Zupie storcz.
Przesadzić w nią cymbidium
Wcześniej zrobić mu kąpiel w wodzie zdemineraliz. - opisywałam to w Zupie storcz.
Kwiatka ścięłabym aby nie osłabiać rośliny a będzie stał w wazonie świeży długo, aż do znudzenia. Tego roku nie trzymać go w zbyt chłodnym pomieszczeniu. Przecież przechodzi szok. Będzie dobrze, to silna roślina. Marta

Data: piątek, 21 listopada 2008 20:54:48
Dzięki za radę Przeczytałam i przesadziłam. Wewnątrz praktycznie nie było podłoża, tylko na powierzchni troszkę, tyle ile widać na zdjęciach. Wypłukałam korzenie, miały trochę jakby pleśni/glonów Od spodu w bryle korzeniowej była jakby pusta "dziura". Mam nadzieję, że będzie dobrze tak jak piszesz. Naprawdę myślisz, że tego kwiatka trzeba koniecznie uciąć??

Autor: monika w
E-mail:  
Data: piątek, 21 listopada 2008 22:10:46
Marto wybacz, ale piszesz nie do końca słusznie... po co ścinać kwiatka , wystarczy wsadzić w większą doniczkę, zrobić niezbędne zabiegi przy korzonkach, dosypać podłoża,ale tak, aby jednak same bulwy pozostały na wierzchu, tuż przy ziemi. Roślina wcale nie wygląda na słabowitą, a tylko w tym przypadku doradzamy obcinanie pędu. Z reguły rośliny kwitnące pozostawia się w spokoju aż skończą kwitnienie, tu też - moim zdaniem- wystarczyłoby obsypanie ziemią, bez ruszania korzeni i starego podłoża. Nie wiadomo, jak na to zareaguje roślina. Mam jednak nadzieję, i życzę serdecznie, aby długo kwitła. Potem proszę nie zrobić błędu i nie dzielić jej, a w przyszłym roku odwdzięczy się większą ilością pędów...

Autor: Monika Prochowicz
E-mail: mprochowicz74@o2.pl
Data: sobota, 22 listopada 2008 10:32:46
Witam serdecznie.
Jezeli Pani już przesadziła storczyka, to proszę uciac kwiaty i wsadzic do wazonu.
Cięte cymbidium kwitnie tyle samo co w doniczce. Pani nic nie straci, ale roslina zyska.
Odcieła Pani korzenie, to rany cięte, jakby sobie Pani odcieła reke, noge, albo przeszła operacje brzucha. Ewidentnie roślina teraz cierpi!!! kwitnienie zabiera jej sił witalnych!!! Może to zaszkodzic roslinie.

szczerze mówiac mogłą Pani niby poczekac do wiosny z przesadzeniem lub po przekwitnieciu, ale sama Pani zauwazyła ze w Obi, bo podejrzewac tam zakup, nie traktują do końca dobrze tych roślin. Nie celowo, ale jakos im nie wychodzi za dobrze ta pielegnacja.Poprostu opiekuja sie wszystkimi kwiatami, a My kochamy szczególnie storczyki . Korzenie były w nieciekawym stanie, wiec dobrze ze posłuchała Pani Martusi i dokonała te czynnosc wczesniej niz później.

Radziłabym tez poczekac z 2 tyg do zaskleppienia się ran i podlac go póxniej.

pozdrawiam
Monika

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: sobota, 22 listopada 2008 12:45:27
Cymbidium jest bardzo odp0rnym storczykiem, a ten okaz wygląda bardzo zdrowo. Zmiana podłoża i powiększenie doniczki były ewidentnie potrzebne, ale z obcinaniem łodygi to bym nie przesadzał!!!! Roślina zużywa najwięcej energii do wytworzenia kwiatów, ale już bardzo niewiele energii potrzeba do utrzymania kwiatów już uformowanych i w pełni rozwiniętych. Na tej łodydze nie ma już pączków, więc kwiaty i tak nie będą "zjadać" dodatkowych środków odżywczych.

Roślina nie wygląda na delikatną ani zabiedzoną, więc nawet na oko jest w stanie utrzymać kwiaty. Do zaleceń w rodzaju obcinania czegokolwiek należy podchodzić z odrobiną zdrowego rozsądku. Inne reguły dotyczą roślin świeżo po imporcie (bez podłoża), ewidentnie chorych, całkowicie bez korzeni lub bez liści, a inne w wypadku zdrowych, silnych roślin.

Pozdrawiam,
Jerzy

Data: sobota, 22 listopada 2008 15:28:03
Dziękuję bardzo za wszystkie rady Przesadziłam w troszkę większą doniczkę zdecydowanie podziurawioną Nie podlewam go teraz, bo w sklepie stał w wodzie łodygi kwiatowej na razie nie obcięłam, stwierdziłam, że obciąć mogę zawsze gdy zobaczę , że coś nie tak się dzieje, a dokleić to już się raczej nie da A chciałam jeszcze spytać o te bulwy, one mają być takie brązowawe?? I co z liśćmi? Czy można obciąć (oderwać?) taki jakby "zewnętrzny", który wyraźnie odpada od bulwy a wyżej się załamał?? (może podczas transportu).
Fajnie, że jest to forum i tylu wielbicieli tych pięknych kwiatów Jest się kogo poradzić

Autor: Monika Prochowicz
E-mail: mprochowicz74@o2.pl
Data: niedziela, 23 listopada 2008 00:32:20
bulwy narazie zostawic. Tam gromadzi sie woda i pożywienie dla kwiatka. Liscia też bym zostawiła, ale jest to duża roślinka i jakk dla Pani jest mało estetyczny to proszeuciac.
pozdrowionka
Monika

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl