Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Torebki nasienne
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: sobota, 16 sierpnia 2008 19:41:06
Część z państwa pewnie próbowała zapylać swoje storczyki, napewno niektórzy widzieli tego efekty. Ja również kilka razy próbowałem, początkowo zestawiając zupełnie absurdalne gatunki - oczywiście nic z tego nie wychodziło. W tamtym roku miałem udaną próbę nad krzyżówką Dwóch Encyclii - (maria x vittelina) x cochleata - nawet wysłałem do dalszych obróbek nasiona niestety okazało się, że były niezdolne do wykiełkowania.

W tym roku miałem też pare pomysłów, nie udało mi się skrzyżować żadnego Bulbophyllum ale udało się przy samozapyleniu - czy wyjdą z tego produktywne nasiona tego nie wiadomo, prawdopodobieństwo jest znacznie niższe, ale zawsze to ciekawy eksperyment i kolejne emocje po zaszłym kwitnieniu. Mam też dwie kolejne próby krzyżowania z Encycliami. A narazie wygląda to tak:

(Euchile maria x Prosthechea vittelina) x Anacheilium garcianum - próbuję nadąrzyć za ciągle zmieniającymi się nazwami wokół Encyclii i Epidendrum, ale to chyba nie ma sensu... gdzieś już wyczytałem, że Euchile też już zostały przerzucone do Prosthechea...

Euchile mariae x Coilostylis parkinsoniana (Epidendrum parkinsonianum)- no tu o ile torebka się wtworzyła to nie pęcznieje nie wiem czy coś z tego wyjdzie, choć bardzo bym był ciekawy efektu

Bulbophyllum wendaldianum

Bulbophyllum graveolens

Bulbophyllum graveolens

I na koniec mój ostatni ulubieniec Bulbophyllum lupulinum - tu mam trzy torebki

Jeśli ktoś ma również na swoim koncie różne podejścia to zapraszam do dyskusji.

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: piotr mróz
E-mail: piotrmroz3@o2.pl
Data: sobota, 16 sierpnia 2008 20:14:17
Ja samozapyliłem moją laelia purpurata; mam pytanie - gdzie Pan wysyła torebki nasienne do wysiania?Nie wiem czy z mojej rośliny coś wyjdzie,ale zawsze fajnie zobaczyć jak wygląda normalne rozmnażanie u storczyków.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl