Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  storczyk ze słoika...i co dalej?
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: czwartek, 3 kwietnia 2008 08:07:02
Panie Kubo na jakim oknie są ustawione słoiki z falkami?i rozumiem ,ze falki sa w słoikach w środku?Czyli kora do polowy sloika potem storczyk i folia ,sle folia z otworami???

Autor: Kuba
E-mail: jakel1@wp.pl
Data: czwartek, 3 kwietnia 2008 08:59:16
Witam,
Część storczyków ustawiłem na oknie południowym,drugą na wschodnim- zarówno na jednej jak i drugiej wystawie rosną rewelacyjnie.Falki oczywiście są w słoikach w środku.Kora do połowy słoika.Folia zamiast denka od słoika,bez otworów,to saprawia,ze w słoiku jest odpowiednia wilgotność,tak przynajmniej mi się wydaje.
pozdrawiam

Kuba

E-mail: jakel1@wp.pl
Data: czwartek, 3 kwietnia 2008 15:46:57
Przesyłam dodatkowo zdjęcia moich storczyków pochodzących z hodowli in vitro.
Starałem się zrobić zdjęcia z każdej strony Roślinki mają się dobrze.Mam je już pół roku,ciekawe kiedy zakwitną???Co do tego pewnie trzeba będzie poczekać jeszcze jakieś dwa lata.

E-mail:  
Data: czwartek, 3 kwietnia 2008 18:52:56
No żeczywiście mają sie świetnie!Ale jaka radocha bedzie potem...po tylu staraniach piekne okazy zakwitną.Mozna wtedy pękać z dumy prawda? Tak sobie mysle....skoro one tak pieknie rosną w domu wlaściciela , to pewnie są to o wiele mocniejsze okazy i łatwiejsze w hodowli kiedy dorosną i zaczną kwitnąć,są bowiem przyzwyczajone do ręki i zabiegów właściciela od samego poczatku...To są tylko takie moje przemyślenia ,ale byc moze coś w tym jest.ze Tobie Kubo takie okazy wyrastają Gratuluje ręki i umiejetnośći.Ja sie dopiero wprawiam mam narazie 10 falków i jedną cambrię.Pierwszego falka zniszczylam z niewiedzy,ale byla to dobra lekcja dla mnie.

E-mail:  
Data: czwartek, 3 kwietnia 2008 18:56:47
Szczęściarzowi nawet byk sie ocieli ,a KUbie w słoiku po ogórach storczyki wyrosną ...takie moje nowe powiedzonko hihihi

E-mail:  
Data: czwartek, 3 kwietnia 2008 23:31:16
Powiedzonko bardzo zabawne
Kupiłem te storczyki,by je obserwować jak rozwijają się od takich malutkich,do wreszcie dorodnych roślin.Mam nadzieję,że choć część z nich przetrwa.
Fakt,że do zakwitnięcia jeszce daleka droga...ale jak do tego dojdzie,jaka to będzie frajda,prawda?
Jak kupowałem te storczyki,to oczywiście musiałem się wypytać o ewentualne barwy kwiatów,jakie mogą się pojawic.Jednak tego nikt nie wie,to niespodzianka!

a jeżeli chodzi o moje storczyki,to przygodę z nimi zacząłem 4 lata temu.Obecne mam 23 falki(w tym dwie własne keiki ) oraz dwa paphiopedilum.

pozdrowionka

Kuba

E-mail:  
Data: czwartek, 10 kwietnia 2008 19:50:40
Mam pytanie,czy udało się Wam doprowadzić do kwitnienia storczyki z hodowli in vitro?Oczywiście mam na myśli warunki domowe a nie szklarniowe.

Autor: Maciej
E-mail:  
Data: piątek, 11 kwietnia 2008 00:59:31
Witam i polecam ta stronke
http://www.orchid.zafriko.pl/str/hodowla_storczykow/storczyki_w_agarze

Ja dopiero jestem na etapie siewnym

E-mail:  
Data: piątek, 11 kwietnia 2008 07:55:33
Maciej..to i tak juz dużo,bo ja cały zcas jestem na etapie zastanawiania sie ,,kupic sloik-nie kupić ,albo dam rade -czy nie!Narazie zbieram potrzebną mi wiedze....

Autor: Ewelina
E-mail:  
Data: niedziela, 21 lutego 2016 00:05:01
up
ciekawy temat z in vitro storczyków.
Może Państwo podzielilibyście się informacjami o efektach

Autor: Marta
E-mail:  
Data: niedziela, 21 lutego 2016 16:46:41
Proszę wejść na