Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Wystawa storczyków w Krakowie
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Szymon
E-mail:  
Data: poniedziałek, 1 października 2007 13:51:54
Pani Ewo, to ja kupiłem te "rarytasy", ale nie miałem pojęcia, że chce im Pani zrobić zdjęcia - przecież nie miałbym nic przeciwko temu... Pozdrawiam

E-mail:  
Data: poniedziałek, 1 października 2007 13:55:38
A trichopilia jest podpisana tusi-alba...

Autor: arek
E-mail: corralus@o2.pl
Data: poniedziałek, 1 października 2007 15:01:57
a nie turialbae?

Autor: Jerzy A. Kopias
E-mail: jakop@imp.lodz.pl
Data: poniedziałek, 1 października 2007 15:21:04
Fotografia miniaturowej Phalaenopsis, wykonana i zamieszczona przez Panią Ewę Jóźwiak, jest podpisana nieprawidłowo. Poprawna, współcześnie akceptowana nazwa tej rośliny to Phalaenopsis deliciosa Rchb.f., Bonplandia (Hannover) 2: 93 (1854)[Syn. Kingidium deliciosum (Rchb.f.) H.R. Sweet, Amer. Orchid Soc. Bull. 39: 1095 (1970).]. Phalaenopsis decumbens (Griff.) Holttum, jest jednym z wielu synonimów Phalaenopsis parishii Rchb.f., a przecież na fotografii nie widnieje ta ostatnia - stosunkowo łatwo rozpoznawalna Phalaenopsis. Nomenklatura wewnątrz sekcji Deliciosae rodzaju Phalaenopsis jest wyjątkowo pogmatwana, a chaos pogłębia zarówno fakt, iż konserwatywnie nastawieni taksonomiści (posługujący sie jedynie kryteriami morfologicznymi)nadal optują za kwalifikowaniem tej rośliny do rodzaju Kingidium (aktualnie w całości włączonego do szeroko definiowanego rodzaju Phalaenopsis), jak i wręcz totalna dobrowolność w nazewnictwie stosowanym przez firmy komercyjne. Roślinę tę można nabyć pod jedną z co najmniej kilkunastu nazw gatunkowych, w tym kilku rodzajowych.
Zaprezentowana na fotografii forma barwna prawdopodobnie doczeka się w przyszłości opisania jako "f. rosea". Jest ona przykładem naturalnie pojawiającej się mutacji. Nie ma danych wskazujących, iż forma ta jest charakterystyczna dla Phalaenopsi deliciosa z wyspy Bali. W mojej kolekcji forma taka pojawiła się w populacji powstałej ze skrzyżowania dwu normalnie wybarwionych egzemplarzy.
Pani Ewie gratuluję zarówno z uwagi na znakomitą jakość zamieszczonych fotografii, jak i profesjonalne (co bardzo cieszy)zaprezentowanie roślin. To ostatnie polega na wskazaniu nie tylko nazwy, ale także autora opisu, miejsca i daty jego publikacji. To waże, aby przyzwyczajać się do takiego sposobu prezentowania roślin, gdyż dopiero wówczas naprawdę możemy w pełni roślinę zidentyfikować. A już szczególnie jest to ważne w odniesieniu do roślin o "bogatej taksonomicznie przeszłość", tj. roślin, które w przeszłośći były wielokrotnie, przez różnych autorów opisywane i różnie kwalifikowane.

Z pozdrowieniami

Jerzy A. Kopias

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: poniedziałek, 1 października 2007 18:21:52
Na swoje usprawiedliwienie mogę podeprzeć się tylko fotografią identyfikatora rośliny, tej pięknej Phalaenopsis.

Jeżeli chodzi o ciekawostkę czyli nazwę tej rośliny, to bardzo proszę, jeszcze późniejszy zapis;
Phalaenopsis parishii
Rchb.f., Bot. Zeitung (Berlin) 23: 146 (1865).jako 20 pozycja w RHS.

A pierwszą nazwę jaką znalazłam;
Aerides decumbens, Griff., Not. Pl. Asiat. 3: 365 (1851), provisional synonym (tymczasowy synonim).

Bardzo dziękuję za dobre słowo w moją stronę. Takie rozmowy wymagają wielu pozycji książkowych i najnowszego medium, internetu. Dziękuję.

Panie Szymonie szkoda że nie poznaliśmy się bliżej, pewnie takich rarytasków jak ta Trichopilia turialbae ma pan więcej, miło by było pogadać. Nie zrobiłam zdjęcia, ale czy można pana o to poprosić?

Pozdrawiam
ewka

E-mail:  
Data: poniedziałek, 1 października 2007 18:34:33
Pani Ewo trichopilia turialbae (oczywiście), właśnie pięknie rozkwitła , postaram się zrobić zdjęcia i zamieścic na forum. Pozdrawiam

Autor: Anna Kamińska
E-mail:  
Data: wtorek, 2 października 2007 11:03:09
Jurku, to ja przede wszystkim dziękuję CI za sprostowanie
Twoje slowa są dla mnie wiążące i natychmiast zmieniam podpis na moim krakowskim nabytku.
POza tym i tak mialam zamiar skonsultować ten zakup z Tobą ,na żywo'.
Pozdrawiam. Ania

Data: wtorek, 2 października 2007 13:12:02
Pani Ewo!
Nie Pani błąd i nie Pani powinna się usprawiedliwiać. Ten błąd popełniało i powielało przez dziesiątki lat wielu poważnych, profesjonalnych botaników zajmujących sie roślinami z rodziny Orchidaceae. Źródłem tego błędu był "bałagan" w Królewskim Herbarium w Kew. Rzecz jest wyjaśniona przez E. A. Christenson'a w wydanej w 2001 r. Monografii rodzaju Phalaenopsis. Tak jak Pani napisała, epitet "decumbens" po raz pierwszy pojawił się przy opisie Phalaenopsis parishii, kwalifikowanej wówczas jako Aerides decumbens Griff., Not. Pl. Asiat. 3: 365 (1851).

Pozdrawiam

Jerzy A. Kopias

Data: wtorek, 2 października 2007 14:01:01
Aniu!
Bardzo Ci dziękuje za upublicznione wyrazy zaufania. Bardzo sie cieszę, że egzemplarz bardzo rzadkiej mutacji tej Phalaenopsis jest teraz pod Twoją opieką.

Serdecznie pozdrawiam

Jurek

E-mail:  
Data: sobota, 6 października 2007 18:06:54
Przepraszam za jakość zdjęć, oprócz trichopilii jest jeszcze encyklia garciana.... Pozdrawiam

Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl