Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Standardowy problem - więdnące kwiaty
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ania Packo
E-mail: koteczekanusi@o2.pl
Data: wtorek, 3 lipca 2007 18:09:15
Mam standardowy problem - więdnące kwiaty na Phalaenopsisach. Nie byłoby to dla mnie takie szokujące, gdyby nie robiły tego naraz 4 stojące obok siebie. Co do trzech z nich mogłabym złożyć to na karb zwykłego przekwitnięcia (bo kupiłam je już kwitnące i nie wiem, jak stare mają kwiaty), ale jednego obserwowałam od pierwszego pączka (jakiś miesiąc temu), a tu nagle w ciągu tygodnia zrzuca trzeci kwiat. I pytanie: czemu? Czy to możliwe, że zrzuca kwiaty, żeby "pójść w liście"? (Właśnie urósł mu nowy i zaczyna kolejny, a żaden stary nie zżółkł)? Dodam, że jakkolwiek ma piękne liście, to nie one są moim głównm celem.
Warunki uprawy: wschodnie okno, bezpośrednie słońce do ok. 12, od 7 - 8 podnoszę żaluzje (czasem zupełnie do góry, a czasem zostawiam "paski"), może im za gorąco? W tym czasie też zamykam okno do 17, w pozostałym czasie wieje na nie powietrze z okna uchylonego "do góry", ale nie widzę kołysania kwiatów, więc pewnie nie przeciąg. Poza tym oststnio jest ciepłe powietrze. Sprawdzałam korzenie, są nawodnione. Żadnych robaków nie zauważyłam.
Dodam, że to nie szok po przestawieniu, bo stoją u mnie już parę tygodni, a jeden rok.
Co robić, by im pomóc utrzymać kwiaty?
Ania

Autor: Małgorzata
E-mail:  
Data: wtorek, 3 lipca 2007 18:11:49
A może to owoce stojące blisko? One mogą powodować takie nagłe przekwitanie.
Gosia

Data: wtorek, 3 lipca 2007 23:04:35
Też o tym słyszałam, ale nie mam żadnych owoców.

Autor: Joanna Piekarska
E-mail:  
Data: środa, 4 lipca 2007 00:58:43
Przedwczesne przekwitanie może być spowodowane przez:
- duze stężenie CO2 w powietrzu
- etylen w powietrzu (źródło owoce)
- brak składników pokarmowych, azot
- przeciągi, zimne powietrze
- zbyt wysoką różnicę temperatur między dniem a nocą
- uszkodzenie korzeni
- spryskanie kwiatów
- nagłą zmianę warunków

E-mail:  
Data: środa, 4 lipca 2007 01:11:20
Proszę sprawdzić, jaka dokładnie jest temperatura w ciagu dnia - zwłaszcza gdy na rośliny świeci słońce - okaże się, czy nie mają za gorąco. Ale może to właśnie bezpośrednie promienie słoneczne są przyczyną wcześniejszego więdnięcia. Może jest też zbyt niska wilgotność powietrza. A może ta jedna należy do tych, co kwitną tylko miesiąc.

Data: środa, 4 lipca 2007 21:02:50
Dziękuję za odpowiedź. Niestety, nie mogę sprawdzić temperatury w ciągu dnia, bo mnie nie ma :-) Jednak też stawiałabym na słońce. Chociaż w ciągu ostatnich dni nie było aż takich upałów, jak wcześniej, a wcześniej nic się nie działo. Myślałam też o przeciągu, ale okno jest uchylone do góry, a po kwiatkach nie widać, żeby się ruszały na wietrze ani w ogóle cierpiały na nadmiar powietrza. Kwiatek kwitł już w ubiegłym roku, dość długo, więc raczej nie jest z tych krótko kwitnących. Dodam jeszcze, że na tym samym oknie stoją jeszcze dwa inne i nic im nie jest (odpukać), a na sąsiednim kilka i też żyją, a wszystkie teoretycznie mają te same warunki.

E-mail:  
Data: czwartek, 5 lipca 2007 02:53:01
Polecam termometr, który wskazuje min. i max. temperaturę - wtedy będzie Pani miała pewność, czy nie jest za ciepło.

E-mail:  
Data: czwartek, 5 lipca 2007 23:42:38
Może mi Pani coś więcej napisać o tym termometrze - bo jak rozumiem, to termometr "z pamięcią" temperatury w ciągu dnia? Widziałam w Orchidsklepiku jakiś termometr elektroniczny, ale, z tego co pamiętam, nie miały opisów funkcji.
Gdzie się to umieszcza - przy szybie, na parapecie?
Jest też coś takiego wielofunkcyjnego (np. razem z pomiarem wigotności albo światła)? Oczywiście w rozsądnej cenie.

E-mail:  
Data: piątek, 6 lipca 2007 02:52:27
Osobiście posiadam termometr i miernik wilgotności w jednym firmy Bionaire. Jest mały przenośny i mozna go postawić w każdym dowolnym miejscu w mieszkaniu -nie ma potrzeby montowania go na stałe. Wskazuje aktualną temperaturę i wilgotność powietrza oraz minimalną i maksymalną temperaturę i wilgotność w ciągu doby (wcześniej ustawia się godzinę). Jeśli dobrze pamiętam kupiłam go w Euro, ale to już było parę lat temu.
Jeśli chodzi o termometr w Orchidsklepiku najlepiej będzie przesłać zapytanie i upewnić się, czy wskazuje on także min. i max. temperaturę w ciągu doby. Generalnie wygląda on dość podobnie do mojego.

E-mail:  
Data: piątek, 6 lipca 2007 20:55:51
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź, przy okazji rozejrzę się po sklepach. Póki co, to, co miało zwiędnąć, to zwiędło i więdnięcie się zatrzymało, może mu przejdzie (temu jednemu, który mnie najbardziej martwił). U wszystkich wychodzą nowe listki, a i z łodyżek widać, że prawdopodobnie je przedłużą.
Poza tym, po przemyśleniu sytuacji, stwierdziłam, że trudno, kwiatki mają taką sytuację mieszkaniową, jaką mają i już, nic im na to nie poradzę :-)

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl