Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Jak to robią inni - Berlin 2006
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Maria
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: niedziela, 24 września 2006 11:58:46
Witam,
Miałam to szczęście i obejrzałam tegoroczną wystawę w Berlinie. To było coś fantastycznego! Przepięknie skomponowana cała wystawa, zlokalizowana w obszernych szklarniach Ogrodu Botanicznego, wywarła na mnie duże wrażenie. Ilość zaprezentowanych rodzajów i gatunków storczyków przerosła moje oczekiwania. Było też oczywiście gdzie wydać pieniądze, nawet duże. Około 10 stoisk oferowało całe mnóstwo, czasem bardzo rzadkich, roślin. Zrobiłam 184 zdjęć, bo palec sam naciskał spust. Chcę się z Państwem chociaż w ten sposób podzielić wrażeniami :-).
Zapraszam zatem na moją stronę. Część zdjęć już jest. Reszta powinna pojawić się jeszcze dziś. Miłego oglądania
http://www.ciekawe-rosliny.pl/index.php?id=827

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Piotr M
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: niedziela, 24 września 2006 12:30:54
A czy ta wystawa już się skończyła, hm sam bym chętnie obejrzał tym bardziej, że nie aż tak daleko, ale pewnie juź za późno Chociaż fotki sobie obejrzałem. I od razu pytanie ten pierszy różowy 'szyszkowaty' kwiat to też storczyk, jeśli tak to jaki?

Serdecznie Pozdrawiam!

Data: niedziela, 24 września 2006 12:41:58
Panie Piotrze, wystawa trwa jeszcze dziś, a ten storczyk to Robiquetia cerina.

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Piotr M
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: niedziela, 24 września 2006 12:42:02
NO niestety sie spóźniłem, gdybym wczoraj wiedział o tym
http://www.botanischer-garten-berlin.de/
Więc koniec wystawy dzisiaj o 18:30, a autka nie mam do dypozycji, heh. Może za rok.

Autor: monika w.
E-mail: monika@kompet.net
Data: niedziela, 24 września 2006 12:59:54
niestety... za dwa latka, ta wystawa jest organizowana co dwa lata

Autor: Ania
E-mail: annazawodniak@wp.pl
Data: wtorek, 26 września 2006 09:47:34
Witam!
Namawiam do zwiedzenia wystawy w Berlinie za 2lata.

Mnie również udało się tam dotrzeć, zresztą pierwszy raz. Może dlatego zrobiła ona na mnie niesamowite wrażenie. Głównie ilość roślin tam zaprezentowanych.

Fakt, Niemcy mają ogromne tradycje w hodowli storczyków, a organizatorzy wystawy obchodzili 100-letnią rocznicę powstania ich stowarzyszenia.
Przez pomyłkę, 'wpakowałyśmy' się wejściem dla gości na część oficjalną .
I zostałyśmy.
W związku z tym, z 'należytą powagą' obejrzałyśmy całą wystawę . A efekty tej 'powagi' widać na zdjęciach u Marysi.

A potem.... to już tylko stoiska hodowców z najróżniejszymi storczykami: od popularnych hybryd Phalenopsisów, ale w bardzo ciekawych kolorach i wzorach, do roślin dla koneserów i znawców przedmiotu. Tacy początkujący, jak ja , też mogli sobie coś wybrać, bo większość storczyków była 'pod kwiatem'. Cattleye 'kusiły' pięknymi kwiatami , a jedynym ograniczeniem były ... pieniądze i możliwość zabrania roślin do pociągu.
Zresztą barwy i różnorodność widać na zdjęciach .
Miło będzie, oglądając zdjęcia w zimowe wieczory , co jakiś czas wrócić pamięcią do tej wycieczki .

Pozdrawiam
Ania

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@gmail.com
Data: wtorek, 26 września 2006 17:09:26
Witam !

Z wypiekami na twarzy oglądałam zdjęcia z wystawy , w której niestety nie mogłam uczestniczyć.Bardzo ciekawe aranżacje, rośliny i.... ta przestrzeń.

Mario, nastawiłam się na 184 zdjęć, bo jak sama napisałaś, tyle zrobiłaś. Jednak na stronie znalazłam tylko 80 . Proszę zamieść resztę, na pewno nie tylko ja z przyjemnością obejrzę.

Pozdrawiam Iwona

Data: wtorek, 26 września 2006 19:13:59
Witaj Iwona.
Nie zrobiłam tego z trzech powodów. Po pierwsze odzew był prawie żaden i nie wiedziałam, czy warto poświęcać tyle czasu na ich przygotowanie i czy ktoś zechce jeszcze to oglądać. Po drugie zdjęcia robiłam również na kiermaszu. Także w innych pomieszczeniach szklarni, bo komu starczyło sił i ochoty mógł zobaczyć jeszcze tam niezwykłą kolekcję paproci, kaktusów i epifitów- także storczyków. Po trzecie - na wystawie było więcej osób z Polski i pomyślałam, że też zechcą się podzielić wrażeniami i zdjęciami. Osobna sprawa to brak czasu, ale jeżeli jest taka potrzeba, to postaram się jeszcze przygotować i dodać trochę zdjęć.

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: wtorek, 26 września 2006 21:08:07
Witam,
Pani Mario oczywiście że jest taka potrzeba i nie tylko storczyki te osoby co nie były na wystawie z przyjemnością obejrzą jak sądzę.
Sledziłam wstawianie zdjęć od początku i powiem szczerze, że bardzo w myślach poganiałam by było szybciej . I jeśli jestem rozczarowana to tylko tym że jest ich ciągle za mało jak dla mnie. I nawet jak inni pokażą tą samą roślinę to i tak z przyjemnością się ją obejrzy.
pozdrawiam
beata

Autor: Halina Roszkowska
E-mail: halina.roszkowska@idea.net.pl
Data: wtorek, 26 września 2006 21:15:54
Rzeczywiście Polaków na wystawie nie brakowało, i pewnie jeszcze inni pokażą swoje impresje z Berlina. Dla strony WTMO powstaje już fotoreportaż, ale ogrom zdjęć wymaga selekcji i w związku z tym czasu. Praca zawodowa znacznie utrudnia życie storczykowe!
A ja dwa dni plątałam się po wystawie z Ewą i niestety nie spotkałam Pań Może byłam zbyt skupiona na monitorze aparatu.

W każdym razie przychylam się do pozytywnej opinii, moim zdaniem wystawa była super. Przynajmniej ja takiej ilości gatunków i hybryd w pełni kwitnienia, wyeksponowanych w dużych grupach, nigdy na żywo nie widziałam.

Pozdrowienia
Halina

Data: wtorek, 26 września 2006 21:18:21
Pani Beato, zatem zabieram się do pracy. Tak, jakbym dziś jeszcze nic nie robiła .
Przy okazji informuję zainteresowanych, że jest już zrobione proste przechodzenie ze strony na stronę, bo podobno były kłopoty z odnalezieniem zdjęć ze strony 2 i 3.

Z pozdrowieniami, Maria

Data: wtorek, 26 września 2006 22:54:10
W Berlinie byłyśmy od czwartku do soboty, ale na wystawie tylko w piątek. Do dziś żałuję. Ale za 2 lata znów będzie

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Halina Roszkowska
E-mail: halina.roszkowska@idea.net.pl
Data: wtorek, 26 września 2006 23:16:36
Mario,
teraz to jasne, dlaczego nie mogłyśmy się spotkać. Ja byłam w sobotę i niedzielę.

Pozdrawiam i też czekam na nowe zdjęcia. Już widzę, że parę roślin przegapiłam, ale przy tej ilości było to chyba nie do uniknięcia.

Halina

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl