Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  trujące
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: silvka
E-mail: silvkaaa@o2.pl
Data: piątek, 24 lutego 2006 21:39:51
Witam.
Mam ogromną prośbę do ludzi chętnych do pomocy.
Na temat semestralny wymyśliłam sobie orchidee. Jednak mam problem. Chciałabym mówić o orchideach, które "zabijają" - zafascynowana przez program przyrodniczy na kanale tvp2. Jednak nic nie mogę znaleźć o tym, jak chwytają owady - tzn wiem, że one nie zjadają owadów, ale wiem, że niektóre gatunki są w stanie nawet zabić owada. Czy ktoś byłby tak uprzejmy i podał mi może jakieś strony, na których znalazłabym te materiały?
Albo opisał kilka gatunków, jak działają, jak to przebiega itp itd.
Byłabym bardzo wdzięczna. Ewentualnie proszę o kontakt na mejla silvkaaa@o2.pl.
Pozdrawiam

Autor: Basia
E-mail: duszka16@op.pl
Data: piątek, 24 lutego 2006 22:46:28
Proponuje Ci odszukać na allegro sprzedającego o niku kostek 23 lub sklepu internetowego www.nepenti@nepenti.pl Ci ludzie znają sie na tych roślinkach bo je chodują, i być może będą mogli udzielić odpowiedzi na twoje pytania. Pozdrawiam Basia

Autor: Killa
E-mail:  
Data: sobota, 25 lutego 2006 05:55:37
Ratunku! Ale to nie storczyki zjadają owady, tylko rośliny mięsożerne zwane czasem owadożernymi. I takie to egzemplarze sprzedaje kostek23.

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: sobota, 25 lutego 2006 07:14:55
Jeśli chodzi o "mordowanie" owadów, to jak najbardziej ma to miejsce.
Zachodzi to co prawda raczej przez przypadek niż celowo, a roślina w żaden sposób nie korzysta z truchełka, ale fakt jest faktem.

Niech przykładem będzie tu rodzaj Serapias, występujący w Europie, którego to kwiaty mają kształt "tutki". Do owej "tutki" często zaglądają osy. Jako, że roślina wytwarza pewien związek chemiczy, który te osy "usypia" na jakiś czas, zatem otumaniony owad jakiś czas spędza w objęciach kwiatu. Jeśli zostanie tam dlużej, to moze zostać tam już "na zawsze"
Serapias to nie jedyny storczyk który działa w ten sposób, ale obecnie nie mogę sobie przypomnieć innych... poszukam, i jak znajdę to napiszę.

Oczywiście, storczyki mogą też zabijać pośrednio. Jesli Pan X znajdzie niepowtarzalny okaz za który Pan Y mógłby Pana X zabić by go odebrać...

Pozdrawiam
W.

Data: sobota, 25 lutego 2006 07:26:14
Tak na marginesie... do póki nie odnajdę źródła tej wiadomości którą podałem, to proszę traktować ją jak niepewną

W.

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: sobota, 25 lutego 2006 17:00:49
Obecnie storczyki są ogólnie dostępne i niedrogie Natomiast w XIX wieku były rzeczywiście symbolem luksusu i ze względu na niebotyczne ceny przysporzyły wiele zabójstw i śmierci... Wtedy, za czasów pana Józefa Warszewicza - łowcy orchidei ocierali się o ryzyko śmierci z rąk konkurencji, ludów tubylczych, chorób tropikalnych itp.
Pani Halina Heitz w książce "Storczyki" pisze na str.9 czy są toksyczne storczyki - ...naukowcy jeszcze nie zgłębili wszystkich tajemnic tej rodziny... woń niektórych może wywołać ból głowy, ...włochate liście Cypripedium pubescens lub sok niektórych gatunków kubańskich może wywołać podrażnienie skóry (zalecane rękawice ochronne).
Pozdrawiam, AB.

Autor: Basia
E-mail: duszka16@op.pl
Data: sobota, 25 lutego 2006 19:53:08
Witam. Nie tak dawno w ofercie kostka było coś taliego jak "owadożerne storczyki" . Nie znam się na tym, ale byłam i widziałam więc dlatego pozwoliłam sobie autora postu odesłać do nepenti. Basia

Data: sobota, 25 lutego 2006 21:43:55
Killa:
Wiem, że storczyki nie są owadożerne i wiem też, że MOGĄ zabić owada, zupełnie przypadkowo, ale mogą, nie jedzą ich, ale fakt faktem mogą owada schwytać, a jeśli owad nie jest sprytny i wytrzymały to zdechnie w storczyku. Wiem też, że całkiem sporo jest takich storyczyków, tylko nie mogę właśnie znaleźć nic o nich w internecie.

Witold Hanak:
Byłabym bardzo, bardzo wdzięczna.

Autor: Killa
E-mail:  
Data: niedziela, 26 lutego 2006 06:11:06
Moja odpowiedź o owadożernych była do Pani Basi, która mam nadzieję nie obraziła się. I dopowiem jeszcze, bowiem wiedzy nigdy za wiele, że kostek23 jako owadożerną orchideę sprzedawał bardzo praktyczną i ładną roślinkę pływacza, łać. Utricularia, która pułapki ma pod ziemią Owadożerne to niezły sposób na walkę z robalami.
A jak już się uda Użytkownikowi Silvka zebrać jakiś materialik o niebezpiecznych storczykach to mam nadzieję, że zaprezentuje owoce Swojej pracy na niniejszej stronie, czego sobie i Państwu życzę.

Data: niedziela, 26 lutego 2006 07:34:52
Jak na razie odnalazłem stronę, na której jest pokazane w jaki sposób Serapias jest wykorzystywany przez owady jako schronienie... o chemii na razie nic..

http://www.guenther-blaich.de/serapoll.htm

W.

Data: niedziela, 26 lutego 2006 16:46:57
Killa:
Mój referat będzie w języku angielskim, więc jeśli bardzo chcecie to będę mogła zamieścić, ale właśnie w tym języku.

Witold Hanak:
Zawsze coś, zdjęcia tam są dobre, i malutki opisik, może się przydać - taka drobna wzmianka. Dzięki wielkie!

Autor: Eda
E-mail: eda1983@tlen.pl
Data: niedziela, 26 lutego 2006 17:20:42
Pozwolę sobie przytoczyć jeszcze raz słowa pana Witolda
Oczywiście, storczyki mogą też zabijać pośrednio.
Co do tych słów to film „Adaptacja” dobrze pasuje… dość dziwny film tak na marginesie
http://film.onet.pl/D,6477,okladka.html

Autor: Daria Dziąbek
E-mail:  
Data: poniedziałek, 27 lutego 2006 12:36:46
W książce p. Szlachetki 'Storczyki Polski' w wiadomościech wstępnych było coś o oszałamiających substancjach chemicznych wydzielanych przez storczyki (chyba kruszczyki.. )tak aby zapylacz posiedział trochę dłużej
Niestety nie mam w tej chwili owej książki, więc nie mogę zacytować...
Pozdrawiam Daria D.

P.S
A swoją drogą ciekawszy byłby temat o seksualnych oszustwach storczyków... Tu oszustwa, tu morderstwa... normalnie kryminał... Storczykomaniancy - uważajcie...

Autor: Anna B.
E-mail: dmna2@o2.pl
Data: poniedziałek, 27 lutego 2006 12:57:13
Nawiązując do ostatniego postu: NA PEWNO mają jakieś substancje oszałamiające, to by wyjaśniało to wpadanie w nałóg przez nas, storczykowców, to kupowanie ciągle nowych, mimo że przestajemy się mieścić we własnych mieszkaniach... Taaaak, to by naprawdę wiele wyjaśniało :P

Data: poniedziałek, 27 lutego 2006 13:56:42
Właśnie i mi nie chodzi o to, że STORCZYKI NAS OSZAŁAMIAJĄ. W sumie najmniej mnie to obchodzi. :>

Ale temat, który poruszyła Daria Dziąbek, mnie w sumie interesuje. Bo to, że storczyki niechcący zabijają wywodzi się właśnie od popędu seksualnego owadów... ;D

Poszukam w bibliotekach tej książki, może będzie. Dziękuję za podpowiedź!

Data: wtorek, 28 lutego 2006 06:47:50
Idąc tropem "Storczyki Polski" Pana Szlachetki - w opisie kruszczyków na stronie 132 znalazłem:

"Ponieważ w nektarze, np. Kruszczyka szerokolistnego, znajdują się pewne związki narkotyczne lub trujące, po pewnym czasie owad staje się otępiały, a jego reakcje spowolnione. Staje się całkowicie bezbronny i często pada ofiarą pająków lub ptaków."

Coś piszą też o tym zjawisku w pracy "Insects as Flower Visitors and Pollinators
P G Kevan, H G Baker ; Annual Review of Entomology, January 1983, Vol. 28, Pages 407-453" jednak nie mam dostępu do pełnej treści. http://arjournals.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev.en.28.010183.002203?journalCode=ento

Zawsze można do autora tej pracy napisać z prośbą o pomoc... http://www.envbio.uoguelph.ca/f_kevan.shtml

W.

Autor: marek
E-mail: m.siwik@wp.pl
Data: wtorek, 28 lutego 2006 12:30:26
zajrzałem do prof. Mowszowicza " przewodnik do oznaczania krajowych roślin trujących i szkodliwych". Są tam takie egzoty jak stipa joanni ale nie ma wogóle nic na temat storczyków. sorry.

Autor: Maria
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: wtorek, 28 lutego 2006 12:39:23
Witam,
Czy mógłby Pan mi przekazać te rewelacje o Stipa joannis? Jeśli to nie kłopot, to proszę na adres prywatny, żeby nie zaśmiecać forum.

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: wtorek, 28 lutego 2006 19:42:12
Faktycznie, jest przecież Mowszowicz w tymże temacie... W moim z 1973 coś-tam o storczykach on pisał:

Że Orchis maculata w zielu ma glikozyd loroglysynę i zw. kumarynowe, a w bulwie śluz, skrobię. Można używać jako protectivum i emolliens . Pozostałe Orchisy mają wg. M. zastosowanie lecznicze jak O.maculata.

Że bulwa Plantanthera bifolia dawniej była stosowana jak Orchis s. (śluz) a w zielu tegoż występuje wanilina i etylowanilina oraz glikozyd loroglosyna.

Też pisał, że bulwa P.chlorantha dawniej byla stosowana jak Orchis sp.

I jeszcze o Gymnadenia conopsea, że zawiera glikozyd loroglosynę.

Hehe, zaczynam rozumieć, czego nie rozumiałem - "Po co uprawiać rodzime storczyki, skoro i tak rosną gdzieś-tam obok?"
W celach leczniczych
Pzdr Jurek

Pani Mario, w tym moim M. z 1973 tej Pani trawy nie ma

Autor: marek
E-mail: m.siwik@wp.pl
Data: wtorek, 28 lutego 2006 20:53:29
stipa joanni - ostnica jana - trawa z długimi ośćmi( takie wyrostki na nasionach jak u jęczmienia). Endemit z jury krakowsko częstochowskiej - rzadka bardzo. Ości drażnią wewnętrznie przewód pokarmowy a zewnętrznie skórę. Powodować mogą śmiertelną ponoć chorobę tzw. owczą śmierć.

ale ale. mój Mowszowicz ( PWRiL tak z 10 lat starszy ) nic o storczykach. Hasło storczykowate pojawia się tylko na wstępie gdzie opisuje budowę kwiatów.

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl