Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Co kwitnie w...
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: wtorek, 15 lutego 2005 15:43:19
Ponieważ pracuję nad pilnym projektem, to oczywiście właśnie teraz musiałem wpaść na pomysł wprowadzenia pracochłonnych zmian w sekcji Co kwitnie w...

Otóż połączyłem w kodzie sekcję Co kwitnie w... z Galerią storczyków tropikalnych, czyli obszarem, w którym są publikowane fotografie przysyłane przez różne osoby. Polega to na tym, że jeśli w Galerii są fotografie danej rośliny, to na listach kwitnień w sekcji Co kwitnie w... jej nazwa zamienia się w łącze umożliwiające przejście do tych wszystkich fotografii.

Uważam to za świetny pomysł

Ma to tym więcej sensu, że po pierwsze do Galerii z reguły przesyłają fotografie te same osoby, które zamieszczają informacje o kwitnieniu. A po drugie chronologiczny układ Galerii miał być właśnie odbiciem okresów kwitnienia storczyków przedstawionych na fotografiach.

No i przyjemniej będzie się oglądać takie listy...

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: wtorek, 15 lutego 2005 16:47:31
Tylko jakoś za każdym razem łączę się ze stroną Dendrobium - Dracula
Pozdrawiam i rozumiem, że to przejściowe kłopoty, bo pomysł świetny!
Gratuluję!
Piotr Bałdyga

Data: wtorek, 15 lutego 2005 17:20:51
Cóż - u mnie wszystko działa prawidłowo... wyświetlają się łącza, strona wyszukiwania i galeria.

Nawet nie wiem, jak dojść do strony Dendrobium - Dracula, bo takiej nie ma

Jaką ma Pan przeglądarkę?

Jerzy

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: wtorek, 15 lutego 2005 17:54:03

Witam,

u mnie też wszystko działa jak trzeba

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@polbox.com
Data: wtorek, 15 lutego 2005 18:34:48
Z obu działów Galeria/Terminy korzystam często, ale rozłącznie.
Namówiony spróbowałem łącznie:
1.Terminy => Styczeń => Aerangis citrata
Są dwie fotografie, ale żadna styczniowa
2.Kwitnienie gatunków według rodzajów => Coelogyne => Coelogyne fimbriata
...jest z 4/2003, ale w terminach w kwietniu nie kwitla

Panie Jerzy, te zbiory jednak są rozłączne

Data: wtorek, 15 lutego 2005 19:05:13
Ale ja nigdzie nie napisałem, że daty WSZYSTKICH kwitnień i daty publikacji fotografii ZAWSZE są identyczne. Pisałem, że z sekcji Co kwitnie w... można sobie teraz wyświetlać zdjęcia z galerii

Wynika to z kilku dość oczywistych powodów - po pierwsze nie wszyscy autorzy zdjęć publikują dane kwitnień na forum PTMO. Po drugie - zdarza się, że przeróżne rośliny kwitną ot tak sobie (o czym Pan dobrze wie ;-) - z powodu stresu po transporcie, przypadkowego przesuszenia, czy dlatego, że im się tak podoba Po trzecie - nie zawsze jestem w stanie sprawdzić, kiedy kwitła sfotografowana roślina. Zakładam, że jeśli dostałem plik pod koniec marca, to marzec, a jeśli na początku kwietnia, to też marzec Natomiast z pewnością zdarzało się nie raz, że dostawałem fotografie z półki... Nawet zdjęcia od Pana, które dostałem w grudniu z adnotacją, że to z września, trafiły do listopada, bo konstrukcja Galerii nie pozwala na wsteczne "wtykanie" fotografii. Pewnie mógłbym to przerobić, ale jakoś zawsze są ważniejsze sprawy

Dlatego przy określaniu terminów kwitnienia posiłkowałbym się raczej danymi z tabel niż datami fotografii.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@polbox.com
Data: wtorek, 15 lutego 2005 19:29:44
No nie, to nie była krytyka...
Jeśli tak to Pan odebrał, w ramach przeprosin mogę odesłać tę indiańską czy indyjską Chiloschistę. Już przekwitła

Data: wtorek, 15 lutego 2005 19:35:53
Panie Jurku,

Odesłać Pan zawsze może - chętnie przyjmuję datki w naturze...
Tylko może jak mrozy już przejdą

A to było bardziej wyjaśnienie natury ogólnej - coby wszyscy wiedzieli

Jerzy

Data: wtorek, 15 lutego 2005 21:54:04
Tak z rozpędu właśnie dodałem też do Galerii funkcję wyszukiwania

Zawszeć można coś tam znaleźć...

Jerzy

Autor: Ania N.
E-mail: aoffgreen@wp.pl
Data: wtorek, 15 lutego 2005 22:38:56
To ja poproszę jeszcze o wyszukiwarkę roślin w katalogach dostawców.....
.....
Ja wiem , że to nie tak łatwo....ale może?

Pozdrawiam.Ania

Data: wtorek, 15 lutego 2005 23:00:43
Będzie, będzie

Czekam z tym tylko na nową wersję katalogu ekwadorskiego (w przygotowaniu) i tajlandzkiego (Kultana). Jak tylko skończę nowe katalogi, dodam funkcję globalnego wyszukiwania roślin - będzie można porównać dostępność i ceny w sklepie, ofercie Unii i we wszystkich ofertach importów bezpośrednich.

Jerzy

Data: środa, 16 lutego 2005 10:34:48
Witam,
używam przeglądarki Internet Explorer wersja na Maca, ale to chyba nie ma znaczenia.
Teraz po wejściu na stronę co kwitnie w... pojawia się do wyboru wejście wg. miesięcy, gatunków, hybryd itp. tak jak powinno być. Potem po wyborze konkretnrgo rodzaju rośliny pojawia się tabela z gatunkami (podświetlone te, których zdjęcia są w galerii), po wybraniu konkretnego gatunku (lub hybrydy) strona z baaardzo długą listą nazw roślin z galerii i na górze jest wyszukiwarka, ale nazwy pokazują się wybiórczo, np. Phalaenopsisów jest tylko kilka (mniej niż 10, nie liczyłem).
Po wyborze miesiąca kwitnienia pojawia się lista nazw z podświetlonymi nazwami roślin obecnych w galerii, po kliknięciu w konkretną, dzieje się jak poprzednio - długa lista z wyszukiwarką na górze.

pozdrawiam,
Piotr Bałdyga

Data: środa, 16 lutego 2005 11:11:10
Właśnie fakt, że jest to Mac, jest chyba najistotniejszy. W przesyłanym zapytaniu są spacje i (sądząc po objawach) do Pana komputera przesyłana jest tylko część tego zapytania. W teorii wszystkie przeglądarki działają tak samo, ale (jak wiemy) jest różnie.

Zanim zacznę walkę z kodem (szczególnie, że nie mogę sprawdzić skuteczności, bo używam Windows), bardzo proszę o podanie, co pojawia się w przeglądarce na pasku adresu. Np. kliknięcie w Co kwitnie w... łącza Angraecum magdalenae powoduje u mnie wyświetlenie adresu http://www.orchidarium.pl/Galeria/szukaj.php?s=Angraecum%20magdalenae, gdzie "%20" jest symbolem zastępczym spacji. Jestem przekonany, że u Pana jest co innego w miejscu "Angraecum%20magdalenae", tylko co?

Tak, czy inaczej - postaram się jeszcze dziś zmienić kod na taki bez spacji w ciągu adresu.

Pozdrawiam,
Jerzy

Data: środa, 16 lutego 2005 11:21:09
U mnie pojawia się:
http://www.orchidarium.pl/Galeria/szukaj.php?s=Angraecum%20magdalenae
czyli tak samo.

Skoro to jest problem tylko w związku z Mac'em, to proszę się tym nie przejmować, bo ja i tak znajduję potrzebne informacje na stronie.

pozdrawiam serdecznie
Piotr Bałdyga

Data: środa, 16 lutego 2005 19:19:53
Z rozpędu zrobiłem też wyszukiwanie w katalogach - jest na głównej stronie...

Oczywiście na razie nie obejmuje Ecuagenera (Ekwador) ani Kultana Orchids (Tajlandia).

Jerzy

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl