Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Prośba o pomoc
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Aktinidia
E-mail: aktinidia@hotmail.com
Data: środa, 24 stycznia 2007 12:51:26
Mam prośbę do bardziej doświadczonych storczykomaniaków. Wczoraj uratowałam z parapetu na klatce schodowej storczyka Dendrobium typu phalaenopsis. Ma cztery pomarszczone pseudobulwy. Dwie największe pseudobulwy zostały przez kogoś odcięte/urwane w połowie. Na mniejszej pseudobulwie ma cztery liście, z których jeden mocno pożółkły. Najmniejsza jest zgięta/złamana w połowie. Wszystkie korzenie miał wyschnięte na wiór i jakby puste w środku. Czy jest szansa uratować tego storczyka?
Wczoraj usunęłam wszystkie martwe korzenie, zostawiając tylko resztki, które miały jako taki kolor i były twardsze. Posadziłam storczyk do małej doniczki używając podłoża z kory sosnowej. Podlałam go i tu nie wiem, czy dobrze zrobiłam, ale był strasznie wyschnięty. Aby się nie przewracał i nie wypadał z doniczki umocowałam go do drewnianych podpórek.
Co jeszcze mogę zrobić?

Data: piątek, 26 stycznia 2007 11:07:56
załączam kilka fotek pacjenta.

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: sobota, 27 stycznia 2007 11:33:34
Hmmm, najlepiej by było włożyć roślinę w mech torfowiec, to stymuluje wzrost nowych korzeni. Możnaby również te pseudobulwy na mchu położyć płasko, wtedy jest szansa że na międzywęźlach pojawią się keiki.

pozdrawiam
Sandra

Data: wtorek, 30 stycznia 2007 15:48:50
Dziękuję za pomoc. Muszę kupić mech i spróbować, bo z czterech listków zostały trzy, z czego dwa są już mocno pożółkłe Czy bulwy kłaść na mchu odcięte od resztek korzeni i od innych bulw, czy razem?

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 30 stycznia 2007 22:43:52
Witam !

Najlepiej położyć razem na płasko, można je też leciutko przykryć mchem. Mech utrzymywać wilgotny a nie mokry, najlepiej zraszać.

pozdrawiam
Sandra

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl