|
Temat: |
Re: Cattleya warscewiczii - zakwitła... |
|
Autor: |
Andrzej Bucior |
|
E-mail: |
andrzej.m.b@wp.pl |
|
Data: |
poniedziałek, 19 września 2005 16:12:12 |
... nie do końca zostałem dobrze zrozumiany...
prawdopodobnie 3 lata temu dzieliłem i rozsadzałem tego storczyka... Czyli dzieląc po 3-4 pędy w tym roku 3-4 pseudobulwy miały nawet ponad 6 lat... - ale można też powiedzieć, jak powiedziała Pani Ewa, że ogólnie roślina jest 3-letnia i nie trzeba 9 lat i bardzo starej rośliny aby zakwitła... - Mam nadzieję, że w następnym roku, "roczne" Cattley'e warscewiczii zakwitną.... (bo zakwita tylko najmłodszy pęd )
Co do liczby przyrostów - roślina, która zakwitła miała 3 lata temu 3-4 pędy - po podziale uaktywniają się śpiące oczka (pączki) i powstają np. 2 przyrosty w pierwszym roku (na "końcu najmłodszym" i przy starszej pseudobulwie) -i w następnym roku będą też 2 lub 3 jeśli roślina jest silna i ma dobre warunki (powstaje uaktywniony nowy pączek) i w 3 roku 3 i w sumie po trzech latach będzie 11 lub 12! czyli: 0 rok(rok podziału) -- 3-4
1 rok(rok po podziale) 5-6
2 rok(po podziale) 8-9
3 rok("ten rok") 11-12 !
- to tak aby było jeszcze bardziej zrozumiałe
Ponownie dziękuję Pani Ewie i innym, czekamy Wszyscy na dalsze listy (z których i inni skorzystają) Pozdrawiam Wszystkich i Wszystkim życzę też radości z wielu nowych kwitnień Andrzej
|
|
|
|
|