Autor: |
Jarek Sułek |
E-mail: |
motylik@poczta.onet.pl |
Data: |
wtorek, 14 lutego 2012 13:22:52 |
Witam serdecznie Wszystkich !
Chciałbym podzielić się z Państwem informacjami na temat dwóch ogrodów botanicznych, które miałem przyjemność zwiedzić w listopadzie i grudniu zeszłego roku.Ogród botaniczny w Buenos Aires ma ponad 100 lat, ale odniosłem wrażenie , że niestety rząd Argentyny nie eksponuje go dla zwiedzających w należyty sposób-np. budynki pięknej oranżerii nie są udostępnione dla zwiedzających.Jak popatrzyłem przez szybę oranżerii - różnorodność roślin jest bardzo skromna(praktycznie brak m.inn. niestety storczyków).Na tle ogrodu w Buenos Aires - ogród w Rio - wypada " o niebo lepiej"- cała jego powierzchnia - to ok. 80 ha , z czego 50 ha udostępnione jest dla zwiedzających. W ogrodzie botanicznym w Rio de Janeiro - jest kilka ogrodów tematycznych - m.inn. - rośliny biblijne, lecznicze, sukulenty, oczywiście storczyki , bromelie, rzadkie i ginące rośliny Brazylii. Sam ogród jest bardzo przestrzenny, jest w nim dużo pięknych i starych rzeźb, wspaniale wkomponowane są wodne kaskady i oczka wodne. Przy wejściu znajduje się sklep z pamiątkami i kawiarnia ,gdzie można w cieniu napić się wspaniałej brazylijskiej kawy.
.JPG)
.JPG)
|
|
|