Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Wymiana

Temat:  Wymiana
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ania
E-mail: aniag78@wp.pl
Data: poniedziałek, 27 października 2008 18:20:40
Wymienię dorosłą Miltonidium Rosy Sunset Pacific Sunset na inny ciekawy storczyk. Roślina duża, posiada 4 stare psb i dwa młode przyrosty. Pięknie pachnie wanilią.

Autor: Bożena Kostkiewicz
E-mail:  
Data: sobota, 1 listopada 2008 20:41:16
Witam!

Mam bardzo podobną roślinę, którą kupiłam jako oncidum i traktuję ją tak właśnie. Wydaje mi się, że ta moja to nieoznaczona hybryda,
ale kształtem kwiatów jest łudząco podobna do Twojej. Natomiast ich kolor to żółto-bordowo-karmelkowe zestawienie i pachnie tak jakby z "indyjska, orientalnie".
Mam ją w nadmiarze, rozsadzoną i kwitnącą obecnie; jest bezproblemowa w uprawie, chętnie kwitnie i miewa wiele przyrostów.

Jestem zainteresowana wymianą ,
a mieszkam na Śląsku, w Zabrzu, a Ty?

pozdrawiam serdecznie
Bożena

Data: poniedziałek, 3 listopada 2008 21:03:52
Witam!

Myślę, że masz Miltonidium Pupukea Sunset, często nazywanym również Oncidium Pupukea Sunse, nie wiem, która nazwa jest w końcu prawdziwa, ponieważ na każdej stronie piszą co innego Jeśli chodzi o taką to niestety jestem już w jej posiadaniu
A pochodze z podlasia, a dokładnie z Łomży

Zauważyłam, że zapomniałam dopisać, że roślinka w tym momencie nie kwitnie (skleroza nie boli)

E-mail: bozenakostkiewicz@wp.pl
Data: środa, 5 listopada 2008 09:48:17
Witam!

Zaglądam na forum regularnie od 2 lat, ale rzadko biorę udział w dyskusjach.
(To będzie moje pierwsze zdjęcie wstawione na forum )

W załączeniu mój zestaw kolorów, do wcześniejszej wiadomości.
Tylko trochę mi ostrość gdzieś uciekła ?!

Ale jak na pierwszy raz, to jakoś poszło

Pozdrawiam przy okazji wszystkich forumowiczów
Bożena

Data: czwartek, 6 listopada 2008 08:30:52
To jest Miltonidium Pupukea Sunset
Ogłoszenie jest już niestety nieaktualne.

Data: czwartek, 6 listopada 2008 22:19:38
Witam!

Moja "oferta" jest nadal aktualna dla szerokiego grona forumowiczów.

Wymienię lub oddam w dobre i troskliwe ręce omawiane powyżej oncidum.

Obecnie ma 3 stare psb, 4 dojrzałe ( w tym 1 po kwitnieniu, 1 będzie wypuszczała pędy kwiatowe w najbliższym czasie a na 2 rosną pędy - 1 ma ok. 25 cm długości).
Dlatego dobrze by było znaleźć kogoś z okolicy, bo w przesyłce pędy kwiatowe mogą się połamać.

Dodam jeszcze do mojej oferty dwa zakalce z mojej kolekcji:

zygopelatum,
które męczy się ze mną a ja z nim
Niestety nie mam do niego ręki, jest mocno sponiewierane, bo przeszło przez rok pobytu u mnie wszyskie próby: ziębienie, smażenie na słońcu, suszenie, zalewanie, wywrotki po burzy i wiele innych eksperymentów. Skutek mizerny jak nie kwitło tak nie kwitnie.

Tak wyglądało w momencie kupna, rok temu. Dodam, że pięknie pachnie zapachem małych ogrodowych goździków kwitnących na różowo lub biało na wiosnę.

Cambria
- też nie mam do niej ręki, notorycznie ją przesuszam,
więc ma trochę harmonijek , a kwitła rok temu tak:

Zaznaczam, że rośliny są zdrowe, bez żyjątek. Zainteresowanym mogę przesłać zdjęcia stanu obecnego (dodam, że mimo wszystko, całkiem niezłego )

Pozdrawiam serdecznie
(potencjalnych chętnych)
Bożena

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: niedziela, 9 listopada 2008 17:30:01
Witam,

Czy ma Pani jeszcze tego "zakalca"- zygopetalum? Mam od 3 lat zygopetalum, które zakwita u mnie 2 razy w roku - obecnie z jednej ps-bulwy są 2 kwiatostany, a z 2-ej wychodzi kolejny pęd. W moich warunkach mieszkaniowych (brak balkonu, ogródka itp.), to poza falenopsisami jedyny rodzaj storczyka, który udaje mi się doprowadzić do kwitnienia. Mogę w zamian oddać dendrobium nobile. Pokryję koszty przesyłki. Proszę o odp. na mój adres mailowy.

Pozdrawiam, Agnieszka

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: poniedziałek, 10 listopada 2008 16:13:27
Jestem zainteresowana Zygopetalum hybr. Mam dobrą rękę do zygopetalum. Będzie mu dobrze. Mieszkam we Wrocławiu i mogła bym przyjechać po niego lub spotkamy sę w połowie drogi. Na wymianę mam już samodzielnie rosnące keiki Phalaenopsis hybr. ( neonowy, żółty kolor w buraczkowe piegi) lub kwitnące teraz Dendrobium Spring dream ,,Apollon,, dorodne 4 psb albo zapłacę.Wszystkie kwiaty bez żyjątek. Jeśli oferta jest nadal aktualna proszę pisać na adres mailowy. Marta

Data: poniedziałek, 10 listopada 2008 17:44:01
Witam!

Informuję, że wszystkie trzy rośliny znalazły już nowych opiekunów :-))

Pozdrawiam
Bożena

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl