Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Sugestie, uwagi i informacje o forum

Temat:  A może by tak...
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ilona
E-mail: ayloona@onet.pl
Data: wtorek, 27 lutego 2007 09:56:31
... dołożyć nowy dział w Galerii? W którym byłyby zamieszczane zdjęcia nie samych kwiatów, ale całych roślin podczas kwitnienia. Trudno znaleźć w sieci takie fotografie pogdlądowe, a byłaby to (moim zdaniem) dla niejednej początkującej osoby dość ważna 'informacja'. To tylko taka mała sugestia, ale może się przyjmie?
Pozdrawiam serdecznie
Ilona

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: wtorek, 27 lutego 2007 16:25:04
Ja sie chetnie podpisze pod taka propozycja wszystkimi czterema konczynami.

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: wtorek, 27 lutego 2007 18:51:19
Mnie się wydawało, że takie zadanie spełnia dział Prezentacje (ma być od stóp do głów i bardzo często naprawdę jest...)

Z programistycznego punktu widzenia to drobiazg, ale jednocześnie oznaczałoby to podział Galerii na sekcje (czyli w praktyce utworzenie oddzielnych galerii) na podstawie dość szczególnych kryteriów. Niespecjalnie widzę sens takiego zabiegu, bo jeśli ktoś robi takie zdjęcia i przysyła je do mnie, to i tak są zamieszczane i można je bezproblemowo wyszukać (rozumiem, że chodzi tu o rzadkie rośliny, a nie o róziowe hybrydy falenopsisów z OBI). Jeśli nawet utworzyłbym taką oddzielną sekcję, to nie ma żadnej gwarancji, że takich fotografii będzie więcej.

Uważam, że większą zachętą do zamieszczania takich fotografii jest istnienie działu Prezentacje, gdzie na dziś mamy 348 oddzielnych wątków, z których wiele zawiera właśnie takie przekrojowe, szczegółówe raporty "od stóp do głów" i to wielu rzeczywiście rzadko spotykanych gatunków botanicznych. Nie wiem, czy wrzucenie tych samych zdjęć do nowej galerii dałoby lepszy ogląd roślin. Szczerze mówiąc, wątpię.

Raczej przeredagowałbym ten apel i przekowywał do fotografowania na co dzień całych storczyków podczas kwitnienia (a szczególnie rzadkich gatunków) i zamieszczania nowych raportów w dziale Prezentacje. Wykupiłem ostatnio sporo dodatkowego miejsca na serwerze.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: środa, 28 lutego 2007 10:24:05
Myślę że może kiedyś można by przerobić dział Prezentacje (moim zdaniem świetny) na taki z formularzem. Trzeba by było wypełniać poszczególne rubryki np. wielkość kwiatu, rośliny, światło, temperatura, czas kwitnienia, uwagi własne. Można by potem z tego zrobić nasze własne arkusze uprawy, porządkować w tabeli itp. Informacji w języku polskim nigdy nie za dużo

pozdrawiam
Sandra

Autor: innersmile
E-mail: innersmile@o2.pl
Data: środa, 28 lutego 2007 20:31:00
Świetny pomysł, bo ja do dziś zmagam się, jako początkujący miłośnik storczyków, czasem może z banalnymi dla znawców problemami z serii, jak coś powinno wyglądać, czy to co widzę, to coś poważnego czy tylko moje przeczulenie i niewiedza itp. Zatem jak najbardziej jestem za!
Serdecznie pozdrawiam.
Innersmile

Autor: monika w.
E-mail:  
Data: środa, 28 lutego 2007 21:33:57
Odpowiadając na propozycję Sandry - myślę, że nie tędy droga do większej ilości informacji. Wielu, pokazujących tu swoje storczyki, nie mierzy wszystkich parametrów. Po prostu hoduje storczyki i to, czym sam się cieszy, przedstawia w tym dziale forum. Nie chciałabym - chąc się pochwalić tym czy owym - być "zmuszana" do wypełniania formularza, bądź pozostawiania go całkowicie pustym, niekoniecznie dlatego, że nie znam odpowiedzi na postawione w nim pytania... Nie temu służy dział prezentacje. Na www.storczyki.pl jest dział Uprawa (chwilowo jeszcze w budowie), ale to chyba byłoby bardziej sensowne miejsce na takie informacje. Tu się po prostu chwalmy do bólu i róbmy to, co sugeruje Jerzy - zdjęcia całych roślin.... a na dodatek makra jak dotąd!

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl