Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Sugestie, uwagi i informacje o forum

Temat:  Dostawcy
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@cad.pl
Data: niedziela, 2 marca 2003 20:08:21
Witam,

Znalazłem taką dośc interesującą stronkę
http://www.ground-orchids.de/
zdaje się, że producenta storczyków gruntowych (w znaczeniu "ogrodowych")
Może istnieje możliwośc dołączenia go do oferty ?!?
W sumie już jeden dostawca z DE jest, więc drugi by nie zaszkodził...
Tym bardziej, że ma zdecydowanie inny asortyment.

Pozdrawiam
W.

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: niedziela, 2 marca 2003 21:03:35
Możliwość istnieje, bo mogę dołączyć tę ofertę chociażby jutro, natomiast jest kilka przeszkód.

Po pierwsze, ponieważ osobiście nie interesuję się wcale storczykami gruntowymi, nie wiem jakie byłoby zainteresowanie i jaki poziom cen jest do przyjęcia (czyli, czy ceny firmy niemieckiej w tej ofercie mają jakikolwiek sens ekonomiczny dla mnie i dla ewentualnych klientów Orchidarium). Nie wiem, jakie byłyby terminy sprowadzania tych roślin (na pewno można je przesadzać tylko w określonych sezonach).

Po drugie, ponieważ są to rośliny ściśle chronione w Polsce i w Niemczech, z pewnością są wymagane specjalne formalności przy ich sprowadzaniu, a być może jest to w ogóle niemożliwe?? Sprawdzę to w swoich źródłach, ale czy ktokolwiek coś wie na ten temat?

Jerzy

Autor: Jan Kucharzyk
E-mail: janek@kabaty.2a.pl
Data: wtorek, 11 marca 2003 10:23:58
Witam serdecznie!
Z tego co się orientuje, to faktycznie przy sprowadzaniu roślin - Storczyków (drogą oficjalną) są niezbędne pewne dokumenty (świadectwo pochodzenia). Ale to oferuje chyba każda firma produkująca te rośliny (bez dodatkowej opłaty). Jeżeli chodzi o popyt, to trudno mi powiedzieć...ale ja jestem bardzo, bardzo bardzo ( ) zaintersowany i na pewno skorzystałbym z takiej możliwości. Poza tym znam jeszcze kilka (ale dosłownie kilka) osób, które również byłyby zaintersowane. Może jeżeli kogoś taka oferta interesuje (i tarfi w to miejsce) to niech napisze o tym!
Większość Storczyków można przesadzać tylko na wiosnę, daltego wydaje mi się, że taki transport możnaby organizować raz do roku. Dało by to równiez możliwość zebrania większego zamówienia. Jeśli chodzi o ceny, to jest to żecz względna. Rośliny te niezmiernie trudno się rozmnażją (w firmach robi się to in vitro) i jest to bardzo kosztowne. Dlatego ceny są dość wysokie, ale za to towar jaki piękny...:-). Spora część z nich nadaje się do uprawy nawet przez amatorów...:-) A może podesłać adresy jeszcze kilku inych firm z Niemiec zajmujących się "tą tematyką"?
Pozdrawiam
Janek Kucharzyk

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@cad.pl
Data: wtorek, 27 maja 2003 06:24:17
I jeszcze dodam, że znalazłem też inną ciekawą stronę:

http://www.myorchids.de/

Bardzo duży wybór i ciekawe ceny...

Pozdrawiam
W.

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: wtorek, 27 maja 2003 09:12:22
Panie Witku, sprawdzę tę firmę. Ta pierwsza (http://www.ground-orchids.de/)chyba już od dawna nie istnieje. Ostatnia aktualizacja była kila lat temu i nie odpowiadają na żadne e-maile, a na ich witrynie nie ma żadnego adresu, ani innej formy kontaktu.

Ta wygląda na znacznie bardziej "rzeczywistą", ale właściciel nie pisze nic o certyfikatach itd., więc obawiam się, że jego doświadczenie w wysyłaniu roślin za granicę jest żadne. Zobaczymy.

Pozdrawiam,
Jerzy

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl