Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Sugestie, uwagi i informacje o forum

Temat:  Nowe pomysły
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: czwartek, 6 lutego 2003 11:35:30
OK, porwałem tu temat z poprzedniego wątku

Ostatnim nowym pomysłem jest kwestia drukowania pojedynczej wiadomości, co jest teraz niemożliwe.

Jerzy

Autor: Andrzej Lepka
E-mail: lepa@green.net.pl
Data: poniedziałek, 3 lutego 2003 15:09:52
Może tak to mało znaczące,ale myśle że coś można było by zrobić z kolorami może opcja,żeby każdy mógł nastawić sobie swój własny?

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@cad.pl
Data: poniedziałek, 3 lutego 2003 15:47:46
W nawiązaniu do drukowania pojedynczej odpowiedzi. Nie wiem, czy robienie tego ma jakiś większy sens, bo tak naprawdę funkcja taka jest zaszyta w samym windowsie. Wystarczy tylko zaznaczyć interesujący nas fragment, wejść do opcji drukowania (czy to z menu, czy to z prawego przycisku myszy), odchaczyć, że się chce drukować "ZAZNACZONE" i już...
... No bo też i gdyby robić drukowanie pojedynczej odpowiedzi, to trzeba by zrobić też drukowanie całego wątku (to już praktycznie jest) jak i zakresu odpowiedzi od - do....

Pozdrawiam
W.

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: sieminsk@uci.agh.edu.pl
Data: poniedziałek, 3 lutego 2003 16:17:35
Niestety, u mnie obie opcje (z menu drukowania i z prawego przycisku myszy) dają ten sam efekt: drukuje się cały wątek

Grażyna

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.prv.pl
Data: poniedziałek, 3 lutego 2003 17:38:32
Witam. Mam pytanie. Dlaczego ja piszę sprzed 30 lat? Na starym Forum data jest ok.

Pozdrawiam, Maria

Data: poniedziałek, 3 lutego 2003 18:10:03
Tu też data jest (zwykle) OK

A dlaczego tak się zapisało, nie wiem. Może serwer akurat miał zwarcie, czy co

Kolejne wiadomości (zresztą poprzednie też) mają prawidłowe daty.

Pozdrawiam,
Jerzy

Data: poniedziałek, 3 lutego 2003 22:39:09
Wybrałem rozwiązanie kwestii drukowania.

W widoku całego wątku Nad prawym górnym rogiem ramki każdej wiadomości znajduje się teraz łącze Pokaż wiadomość. Kliknięcie tego łącza powoduje wyświetlenie wiadomości na oddzielnej stronie, skąd można ją wydrukować. Nie sądzę, że przechodzenie do widoku pojedynczej wiadomości normalnie ma jakikolwiek sens, ale rzeczywiście pozwala wydrukować samą tę wiadomość bez konieczności drukowania (być może wielu stron) całego wątku.

Odnośnie zmiany kolorów - niestety nie będzie to możliwe Wymagałoby to przerobienia hektarów kodu. To zdecydowanie za dużo pracy, a użyteczność tej funkcji jest mocno nieokreślona. (Dla mnie osobiście - żadna. Nigdy nie używam "skór" jakichkolwiek programów, co może świadczy o konserwatyzmie, ale... )

Jakieś nowe pomysły??

Jerzy

Data: poniedziałek, 3 lutego 2003 23:01:09
Brawo!!!
To teraz działa

Może lepiej nie wywołuj wilka z lasu z nowymi pomysłami!

Ale dlaczego dziś (w domu) musiałam 2 lub 3 razy odczytywać "Nowe wiadomości" (te okularki), które wcale nie były nowe?
Grażyna

Data: poniedziałek, 3 lutego 2003 23:20:04
Może w takim razie zasięgnijmy języka

Problem, o którym mówi Grażyna, polega na tym, że niektóre już odczytane przez nią wiadomości pojawiają się nadal jako nieprzeczytane, czyli mają znacznik i są wyświetlane na liście Nieprzeczytane wiadomości. Ja sam nie mam, ani nie miałem tego typu problemów i podejrzewam, że wynika to z ustawień komputera Grażyny, czyli ograniczenia możliwości korzystania z plików cookie. Czy ktoś jeszcze zauważył ten problem u siebie?

Jerzy

Data: poniedziałek, 3 lutego 2003 23:36:50
Jako okularnica nie mam nic do zarzucenia okularom .
Ja mam takie wrażenie, że te "okularki" u mnie pojawiają się wtedy, gdy coś "manipulujesz", np. wprowadziłeś możliwość drukowania pojedynczej wiadomości, co na pewno było związane z jakimś "wejściem" do kodów.
Jako komputerowiec-praktyk, bez zielonego nawet pojęcia o informatyce, potrafię sama pozmieniać to i owo w ustawieniach komputera, jesli powie mi się dokładnie jak i gdzie.
Podawałeś mi już raz gdzie mam sprawdzić te ustawienia (narzędzia-opcje internetowe-prywatność) i w pracy sprawdziłam - ustawienie jest trochę poniżej średniego. Tu w domu nie mam zakładki "Prywatność" i nic nie wiem o ustawieniu tego poziomu (dopóki nie przyjdzie jakiś zaprzyjażniony komputerowiec-informatyk). Jak jest w pracy po Twoich dzisiejszych zmianach, okaże sie dopiero jutro rano.
Zatem czekamy na wieści od innych.
Grażyna

Data: wtorek, 4 lutego 2003 17:15:32
W ramach "pomysłu" przesłanego mi pocztą (ponieważ dotyczy poczty) zmieniłem tytuł automatycznie przesyłanych powiadomień. DO tej pory był to tekst "Nowa wiadomość na forum Orchidarium.pl", czyli wszystkie wiadomości były zatytułowane tak samo. Zgodnie z życzeniem zmieniłem go na tytuł danej wiadomości forum, co powinno ułatwić kwestie związane z ewentualnym sortowaniem lub usuwaniem tych wiadomości w skrzynce odbiorczej.

Jerzy

Data: wtorek, 4 lutego 2003 22:50:17
Zmieniłem też format wiadomości - teraz powiadomienia wyglądają prawie identycznie jak strona forum.

Jerzy

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@cad.pl
Data: środa, 5 lutego 2003 06:15:40
Z tymi okularkami to jest zdaje się tak, że aby okularki działały, to wiadomości trzeba czytać z poziomu "pokaż nieprzeczytane wiadomości". W moim wypadku, jeśli przeczytam wiadomości z poziomu "normalnego wejścia do grupy", to po wejściu w "osatnie nieprzeczytane" nadal pojawiają się okularki....
(nie wiem, czy moje wyjaśnienia coś dały - ale tak to u mnie działa...

W.

Data: środa, 5 lutego 2003 08:34:26
Witam,
a u mnie nic nie jest w stanie ich zlikwidować.
Ani wejście z poziomu grupy, ani z poziomu "Ostatnie nieprzecztane"
Pojawiają się od nowa... nie będę z nimi walczyć! I tak dzięki subskrypcji wiem, co jest nowego na Forum.
Pozdrawiam,
Grażyna

Data: środa, 5 lutego 2003 10:38:55
Tak, czy inaczej, to nie jest dobrze. W obu tych przypadkach (przeglądanie oddzielne i w całym wątku) powinna następować zmiana przypisania takich wiadomości. Ewidentnie są problemy z zapisywaniem informacji w pliku cookie. Zrobię śledztwo i może coś się wymyśli.

Jerzy

Data: środa, 5 lutego 2003 12:33:48
Zadałam sobie trochę trudu i spuściwszy poziom w ustawieniach do najniższego poziomu (w opcjach internetowych zakładka Prywatność) przeczytałam te moje "nieprzeczytane wiadomości". Okazało się, że mimo czasem obecnych okularków, folder "pokaż nieprzeczytane" niczego nie pokazywał (miał rację, bo były 100 razy czytane ). Wyszłam z sieci, dostałam maile z nowymi wiadomościami, więc weszłam do Forum i NIE BYŁO okularków przy nowych wiadomościach, za to były ponownie przy starych, choć nie przy wszystkich. Słowo daję, nie wiem o co tu chodzi, choć mnie te okularki już nie przeszkadzają - przyzwyczaiłam się
Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Jarosław J. Janeczek
E-mail: bopp@box43.pl
Data: środa, 5 lutego 2003 14:38:02
Witam
przyszedl mi do glowy jeszcze jeden pomysl, moze tak w kolumnie wiadomosci, obok ogolnej liczby) umiescic w nawiasie ilosc wiadomosci jakie przyszly danego dnia, tak przynajmniej latwiej sie zorietowac ile ich naprawde jest
Pozdrawiam
Jarek

Data: środa, 5 lutego 2003 15:44:30
Panie Jarku,
to chyba przesada
W końcu, skoro mamy datę ostatniej wiadomości, to czy jest ich 5 czy 10 czy tylko 1, nie ma znaczenia. Zeby dojść do ostatniej, to i tak musi Pan przejechać cały wątek.
Pozdrawiam
Grażyna

Data: środa, 5 lutego 2003 22:08:21
Już wiem, co jest powodem lub jednym z powodów powracania wiadomości jako "nieprzeczytanych" - usuwanie wiadomości. Właśnie usunąłem podwójną wiadomość pana Jarka (w końcu dobrze być królem ) i wszystkie pozostałe wiadomości nagle stały się "nieprzeczytane".

Będę musiał to wyjaśnić, ale na to trzeba czasu.

Jerzy

Data: środa, 5 lutego 2003 22:25:22
Chwała Bogu, to nie tylko ewentualne ustawienia w moim komputerze tylko jednak Twoje "manipulacje"
Grażyna

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl