Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium secundum album
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 6 sierpnia 2006 23:29:32

Witam,

Pamiętacie Państwo import z firmy "Royal" w lipcu zeszłego roku? No tak, wtedy przyszła do mnie oooogromna paczka , a w niej chyba 70-80 centymetrowe patyki Dendrobium secundum album

Poniżej podam dane dotyczące normalnej formy w/w dendrobium, czyli ciemnoróżowej. Jest ona szeroko rozpowszechniona w południowo-wschodniej Azji, od Myanmaru po Indonezję, Fipiny, Australię. Forma 'album' jest raczej rzadko spotykana. Rośnie epifitycznie w rzadkich lasach, na wysokościach do 700 m, na obszarazch, gdzie jest wyraźna pora sucha. Wymaga ciepła, dużego ruchu powietrza, dużo światła, dużej ilości wody w sezonie wegetacyjnym, a znacznego zmniejszenia jej ilości, jak i nawożenia, w okresie spoczynku.

Bardzo długie, często zwisające pędy dobrze rosną zmontowane na podkładach, ale można też je uprawiać w doniczkach, byle małych, aby podłoże szybko przesychało między podlewaniami. Liście zwykle opadają po 1-3 latach, a na takich na ogół bezlistnych psb u szczytu pojawia się 10-12 cm kwiatostan, złożony z kilkunastu niewielkich (ok.1,5 cm) kwiatów.

Dokładnie po roku uprawiania, w połowie lipca wypatrzyłam na końcu jednej psb pęd kwiatowy

Po kilku dniach były już wyraźnie widoczne pączki. To i następne zdjęcie bez wyciągania rośliny z balkonowej szklarenki...

które po następnych 2-3 dniach zaczęły pękać

Bardzo trudno jest sfotografować takie wielkie "patyki" z niewielkim "czymś" na końcu, ale chciałam pokazać całą roślinę, uprawianą w niewielkiej doniczce.

A dziś wreszcie wyciągnęłam te patyki ze szklarenki na balkonie, bo kwiaty na początku pędu są już rozwinięte, na tyle na ile one się rozwijają, bo nie do końca, taka ich uroda

I trochę bliżej; mimo że to forma album, to widać niejakie zaróżowienie płatków

A teraz widok kwiatków z góry

Druga psb też się popisała , wyrosły 2 keiki . Uprzedzam pytanie, te keiki są juz zarezerwowane

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail:  
Data: poniedziałek, 7 sierpnia 2006 17:09:29
...

Roślina kwiaty ma urocze, delikatne...bardzo subtelne połączenie pastelowych barw z bielą.
Ale te patyki Pani ma je gdzie schować i w gąszczu nie widac ich "urody". Właśnie dlatego przed zakupem trzeba widzieć całą rośline, nie tylko jej piękniejszą część

Gratuluję kwitnienia, niewątpliwie jest wymarzoną nagrodą za patrzenie w okresie bezkwiatowym na to " cudo"

Agnieszka

Data: poniedziałek, 7 sierpnia 2006 18:16:06

Można takich patyków nie lubić , ale za to jak niewiele miejsca zajmuje taka już dorosła roślina . Bo młode psb mają liście, te też miały, ale opadły w ciągu 2 dni po przybyciu...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Barbara Kalinowska
E-mail:  
Data: wtorek, 8 sierpnia 2006 12:43:49
Witam Pani Grażyno ,
wiotkie,delikatne, finezyjne...Dla mnie to wysublimowany urok wsch.Azji.Patrzę i patrzę na zdjęcia samych kwiatów i w końcu wiem z czym mi się kojarzą.Otóż widziałam coś takiego:idą sobie tajskie gąski grzeczną gromadką po grobli prowadzącej wśród pól zalanych wodą. Dokładnie tak samo "idą" kwiatuszki Pani Dendrobium.
A widok całej rośliny jest super."Patyki" są świetne!
Gratuluję i pozdrawiam
B.z Krakowa

Data: wtorek, 8 sierpnia 2006 13:00:15

Dziękuję Pani Basiu , mogą być i tajskie gąski , a ja patyki baaaaaaaaardzo lubię

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Barbara Kalinowska
E-mail:  
Data: wtorek, 8 sierpnia 2006 21:04:43
Och, Pani Grażyno,
ja to doskonale rozumiem,to jasne ,że takich patyków nie da się nie luuuuuubić!
A poza tym ,to jestem przekonana ,że u Pani wszystkie patyki kwitną .
Z niecierpliwością czekam na następne zdjęcia. Koniecznie dużo . I często.
Basia

Data: wtorek, 8 sierpnia 2006 21:14:50

Też bym chciała dużo i często , ale.......one zakwitają kiedy mają na to ochotę .
Ale 2 dni temu odkryłam pąki na 2 dendrobiach ...to będą ich pierwsze kwitnienia u mnie, więc tym ciekawsze. Jeszcze trochę cierpliwości

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl