Autor: |
Grażyna Siemińska |
E-mail: |
g.sieminska@chello.pl |
Data: |
niedziela, 6 sierpnia 2006 23:29:32 |
Witam,
Pamiętacie Państwo import z firmy "Royal" w lipcu zeszłego roku? No tak, wtedy przyszła do mnie oooogromna paczka , a w niej chyba 70-80 centymetrowe patyki Dendrobium secundum album
Poniżej podam dane dotyczące normalnej formy w/w dendrobium, czyli ciemnoróżowej. Jest ona szeroko rozpowszechniona w południowo-wschodniej Azji, od Myanmaru po Indonezję, Fipiny, Australię. Forma 'album' jest raczej rzadko spotykana. Rośnie epifitycznie w rzadkich lasach, na wysokościach do 700 m, na obszarazch, gdzie jest wyraźna pora sucha. Wymaga ciepła, dużego ruchu powietrza, dużo światła, dużej ilości wody w sezonie wegetacyjnym, a znacznego zmniejszenia jej ilości, jak i nawożenia, w okresie spoczynku.
Bardzo długie, często zwisające pędy dobrze rosną zmontowane na podkładach, ale można też je uprawiać w doniczkach, byle małych, aby podłoże szybko przesychało między podlewaniami. Liście zwykle opadają po 1-3 latach, a na takich na ogół bezlistnych psb u szczytu pojawia się 10-12 cm kwiatostan, złożony z kilkunastu niewielkich (ok.1,5 cm) kwiatów.
Dokładnie po roku uprawiania, w połowie lipca wypatrzyłam na końcu jednej psb pęd kwiatowy

Po kilku dniach były już wyraźnie widoczne pączki. To i następne zdjęcie bez wyciągania rośliny z balkonowej szklarenki...

które po następnych 2-3 dniach zaczęły pękać

Bardzo trudno jest sfotografować takie wielkie "patyki" z niewielkim "czymś" na końcu, ale chciałam pokazać całą roślinę, uprawianą w niewielkiej doniczce.

A dziś wreszcie wyciągnęłam te patyki ze szklarenki na balkonie, bo kwiaty na początku pędu są już rozwinięte, na tyle na ile one się rozwijają, bo nie do końca, taka ich uroda

I trochę bliżej; mimo że to forma album, to widać niejakie zaróżowienie płatków

A teraz widok kwiatków z góry

Druga psb też się popisała , wyrosły 2 keiki . Uprzedzam pytanie, te keiki są juz zarezerwowane

Pozdrawiam,
Grażyna
|
|
|