Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium x canaliculatum - co to właściwie jest?
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: wtorek, 25 lipca 2006 00:10:49

Witam,

A teraz coś cieplejszego

Na ubiegłorocznej, jesiennej wystawie w Krakowie pojawiło się rzeczone, śliczne dendrobium, opisane: Dendrobium x canaliculatum, co sugerowałoby naturalną hybrydę Dendrobium canaliculatum. Konsultacja z Australijczykiem, Alanem Hope wypadła dla tej nazwy negatywnie i dalej nie wiem, co to naprawdę jest...

W czasie wiosennej wystawy w tym roku, koleżanka która je nabyła, wystawiła znowu kwitnącą roślinkę, a po wystawie podzieliła i mnie się dostały 3 psb. I o dziwo! już zakwitło

Obecnie przebywa "na wakacjach" w foliowej szklarence na balkonie

Kwiaty są ciekawe...Otwierające się płatki są proste, dopiero następnego dnia zaczynają się skręcać...

W Galerii są jeszcze inne zdjęcia...
Ktokolwiek ma pojęcie co to za Dendrobium, proszony jest o podzielenie się swoją wiedzą

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 25 lipca 2006 08:25:37
Chyba bardzo nie pomogę , ale w ostatniej dostawie w OBI - Kielce pojawiło się
bardzo podobne dendrobium.Największe firmy dostarczające storczyki do OBI mogą mieć w swoich katalogach nazwę tej rośliny(chyba na 100 % jest to hybryda) - pozdr. z Kielc - Jarek.

Autor: Piotr M
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: czwartek, 27 lipca 2006 00:26:55
A może to Dendrobium canaliculatum var. nigrescens, a przynajmniej podobne Tylko na warżce? widze na tym foto czerwień a tutaj róż
http://www.orchidsonline.com.au/interactive/node/3168
A czy to dendrobium ma takie same liście jak na linku, który podałem, jeśli tak to już mi się podoba

Data: czwartek, 27 lipca 2006 15:47:57

Witam,

to na pewno nie jest Dendrobium canaliculatum var.nigrescens , choć kwiaty są bardzo podobne. Zupełnie inne są liście. Canaliculatum ma wąskie, cylindryczne liście, natomiast tu liście i cały pokrój są bardziej podobne do biggibum i to compactum. Kwiaty nie są duże, jakieś 3-4 cm. Ale od ostatniego "pozowania" nieco urosły, a skręcone jeszcze bardziej płatki wyglądaja jak śmigiełka

Cały pęd kwiatowy ze wszystkimi już chyba rozwiniętymi pąkami to jest widok!

I dalej nie wiem co to za ślicznota ...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: czwartek, 27 lipca 2006 16:26:12
Witaj,

jak zmienisz kolor to może być Canaliculatum, Latouria, Twisted. Możesz sobie wybrać tu; http://www.hfloral.com/General/category/can.html

Jest to na pewno bardzo ładne dendrobium o bardzo ciekawych kwiatach.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Krzysiek Nabiałczyk
E-mail: astroboy@wp.pl
Data: sobota, 29 lipca 2006 08:08:01
Witam!

A moze to Dendrobium Mimi Brown x canaliculatum ? Prosze porownać na stronie Hennis'a http://www.hennis-orchideen.de/ ale nie w katalogu a galerii Dendrobium: 'Arten und Hybriden'.
Rowniez mam taką ślicznote ale jeszcze nie kwitła po zakupie , za to botanicznie canaliculatum padlo chyba na pysk czyli bedzie to drugie po D. antenatum, dendrobium z sekcji antilope które nie przeżyło
Pozdrawiam

Data: sobota, 29 lipca 2006 08:59:45

Witam,

Trafiony, zatopiony!!!
To jest to dendrobium, zwłaszcza, że Jerzy bywa u Hennisa przed wystawami

Panie Krzysiu, dziekuję za znalezienie

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Krzysiek Nabiałczyk
E-mail: astroboy@wp.pl
Data: sobota, 29 lipca 2006 09:09:25
(D)
Witam!

Polecam sie na przyszlosc
Ja od siebie mogę dodać iż młode przyrosty wrażliwe są na zalewanie.

Czyli obie nasze rośliny są z tego samego źródła. Ja moją przynioslem z którejś z zimowych łodkich wystaw, kwitnącą stąd tez spodziewałem sie kwiatów na jesieni/zimie, ale skoro kwitnie u Pani znaczy ze mój jest jakis zapóźniony podejrzewam że to przez to iż pierwszy przysrost zabiłem wlasnie poprzez nie umiejetne podlanie.

Pozdrawiam
Kris

Data: sobota, 29 lipca 2006 09:29:03

Dziękuję za ostrzeżenie w sprawie zalewania...

Koleżanka kupiła kwitnące na ubiegłorocznej jesiennej wystawie w Krakowie, zakwitło znowu na tegoroczną wiosenną wystawę, po wystawie moja część znalazła miejsce w foliowej szklarence na balkonie i znowu kwitnie , czyli kwitnąć lubi

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Renata
E-mail:  
Data: sobota, 29 lipca 2006 09:52:49
Dodam, że pięknie pachnie. Zwłaszcza do południa jak słoneczko dociera. Tak było u mnie, gdy zakwitł

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl