Autor: |
Ewa Jóźwiak |
E-mail: |
Ewka@hejstorczyki.pl |
Data: |
piątek, 21 lipca 2006 15:05:22 |
Jak przeczytałam, czym zajmują się w Krakowie, przytaczam cytat;
„13. Storczykiem zapylanym na drodze pseudokopulacji jest:
a) Myoxanthus
b) Angraecum Veichii
c) Biffrenia harrisoniae
d) Lycaste aromatica”,
to postanowiłam dokształcić się w tym temacie. A może Państwo mi pomożecie, na przykładzie mojej rośliny, zapraszam.
Jako wprowadzenie, wybrane zdania z opisu, który znajduje się na tej stronie w dziale rośliny od A do Z.
Cycnoches chlorochilon zwany potocznie w Wenazueli, "El Pelicano".
„Epifit o sympodialnym typie wzrostu osiągający 30-50 cm wysokości.
Roślina ciepłolubna.
Występowanie:
Panama, Kolumbia i Wenezuela.
W Kolumbii jest to najczęściej występujący gatunek z tego rodzaju. Brak danych dotyczących naturalnego siedliska, ale wiadomo, że rosną na gorących nizinach poniżej 1000 m.
Światło:
10000-45000 luksów. Gatunki Cycnoches w różny sposób reagują na uprawę przy różnych poziomach światła. Ilość światła, przy jakiej one rosną, określa płeć powstających kwiatów. Niski poziom światła skutkuje powstawaniem kwiatów żeńskich, a przy wysokim poziomie światła rozwijają się kwiaty męskie. Czasem na kwiatostanie są zarówno męskie jak i żeńskie kwiaty, ale zwykle na jednym kwiatostanie wszystkie kwiaty są tej samej płci. Cały czas należy zapewniać silny ruch powietrza, niezależnie od poziomu światła.
Kwiaty:
1-6 w każdym kwiatostanie. Kwiaty na każdym kwiatostanie są zwykle albo wszystkie męskie albo żeńskie, ale najczęściej powstają kwiaty męskie. W każdym przypadku jednak są one duże, mięsiste i różnią się od siebie wyłącznie budową prętosłupa. Płatki obu okółków są żółtawo-zielone.
Prętosłup jest wysmukły, cylindryczny, miseczkowaty, ma 2,8-3,2 cm długości i ma rozdwojony wierzchołek. Kwiaty żeńskie widuje się rzadziej niż męskie, ale są one identyczne z męskimi, za wyjątkiem budowy prętosłupa. Żeńskie kwiaty mają krótki, gruby prętosłup, na szczycie którego jest para mięsistych, bocznych skrzydełek w kształcie uszu.
Pridgeon (1992) podaje, że Cycnoches chlorochilon ma kwiaty męskie, które są dłuższe niż szersze, ich średnica osiąga czasem 15 cm, a podstawa warżki jest pozbawiona pazura.”
Kilka zdjęć rośliny dla ułatwienia odpowiedzi, właśnie u mnie kwitnie.

Pytanie brzmi; jakiego rodzaju kwiaty ma moja roślina?
dodam, że w tym konkursie nie ma nic do wygrania.
Jeżeli ktoś z Państwa ma zdjęcia kwiatów , tego innego rodzaju to bardzo proszę o pokazanie.
Pozdrawiam
ewka |
|
|