Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Cycnoches chlorochilon vel El Pelicano
  Strona:    [1] 2  3  4    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: piątek, 21 lipca 2006 15:05:22
Jak przeczytałam, czym zajmują się w Krakowie, przytaczam cytat;

„13. Storczykiem zapylanym na drodze pseudokopulacji jest:
a) Myoxanthus
b) Angraecum Veichii
c) Biffrenia harrisoniae
d) Lycaste aromatica”,

to postanowiłam dokształcić się w tym temacie. A może Państwo mi pomożecie, na przykładzie mojej rośliny, zapraszam.

Jako wprowadzenie, wybrane zdania z opisu, który znajduje się na tej stronie w dziale rośliny od A do Z.

Cycnoches chlorochilon zwany potocznie w Wenazueli, "El Pelicano".

„Epifit o sympodialnym typie wzrostu osiągający 30-50 cm wysokości.

Roślina ciepłolubna.

Występowanie:
Panama, Kolumbia i Wenezuela.
W Kolumbii jest to najczęściej występujący gatunek z tego rodzaju. Brak danych dotyczących naturalnego siedliska, ale wiadomo, że rosną na gorących nizinach poniżej 1000 m.

Światło:
10000-45000 luksów. Gatunki Cycnoches w różny sposób reagują na uprawę przy różnych poziomach światła. Ilość światła, przy jakiej one rosną, określa płeć powstających kwiatów. Niski poziom światła skutkuje powstawaniem kwiatów żeńskich, a przy wysokim poziomie światła rozwijają się kwiaty męskie. Czasem na kwiatostanie są zarówno męskie jak i żeńskie kwiaty, ale zwykle na jednym kwiatostanie wszystkie kwiaty są tej samej płci. Cały czas należy zapewniać silny ruch powietrza, niezależnie od poziomu światła.

Kwiaty:

1-6 w każdym kwiatostanie. Kwiaty na każdym kwiatostanie są zwykle albo wszystkie męskie albo żeńskie, ale najczęściej powstają kwiaty męskie. W każdym przypadku jednak są one duże, mięsiste i różnią się od siebie wyłącznie budową prętosłupa. Płatki obu okółków są żółtawo-zielone.

Prętosłup jest wysmukły, cylindryczny, miseczkowaty, ma 2,8-3,2 cm długości i ma rozdwojony wierzchołek. Kwiaty żeńskie widuje się rzadziej niż męskie, ale są one identyczne z męskimi, za wyjątkiem budowy prętosłupa. Żeńskie kwiaty mają krótki, gruby prętosłup, na szczycie którego jest para mięsistych, bocznych skrzydełek w kształcie uszu.

Pridgeon (1992) podaje, że Cycnoches chlorochilon ma kwiaty męskie, które są dłuższe niż szersze, ich średnica osiąga czasem 15 cm, a podstawa warżki jest pozbawiona pazura.”

Kilka zdjęć rośliny dla ułatwienia odpowiedzi, właśnie u mnie kwitnie.

Pytanie brzmi; jakiego rodzaju kwiaty ma moja roślina?
dodam, że w tym konkursie nie ma nic do wygrania.

Jeżeli ktoś z Państwa ma zdjęcia kwiatów , tego innego rodzaju to bardzo proszę o pokazanie.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: piątek, 21 lipca 2006 15:15:14
Ładna bestyja....

Ja znalazłem takie http://www.mainstreetorchids.com/htm/orchids/Cycnoches_chlorochilon.html - troche inne są.

W.

Data: piątek, 21 lipca 2006 15:59:17
Tak, chyba tak, masz rację

Tegoroczne gorące i upalne lato, a kwiaty są tylko jednego rodzaju
Moja roślina stoi tuż przy szybie okna, wystawa południowa. Bardzo wymagający ten rodzaj jest

Pozdrawiam
ewka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 21 lipca 2006 16:12:41

Ewka, bardzo prosto to sprawdzić , podglądnęłam jak to kiedyś robił T.Kusibab .
Spróbuj dotknąć prętosłupa, jak wystrzeli pyłkowinę, to jest to kwiat męski

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Anna Wojturska
E-mail: anmati@wp.pl
Data: piątek, 21 lipca 2006 16:12:47
Pani Ewo CUDO!!!!
Obstawiam, że jest to kwiat żeński

Data: piątek, 21 lipca 2006 17:18:12
Grażyno, chyba robiłaś zdjęcia , jak podglądałaś .
Czy możesz pokazać?
Doświadczenie z prętosłupem później zrobię, jak kwiaty się zestarzeją, dzisiaj pierwszy dzień kwitnienia.

Pozdrawiam
ewka

Data: piątek, 21 lipca 2006 17:45:08

Na którejś z pierwszych (a może nawet pierwszej?) naszych wystaw było ooooooogromniaste catasetum, co prawda, ale zasada ta sama i jak zapytałam T.Kusibaba, czy to męskie czy żeńskie kwiaty to powiedział "sprawdzimy"... podszedł, wsadził rękę w kwiat, poruszył i pyłkowina wystrzeliła do środka. Nawet gdybym miała aparat przy sobie to nie zdążyłabym...

Ale z eksperymentem chwilę poczekaj, pyłkowiny muszą dojrzeć. Poza tym według mnie to kwiat męski, bo te zwykle się rozwijają, zwłaszcza gdy są uprawiane przy dużej ilości światła.

Poza tym kwiat rewelacyjny! Gratuluję!!!

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: piątek, 21 lipca 2006 18:21:10
Bingo, chyba znalazłam, zdjęcia opisane jako 2003-10-04. Roślina wielka, tylko szkoda bo kształ kwiatów ten sam .

Może ktoś jeszcze zrobił zdjęcia, może w Berlinie, Dreźnie, Londynie?

Kraków 2003 rok - wystawa storczyków, Klub Orchidea.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: piątek, 21 lipca 2006 18:47:46
Czy to nie aby roślina Piotra Piesika ?
W zasadzie jak by co do czego, to moglibyście je "spiknąć"

W.

Data: piątek, 21 lipca 2006 18:53:48

Ale "eksperyment" był pokazywany na poniższym catasetum (hybryda), z tej samej wystawy, zresztą .

To Catasetum o mało nie przyprawiło mnie o zawał ...było wysokości ok. 80 cm, ledwo zmieściło mi się w autku , pęd nie był niczym podtrzymywany i w czsie jazdy kołysał się niemiłosiernie, a ja "umierałam", żeby się tylko nie złamał. Ale dowiozłam w całosci

Pozdrawiam,
Grażyna

Strona:    [1] 2  3  4    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl