Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium bullenianum syn.topaziacum.
  Strona:    [1] 2  3    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Piesik
E-mail: Piotr.Piesik@storczyki.org.pl
Data: niedziela, 28 maja 2006 19:04:27
Chciałbym zaprezentować storczyka, na którego czekałem baaaaaaaaaaaardzo długo, a to za sprawą niekorzystnych zbiegów okoliczności. A cała historia zaczęła się już chyba ponad 5 lat temu. Zamówiłem u Jerzego Dziedzica dendrobium bullenianum, które w/g licznych oglądanych przeze mnie zdjęć prezentowało się z żółciutkimi lub pomarańczowymi kwiatami mającymi ładne żyłkowania. Otrzymałem roślinę, która była moim oczkiem w głowie! Czekałem z niecierpliwością na pierwsze kwitnienie. I doczekałem się, ale nie żółtych kwiatów lecz fioletowych-po prostu otrzymałem dendrobium miyakei. Poprosiłem o zamówienie nowej rośliny z innego źródła, a fioletowe dendrobium oddałem, bo już miałem takie w kolekcji.
Drugie podejście okazało się też klapą! Znów otrzymałem miyakei. Zdarzyło się, że wypatrzyłem znów d.bullenianum przy okazji importu chyba z Indonezji. Bardzo mnie cieszyła roślina, która rosła u mnie sezon i zawiązała sporo pąków. Codziennie patrzyłem, czy zaczynają lekko żółknąć........ale mój niepokój zaczął wzrastać, kiedy pojawiło się za dużo filoetowych pasków na zielonych jeszcze pąkach........
Co było dalej łatwo się domyśleć.Kolejne miyakei!!!!!!!!!!!!!!!
O ile nie pomylę się w liczeniu, była jeszcze jedna próba......z innego źródła i znów miyakei! Jakby ktoś zaczarował ten gatunek. Stanęło na tym ,że miałem 5 czy 6 dendrobiów miyakei, a żadnego upragnionego bullenianum.
Ale podobno do wytrwałych świat należy, więc nie zniechęcony zwróciłem się po raz kolejny do Jerzego, żeby jednak za wszelką cenę zdobył dla mnie to niezdobyte cudeńko. I wreszcie stało się!Maaaaaaaam! A jak wygląda? Spójrzcie Państwo sami...................

inne spojrzenie na roślinę.........

Autor: Piotr Piesik
E-mail: Piotr.Piesik@storczyki.org.pl
Data: niedziela, 28 maja 2006 19:13:23
ponieważ tak długo czekałem na to dendrobium....to nie odpuszczę i zaprezentuję jeszcze kilka fotek

Dendrobium bullenianum Rchb.f 1862
To średniej wielkości epifit występujący na Filipinach w wiecznie zielonych lasach na gorących i parnych nizinach, do wysokości 100 m npm, na obszarach gdzie jest stale ciepło a deszcze padają przez okrągły rok.
Pseudobulwy mają do 60 cm długości. Początkowo wyprostowane, wydłużając się zaczynają zwisać.
Kwiatostany są dość krótkie, a kwiaty zebrane w gęste grona. Pojawiają się na górnej jednej trzeciej bezlistnych pędów. Kwiaty mają ok. 2 cm długości, czerwone lub purpurowe żyłkowanie, a kolory zmienne od żółtego do pomarańczowego. Kwiat żyje ok. 2 tygodnie

Należy ją uprawiać w umiarkowanych do ciepłych warunkach z jasnym rozproszonym światłem. Lubi nieco bezpośredniego słońca rano, poza tym należy je uprawiać tak samo przez cały rok. Musi być podlewane przez cały rok i nie może być zupełnie zasuszane przez dłuższy okres.
Synonimy: Callista intermedia (Teijsm. & Binn.) Kuntze 1891; Dendrobium chrysocephalum Kraenzl. 1892; Dendrobium erythroxanthum Rchb.f 1874; Dendrobium intermedium Teijsm. & Binn. 1853; Dendrobium topaziacum Ames 1915

Czyż nie są te "patyki" urzekające?
PP.

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@poczta.neostrada.pl
Data: niedziela, 28 maja 2006 19:15:46
Witam !

Kocham dendrobia, czy muszę coś do tego dodawać ? Chyba to, że one mnie dużo mniej

Nie mogę się napatrzeć PODZIWIAM ! i GRATULUJĘ

Pozdrawiam Iwona

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 28 maja 2006 19:17:33

Witaj,

Ten widok dech zapiera
Cierpliwość w poszukiwanich została nagrodzona

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Piotr
E-mail: obuwik1@gmail.com
Data: niedziela, 28 maja 2006 19:25:40
Przepiękne dendrobium, aż zapieraw dech w piersiach. Rzeczywiście długa cierpliwość została solidnie wynagrodzona. Tylko pozazdrościć takiego okazu. Tylko radziłbym coś czerwonego zawiesić, żeby ktoś nie zauroczył
Pozdrawiam.

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail: agachm@op.pl
Data: niedziela, 28 maja 2006 19:26:28
Piękne, ja dendrobia raczej omijam, ale to przy takim kwitnieniu faktycznie powala na kolana.

gratuluje
Agnieszka

Autor: Monika
E-mail: mijona@interia.pl
Data: niedziela, 28 maja 2006 19:35:28
Witam!

Cudne, cóż można więcej powiedzieć. No może, że jest przepiękne
Dobrze ujeła to Pani Grażyna: "Cierpliwość w poszukiwanich została nagrodzona" .

Gratuluję i życzę owocnego i długiego kwitnienia
Monika

Autor: Michał F.
E-mail: bio44@wp.pl
Data: niedziela, 28 maja 2006 19:54:24
Piękne ! Gratuluję tak obfitego kwitnienia. Pana cierpliwość została wynagrodzona. Chciałbym takie mieć .
Pozdrawiam - Michał.

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 29 maja 2006 09:38:02
RE-WE-LA-CYJ-NE . Z daleka wygląda świetnie, ale z bliska to po prostu cudo. Ja również gratuluję uporu .

pozdrawiam
Sandra

Autor: Jolanta M.
E-mail: jolwima@o2.pl
Data: poniedziałek, 29 maja 2006 09:40:14
Witam!
Żadne słowa nie oddadzą wrażenia jakie wywołuje ten "spektakl" ...Roślinka przecudnej urody
Wcale się nie dziwię , że Pan się na NIĄ tak uparł.
Gratuluję i pozdrawiam.

Strona:    [1] 2  3    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl