Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Renanthera matutina
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 21 maja 2006 23:20:15

Witam,

Skoro moja Renanthera monachica odmawia kwitnienia , to zobaczywszy kwitnącą malutką Renantherę matutina postanowiłam pokazać mojej, jak powinna wyglądać .

Renanthera matutina występuje w Tajlandii, na Sumatrze, Jawie i w Malezji. Dorasta do sporych rozmiarów, a jej pęd kwiatowy może osiągać nawet 90 cm, co nie oznacza, że znacznie mniejsza roślina (jak ta moja w 8 cm doniczce) nie może zakwitnąć. Lubi ciepło .

Pozdrawiam, cdn
Grażyna

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail: agachm@op.pl
Data: poniedziałek, 22 maja 2006 00:06:21
...tę piekność ogladałam na wystawie w Poznianiu
i przyznaję, wtedy myślałam że to monachica
teraz mogę porównać...i w dalszym ciągu chyba nie widzę różnicy
może powinnam policzyć kropki na płatkach

piękny kwiat, "wpadł mi w oko" bardzo dawno, ale kupno cały czas odkładam bo zawsze jest coś ciekawszego...a szkoda. Muszę o nim intensywnie myśleć

Data: poniedziałek, 22 maja 2006 00:10:07

U nas obie stały obok siebie i można było porównać . Matutina ma nieco szersze dolne płatki i trochę inny odcień koloru, ale widać to dopiero wtedy, gdy obie stoją obok siebie...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: poniedziałek, 22 maja 2006 07:51:58
Witam,

Na wstępie, Grażyno gratuluje pięknego storczyka.
Przyznam szczerze, że "na żywo" nie zauważyłam różnicy pomiędzy monachica a matutina. Przede wszystkim nie dopatrzyłam się, że tam były dwie różne odmiany (to pewnikiem dlatego, że za wcześnie zabrano mi stojak pod aparat )

Teraz próbuję porównać zdjęcia obu roślin:

"Na upartego" można zauważyć drobne różnice w budowie, ale jak dla mnie nieznaczne

Z drugiej strony zastanawiam się, jak mają się do rzeczywistości informacje z internetowej encyklopedii o terminie kwitnienia: matutina jesienią, a monachica – zima/wiosna?
Wygląda na to, że monachica (ta z prawej) jest bardziej uświadomiona , bowiem kwitła w kwietniu.

Pozdrawiam,
Tamara

Data: poniedziałek, 22 maja 2006 08:09:13

Tamara, chyba już wiesz , że producenci potrafią dowolnie sterować porami roku . Sprawdzenie terminu kwitnienia będzie można sprawdzić dopiero wtedy, gdy pojawią się następne kwiaty...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Anna Waluga
E-mail: walugan@tlen.pl
Data: poniedziałek, 22 maja 2006 09:32:40
Witam,
Dokładnie z tych samych przyczyn skusiłam się w Krakowie na zakup R.matutina.Mam dwie R.monachica i rosną ale nie kwitną .Może i u mnie ruszą ze wstydu przed nową koleżanką która teraz dopiero ma pierwszy kwiatek rozwinięty bo zakupiłam w pąkach.

W Krakowie zrobiłam zdjęcia dla porównania.Czy ktoś wie która to R.matutina ?

Ja oczywiście zanotowałam .

Pozdrawiam,
Anna

Autor: Piotr M
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: poniedziałek, 22 maja 2006 21:44:50
Mi tez podobaja sie oba gatunki, ale po dokładnym przestudiowaniu informacji i fotek na temat R. matutina i R. monachica, mam tylko jeden wniosek na żadnej z powyższych fotek [w całym wątku] nie widzę R. matutiny

A czemu tak sądzę, ponieważ przede wszystkim dolne płatki sam już nie wiem jak to fachowo nazwać powinny byc bardziej wydłużone i postrzępione, ale to tylko moja opinia...

Pozdrawiam

Autor: Piotr M
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: poniedziałek, 22 maja 2006 21:47:18
A jeśli już to najbardziej odpowiada ta od Pani Anny po lewej stronie
Zgadłem?

Data: poniedziałek, 22 maja 2006 21:55:10

Oglądnęłam kilkadziesiąt chyba zdjęć Renanthery matutina. I co zdjęcie to zupełnie inny kwiat . Niewykluczone, że roślina ta występuje w postaci wielu klonów, a wygląd kwiatów zależy od pochodzenia rośliny...któż to wie???

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Anna Waluga
E-mail: walugan@tlen.pl
Data: wtorek, 23 maja 2006 07:53:23
Niestety pudło .Ta po prawej była z etykietą R.matutina.

Pozdrawiam,
Anna

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl