Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Spathoglottis plicata
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: piątek, 19 maja 2006 12:26:11

Spathoglottis plicata

Myślę, że wiele osób w Polsce ma ten gatunek u siebie. Ale ponieważ nie był pokazywany w prezentacjach i galerii zdjęć, postanowiłem opisać.

Wyste,powanie:

Chiny, Tajwan, Malezja, Indonezja, Nowa Gwinea, Indie, Indochiny
oraz introdukowany i zadomowiony na Hawajach, Florydzie i Karaibach.

Ciepłolubny gatunek, spotykany od poziomu morza do wys. 600 m n.p.m. Naziemny - rosnący na miejscach skalistych, trawiastych i w lasach. Lubi słońce i nawadnianie przez cały rok (- kiedy cały rok jest ciepło - ale u nas w zimie... - mniej wody!!!).

Wygla,d:

Wysokość roślin w naturze do 90 cm, w uprawie przeważnie do 60 cm. Z jednej pseudobulwy wyrasta 3-5 plisowanych liści. Pędy kwiatowe są nieco krótsze niż liście i mają od 5 do 25 kwiatów - które rozwijają się sukcesywnie przez dłuższy czas. Barwa kwiatów: od odmian białych, przez różowe, żółtawe do fioletów. Najczęstsza w uprawie jest komercyjna odmiana purpurowa "Caractea".Wielkość kwiatów 4 cm. Termin kwitnienia - może być kilka razy w roku - ale przeważnie jednak od wiosny do początku lata.

Uprawa:

- W naszym klimacie - w pomieszczeniach, w okresie chłodniejszym (przy jednoczesnym zmniejszeniu się nasłonecznienia) wskazane jest obniżenie temperatury i znaczne zmniejszenie podlewania.

Mam ten gatunek kilka lat. Kupiłem kwitnący w czerwcu. Co roku kwitnie od kwietnia do początku lipca. Podlewam wodą odstaną z kranu. W zimie - kiedy chłodno zmniejszam podlewanie i zamiast podlać czasem zwilżam liście.

Oto pokrój rośliny przed kwitnieniem. Z prawej strony widać wyrastający pierwszy pęd kwiatowy:

A oto zbliżenie wyrastającego pędu kwiatowego.
Rosną też w tym samym czasie nowe pędy, które będą kwitły w następnym roku:

Ogólny widok z pierwszymi kwiatami (tych kwiatów może być bardzo dużo z kilku/kilkunastu pędów ! Z prawej widać drugi pęd kwiatowy, a następne powoli kiełkują u dołu rośliny)

Małe zbliżenie:

Roślina łatwa w uprawie - choć lubi w naszych warunkach mały odpoczynek w zimie.

Serdecznie polecam i pozdrawiam,

Andrzej B.

PS:

Zapraszam do podzielenia się doświadczeniami osoby, które mają i z powodzeniem uprawiają ten gatunek.

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail: agachm@op.pl
Data: piątek, 19 maja 2006 19:37:43
...nie mam tej rośliny więc doświadczenia do podziału brak ,
ale jestem nią zachwycona
przepiękny kolor kwiatów genialnie prezentuje sie na tle zieleni liści

gratuluję i podziwiam
Agnieszka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 19 maja 2006 20:15:51

Witam,

Chyba skuszę się w końcu i na Spathoglottisa . Kolor niesamowity, naprawdę jest taki "neonowy"?
Gratuluję!!!

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: piątek, 19 maja 2006 21:24:38
Kolory może mieć ten gatunek rozmaite - jak napisałem powyżej. Ten mój to właśnie "komercyjna" odmiana o nazwie "Caractea".
W rzeczywistości barwa kwiatków jest troszkę ciemniejsza i mniej świecąca.

Pozdrawiam,

Andrzej

Autor: Michał F.
E-mail: bio44@wp.pl
Data: sobota, 20 maja 2006 20:06:37
Kwiaty wyglądają jak u Phalaenopsisów . Tylko typ wzrosty jest całkowcie odmienny . Chciałbym takiego mieć, ale wydaje się duuuuużą rośliną, prawda?

Autor: Anna
E-mail: annateresa@poczta.onet.pl
Data: sobota, 20 maja 2006 21:44:45
Witam,
ciekawa prezentacja i naprawdę piękna roślina . Bardzo ładny kolor kwiatów. Przy ich dużej ilości wrażenie musi być niesamowite!
Plisowane liście trochę przypominają Phaiusa.
Panie Andrzeju proszę napisać czy pachnie?
Gratuluję i pozdrawiam,
Anna

Data: sobota, 20 maja 2006 22:42:14

- Roślina na wysokość dość spora. Ale proszę zauważyć, że ma związane liście i dzięki temu zajmuje mniej miejsca na parapecie niż średni falenposis. Pokazany wyżej okaz rośnie w doniczce o średnice 13 cm i na boki doniczki prawie nie wystaje. Bardziej zajmuje przestrzeń na wysokość.

- Po kupieniu kwitł na wszystkich pędach jednocześnie, teraz po latach u mnie kolejno wytwarza pędy kwiatowe i kwiaty. Prawdopodobnie warunki zimowe u producenta i może hormony prowokowały nagłe kwitnienie wszystkich pędów.

- Niestety kwiaty nie mają zapachu.

Dziękuję i pozdrawiam,

Andrzej

Data: wtorek, 30 maja 2006 17:58:46

- Dzisiaj zrobiłem i dodaję nowe zdjęcia - ponieważ rozwinęły się kwiaty także na drugim kwiatostanie.
- Pierwszy kwiatostan kwitnie już ponad 40 dni i ma jeszcze w środku sporo pąków...
- U dołu rośliny są jeszcze 3 kiełkujące pędy kwiatostanowe - ale nie wiem czy nie zasechną.- Storczyki traktuję jako rośliny "użytkowe" - kiedy kwitną nie stoją na parapecie (gdzie miałyby więcej światła...) ale w środku pokoju do ozdoby...

Różowo-purpurowa barwa tej odmiany Spathoglottis plicata i zieleń liści dość efektownie wygląda.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie,

Andrzej.

Autor: Michał F.
E-mail: bio44@wp.pl
Data: wtorek, 30 maja 2006 19:55:05
Nie wytrzymam z moim pytanie . Ile te Spathoglottisy kosztują .
Pozdrawiam - Michał.

Data: wtorek, 30 maja 2006 21:12:39
Przeważnie podaż i popyt regulują cenę... - jak wynika z braku odpowiedzi osób hodujących - mało jest roślin tego gatunku w Polsce...
Kilka lat temu zapłaciłem ... średnią cenę jak za storczyka. Ewentualnie proszę o kontakt e-mailowy (mam 1 roś. do odstąpienia)...
Pozdrawiam, Andrzej.

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl