Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Neofinetia falcata
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 18 maja 2006 22:04:37
Witam !

Dzisiaj zaprezentuję roślinę moim zdaniem przecudnej urody, a mianowicie Neofinetię falcata. Jest to niewielki storczyk (ok. 10 cm wysokości) wyglądający jak miniatura Vandy pochodzący z Japonii. Do tego rodzaju należą tylko trzy gatunki. Wymaga umiarkowanych warunków i bardzo dużo światła zimą. Kwitnie na wiosnę bukietem uroczych małych, białych i pachnących kwiatów. Ostroga jest intrygująco długa. U mnie kompletnie bezproblemowa w uprawie. Pęd kwiatowy pojawił się znienacka z czegoś co wyglądało jak nowy przyrost. Pąki rozwijały się dość szybko:

Aby ukazać kwiaty :

Szczerze polecam, szczególnie osobom którym kończy się miejsce na parapetach

pozdrawiam
Sandra

PS. Jakby co to znajdzie się kawałek na wymianę

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: czwartek, 18 maja 2006 22:28:53
Śliczne. Gratuluję. Co do polecania dla tych, którym kończy się miejsce na parapecie to myślałem, że to żart... Bo co zrobić kiedy to co mamy też trzeba przesadzić/podzielić i nie ma rzeczywiście już miejsca nawet na dość nieduże kwiatki... Najlepiej byłoby poszerzyć parapety... Ale większość z nas ma chyba ograniczone powierzchnie i przestrzenie, i ... te dylematy. Nie można mieć wszystkiego. Pozdrawiam serdecznie,

Andrzej

Autor: Anna
E-mail: annateresa@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 18 maja 2006 22:55:39
Witam Pani Sandro,
piszę się na tą wymianę bo roślina przecudnej urody .
Mam nadzieję, że nikt mnie nie uprzedzi, jeśli tak moja wielka strata.
Pozdrawiam i niecierpliwie czekam na odpowiedź.
Anna

Autor: Anna Fryś
E-mail: anna.frys@wp.pl
Data: piątek, 19 maja 2006 07:19:54
Witam.

Sandra, powiedz jakie widełki temperatur ma zimą? Napisz cos więcej.

Pozdrawiam Ania F.

Data: piątek, 19 maja 2006 10:53:37
Witaj !

Lietratura podaje że Neofinetie łatwo się adaptują. Podobno znoszą zakres temperatur od 4 do 38 stopni i to by się zgadzało bo właśnie taki zakres mają u mnie . Oczywiście nie musi być on aż tak ekstremalny . W Japonii zimą potrafi spaść śnieg, więc obniżenie temperatury na pewno jest konieczne, ale ile stopni starczy tego ci nie powiem.

pozdrawiam
Sandra

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 19 maja 2006 20:13:06

Witam,

No tu to Ci trochę zazdroszczę . Moja jakoś nie chce zakwitnąć , choć rośnie ładnie

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Justyna Butrymowicz
E-mail: ju.bu@wp.pl
Data: piątek, 19 maja 2006 20:58:52
Witam,
zachwyciła mnie ta roślina i zdecydowałam, że jeśli będzie na Orchidaliach to kupuję. I była, u Manuela, dorosła, zdolna do kwitnienia . Nie pozostaje mi nic innego jak dokładać wszelkich starań by tak pięknie zakwitła.

Data: piątek, 19 maja 2006 23:33:27
Dobrze wiedzieć, to następnym razem upomnę się u Manuela o rabat za to że mu klientelę napędzam .

pozdrawiam
Sandra

Autor: Basia Bawej
E-mail:  
Data: sobota, 20 maja 2006 23:52:09
Roślinka przecudnej urody, urzekła mnie już wcześniej więc mam ją zamówioną i czekaz z niecierpliwością , przyznam jednak, że na żadnym zdjęciu nie była tak śliczna jak u Pani. Gratuję. Basia

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl