Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Trigonidium acuminatum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: poniedziałek, 1 maja 2006 12:15:21

Witam,

no to chwalenia się, czyli prezentacji ciąg dalszy , bo właśnie zakwitła u mnie po raz pierwszy ciekawa roślinka, Trigonidium acuminatum.

Rodzaj ten należy do podplemienia maxilariinae. Trigonidium acuminatum występuje od Wenezueli po Peru i Brazylię, w wilgotnych lasach, na wysokościach od 120 do 1000 m npm co oznacza, że jest ciepłolubne. Nie wymaga też wiele światła, za to lubi małe doniczki.

Moją roślinę mam od czerwca zeszłego roku i już postanowiła zakwitnąć
Na zdjęciu cała roślina, o wysokości ok. 20 cm, w doniczce o średnicy 5 cm. Jest wysmukła jak modelka jakaś , ale dzięki temu wygląda elegancko

Kwiaty nie są wielkie. Po rozłożeniu mają ok. 2 cm, natomiast z zawiniętymi płatkami okółka zewnętrznego ok. 1 cm.

Niezbyt często widuje się tę roślinę, więc zdjęć trochę więcej (Jerzy mnie chyba zabije )

Podoba się tak jak mnie? Na dziś to koniec

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Basia
E-mail: duszka16@op.pl
Data: poniedziałek, 1 maja 2006 23:17:32
Pani Grażyno - istny dziwaczek, który dopiero z bliska pokazuje swój urok. Kwiat bardzo maleńki jak na tak wysoką roślinkę, ale moim zdaniem uprawa takich właśnie roślin daje satysfakcję posiadanie inności. Pozdrawiam Basia

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: wtorek, 2 maja 2006 09:09:25

Witam,

No cóż, mnie właśnie fascynuje u storczyków ich nieprawdopodobna różnorodność , niech sobie będą i "dziwaczkami" , i tak wszystkich nie jesteśmy w stanie poznać ani zobaczyć .
Uważam też, że w takich prezentacjach warto pokazywać te trochę inne, mniej popularne...

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl