Witam
dzisiaj prezentuję gatunek botaniczny - Paphiopedilum delenatii.
Zasady uprawy są opisane w działe 'Storczyki A-Z', więc nie będę o nich pisać.
Jest to stosunkowo niewielka roślina o ślicznych liściach. Mają one ciekawy rysunek na powierzchni - połączenie szachownicy z żyłkami a pod spodem są marmurkowo bordowe.
Już same liście stanowią ozdobę, a do tego urokliwy, pokryty włoskami kwiatostan
Największe wrażenie robi kubeczkowata warżka w kolorze przydymionego różu
I jakie piękne wnętrze
Teraz foto w towarzystwie Cattleya skinneri
Ponieważ paphiopedilum stało w dość cienistym miejscu, wypuściło bardzo długą 30 cm łodygę kwiatową. Z daleka, na tle innych roślin, wygląda jakby kwiaty wisiały w powietrzu. Dopiero oddzielnie widać jaką długą "szyję" ma ten kwiatostan.
Prawda, że to śliczne paphiopedilum?
Mnie się bardzo podoba.
To bardzo wdzięczna i co najważniejsze, łatwa w uprawie roślina .
Pozdrawiam, Anna.
...jest prześliczne,
To było pierwsze paphiopedilum, które tak bardzo mi się spodobało...dawno temu
Uroda rośliny zarówno kwitnącej jak i samych liści faktycznie kusi...może kiedyś przyjdzie na nie czas
Gratuluje udanej prezentacji i ślicznej roślinki
Bardzo dziękuję w imieniu mojego paphiopedilum.
Ono mnie po prostu zauroczyło i jako mój jedyny storczyk dostało swoje milusie imię, w żaden sposób nie związane z łacińską, czy też polską fachową terminologią
Nie podam go, bo pewnie oberwałoby mi się za to po uszach. Jeszcze mogłoby do niego przylgnąć, a tak jest na użytek "wewnętrzny"
Pozdrawiam, Anna
Pani Aniu,
na podziękowania to jeszcze za wcześnie! Z pewnością bedzie wiele gratulacji!
Ja Pani serdecznie gratuluję nie tylko Paphiopedilum delenatii, ale kwitnień innych storczyków, które nam Pani zaprezentowała.