Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Epicattleya Fireball
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@poczta.neostrada.pl
Data: środa, 15 marca 2006 17:35:47
Witam !

Skoro Pani Sandra zaprezentowała "coś żółciutkiego", żeby się nie wyłamywać chciałabym pokazać, większości zapewne znaną, Epicattleyę Fireball.
Jest to hybryda Cattleya lutata x Epidendrum cinnabarinum.

Mam ją od dwóch lat i muszę przyznać, że kwitnie bez problemu. Stoi w jasnym miejscu na parapecie. Lato spędza w ogrodzie.
Kwiaty w stosunku do rośliny nie są duże,

ale ja je bardzo lubię. Może dlatego, że to mój pierwszy zakupiony storczyk, inny niż phalaenopsis

A to zdjęcie pojedyńczego kwiatka

Pozdrawiam Iwona

Autor: Kamila Irie
E-mail: kamilase@yahoo.com
Data: środa, 15 marca 2006 17:42:22
Przeeeepieeeknaaa!

Wiem cos o jej uroku, mam taka sama. Kombinacja tych trzech kolorow odejmuje mowe! Gratulacje!!

Pozdrawiam

Kamila

Autor: Anna
E-mail: annateresa@poczta.onet.pl
Data: środa, 15 marca 2006 20:40:06
Witam,
naprawdę miło popatrzeć na tę śliczną roślinę . Bajkowe, delikatne kwiaty na równie delikatnych pędach. Mam ją od roku, ale jeszcze nie miałam "mojego" kwitnienia , właściwie poza fotografiami nie widziałam jak kwitnie.
Pani Iwono jak długo urlopuje w ogrodzie. Może moją też wyniosę i wtedy zakwitnie...?
Gratulacje i życzenia wielu kwitnień!
Pozdrawiam, Anna

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: środa, 15 marca 2006 21:17:42
Piękne kwiaty i oczywiście zdjęcia. Gratulacje regularnych kwitnień. Dobrze jest też zobaczyć (dzięki Pani) jak wygląda epikatleja - ma ciekawy pokrój pędów - całkiem inny niż inne hybrydy katlei. Pozdrawiam, AB.

Data: środa, 15 marca 2006 21:40:37
Witam !

Dziękuję za miłe słowa. Moja epicattleya stoi przy oknie i na pewno zimą ma chłodno. Myślę, że to powoduje jej coroczne kwitnienie. Wakacje w ogrodzie spędza od maja do września, października, wszystko zależy od pogody.

Pozdrawiam Iwona

Autor: Maria
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: czwartek, 16 marca 2006 09:40:06
Gratuluję Iwona Jeśli to pierwsza krzyżówka katleii i kwitnie Ci tak bezproblemowo, to teraz już będzie łatwiej. Szkoda tylko, że tak wysoko rośnie, widać dużo ma w sobie z Epidendrum, a im więcej mamy storczyków, tym częściej kupujemy coraz mniejsze .

Dobrego dnia,
Maria

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 16 marca 2006 23:02:43
Zgadzam się z Marią, roślina super, tylko trochę wybujała

pozdrawiam
Sandra

Data: czwartek, 16 marca 2006 23:20:38
Również sie z Wami zgadzam ! Ale jak to mówią ? ..."jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma"

Pozdrawiam Iwona

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl