Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Oerstedella centradenia
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@poczta.neostrada.pl
Data: poniedziałek, 27 lutego 2006 18:25:38
Witam !

Roślinka o maleńkich kwiatach, niepachnących, ale w tych bez końca trwających, zimowych dniach, każdy kolor cieszy. Dlatego i mnie rozwijające się pierwsze pąki sprawiły ogromną radość, tym bardziej, że to pierwsze u mnie kwitnienie Oerstedelli

Ponieważ na stronie orchidarium www.orchidarium.pl/AdoZ/index.html znajduje się arkusz uprawy, powiem tylko, że roślina jest bardzo dziwna - ma wiotkie, cieniutkie pędy i nie pasujące do nich grube korzenie

Oerstedella wymaga dużej wigotności, więc postawiłam ją na parapecie, ale w pobliżu nawilżacza i.... chyba jej to służy, skoro zakwitła

Pozdrawiam Iwona

Autor: Basia
E-mail: duszka16@op.pl
Data: poniedziałek, 27 lutego 2006 20:06:11
Witam Pani Iwonko. Roślinka jest naprawdę piekna. Zastanawiałam się nawet nad jej kupnem, ale jakoś nie mogę się odważyć. Po jakim czasie zakwitła?
POzdrawiam Basia

Autor: Tamara Florczak
E-mail: tamaflo@gazeta.pl
Data: poniedziałek, 27 lutego 2006 20:17:05
Witam

Wprawdzie kwiatuszki nieduże - ~2,5 cm, ale i roślina nie zajmuje zbyt wiele miejsca , więc można ją wcisnąć na każdy, nawet najbardziej przepełniony parapet .
Pomimo tego, że latem moja Oerstedella była przesadzana (z doniczki do koszyka) w tym roku też zakwitła

Wprawdzie nie tak obficie jak rok temu , ale to co jest i tak cieszy

Kwiaty niestety nie pachną , ale na pocieszenie dodam, że dość długo utrzymują się na roślinie - prawie 7 tygodni.

I tak, jak napisała Pani Iwona, Oerstedella wymaga dużej wilgotności. W przeciwnym wypadku, nie dość, że brzydko marszczą się jej liście, to jeszcze staje się bardzo smakowitym kąskiem dla przędziorków i wciornastków .

Pozdrawiam,
Tamara

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@poczta.neostrada.pl
Data: poniedziałek, 27 lutego 2006 21:02:36
Pani Basiu !

W tej chwili jest okres kwitnienia Oerstedelli centradenii, więc to jak długo jest u nas, nie ma znaczenia. A mam ją od jesieni ubiegłego roku .

Pozdrawiam Iwona

Autor: Mariola Rolczyńska
E-mail: rolnik37@op.pl
Data: wtorek, 28 lutego 2006 17:11:20
Gratuluję Paniom kwiatów!

Od miesiąca mam tę roślinę i jestem ciekawa skąd wyrastają kwiatostany:
z wierzchołków nowych przyrostów, z wierzchołków przyrostów które już kwitły, a może z jednych i z drugich?

Pozrdawiam,
Mariola

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: wtorek, 28 lutego 2006 21:11:24
Witam ,
dodam od siebie, że ta roślina bardzo dobrze rośnie na podkładce z paproci.
Posadzone wiosną małe keiki, już zakwitło. Roślina mateczna rośnie bardzo dobrze w keramzycie i też będzie kwitła ale kwiaty ma dopiero w fazie pąka.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: środa, 1 marca 2006 11:17:35
A moja już przekwitła, ale kwitła cały styczeń i trochę lutego, mimo że to mała roślinka (trzy trzcinowate pseudobulwy) i miała tylko dwa kwiatki

i w świetle dziennym:

Polecam, zajmuje niedużo miejsca i pozdrawiam,
Piotr

Autor: Basia
E-mail: duszka16@op.pl
Data: środa, 1 marca 2006 21:25:54
No nie, tak się naoglądałam, że aż ślinka mi cieknie, jednak ją kupie przy najbliższej okazji. Wszystkim składam gratulacje, może i ja za rok będe miała czym się pochwalić Basia

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: czwartek, 2 marca 2006 09:34:46
Ta delikatna i subtelna Oerstedella centradenia, może po jakimś czasie wyglądać tak;

Zdjęcia zrobione w styczniu 2005 roku w Łodzi.

Pozdrawiam
ewka

Autor: as
E-mail: Motylek@mysunrise.ch
Data: poniedziałek, 24 kwietnia 2006 19:34:46
Dokopalam sie do tego watku, by pokazac i swoja Oerstedelle.
Bardzo amatorskie zdjecia...ale ,co mi tam !
Pozdrawiam

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl