Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Coelogyne cristata
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Małgorzata Gorzelnik
E-mail:  
Data: czwartek, 9 lutego 2006 19:32:21
Witam
Zupełnie się nie spodziewałam że zakwitnie. Tymczasem moja coelogyne cristata bardzo mnie zaskoczyła. 17 dorodnych, cudownie pachnących kwiatów. Gdybym nie złamała przy przenoszeniu rośliny jednego pędu zanim się rozwinął byłoby jeszcze 5 kwiatów. Na północnym oknie ma trochę zbyt ciemno, ale zimno (ok 12-16 stC). Kwiaty utrzymują się już trzeci tydzień. Przyznaję że trochę zwariowałam na jej punkcie...

Przepraszam! coś pokręciłam z tymi zdjęciami
Pozdrawiam serdecznie
Małgośka Gorzelnik

Autor: Lidia Aniśkowicz
E-mail: lidia@aniskowicz.pl
Data: czwartek, 9 lutego 2006 19:40:16
Ja tam się nie dziwię, że zwariowałaś na punkcie tej rośliny...
Pozdrawiam,
Lidia

Autor: Grzesiek
E-mail: gbielecki@neostrada.pl
Data: czwartek, 9 lutego 2006 19:53:31
Gosia super gratuluje tak ślicznej rośliny. Ja się przed nią broniłem długo ale to co widzę w tym roku niestety zmusza mnie do wywalenia czegoś i kupienia tej cud roślinki, kolor kwiatów mój ulubiony i do tego ten zapach. SUPER!!
Pozdrawiam Grzesiek
PS Czy to jest ta roślina którą kupiłaś w maju na naszej wystawie?? Jeśli tak to jest tylko dodatkowy powód dla mnie żebym jej poszukał bo nie dość że kwiaty super to jeszcze szybko rośnie.

E-mail:  
Data: czwartek, 9 lutego 2006 20:10:02
Dzięki Grzesiu!
Tak, to ta sama roślina. Rośnie bardzo szybko, a u mnie ma raczej kiepskie warunki (ciemno). Latem trzymam ją na wschodnim oknie ale słońca jest tam naprawdę mało. Musi mieć zimno, wtedy z całą pewnością zakwitnie. Polecam Ci! Warto "coś tam" wyrzucić żeby zrobić miejsce na coelogynę
Pozdrawiam
Małgośka

Autor: Joanna Nowak
E-mail: nowakmj@o2.pl
Data: czwartek, 9 lutego 2006 20:19:37
O jak to dobrze, że się w "gadach" skusiłam na nią . Tylko, żeby u mnie też tak rosła. Cudeńko! Asia

Autor: Magdalena Zielosko
E-mail: magdalena.zielosko@gmail.com
Data: czwartek, 9 lutego 2006 22:09:10
WITAM
Ślicznie kwitnie !!! jest Urocza

Panie Grzegorzu jeżeli bedzie Pan naprawde chciał coś wyżucić to prosze pomyśleść o mnie chętnie przygarne cokolwiek jestem początkującym maniakiem storczyków i jakakolwiek roślinka by to nie była będe naprawdę wdzięczna

POZDRAWIAM Magda

Autor: Maria
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: piątek, 10 lutego 2006 07:37:35
Pani Małgosiu, gratuluję! Pięknie Pani zatwitła ta Coelogyne . Moja jeszcze w pąkach. Coś się spóźnia w tym roku.

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: piątek, 10 lutego 2006 09:56:53
Witam ,
gratulacje Małgosiu, tyle kwiatów i roślina jaka ładna, wyłazi z doniczki.
Zwariowałam już drugi raz na jej punkcie, kupiłam następny egzemplarz w Łodzi i powiem cicho, że pojawiły się pędy pod bulwami. Może to będą kwiaty?

PS
Panie Marku, nasza wymiana uratowała roślinkę, którą Pan ma . Pomieszczenie w którym ona przechodziła okres zimowy, było tak zimne w tym roku, że woda w 19 litrowych galonach zamarzła.

Pozdrawiam
ewka

E-mail:  
Data: piątek, 10 lutego 2006 15:20:33
Dziękuję wszystkim za miłe słowa! Może udało mi się jeszcze kogoś skusić na c. cristatę a wszystkim posiadaczom tej roślny życzę obfitego kwitnienia

Pozdrawiam
Małgośka

...jeszcze jedno zdjęcie

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl