Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Epidendrum oerstedii - Coilostylis oerstedii
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: as
E-mail: Motylek@mysunrise.ch
Data: piątek, 27 stycznia 2006 09:13:45
Wreszcie sie doczekalam...
Koniecznie chcialam pokazac obydwa kwiaty ( ), co wystawilo na bardzo wielka probe moja cierpliwosc...poniewaz miedzy rozwinieciem sie pierwszego kwiatu a tym z dzis...uplynelo dokladnie 17 dni !!!!!!!
Pani Grazyna Sieminska, uspokoila mnie , ze jeszcze tego storczyka brak jej w kolekcji, wiec spokojnie moge swiecic triumfy
Dzieki jednak jej zyczliwosci wiem juz ,ze pojawila sie dla tego epidendrum nowa nazwa.Wiec postanowilam umiescic je w tytule obydwie.
Roslina przybyla w moje skromne progi 27.04.2005 roku. Kiedy nadeszla, byla chetna do kwitnienia. Jednak radykalna zmiana warunkow uprawy ( czytaj ...na gorsze ..)spowodowala, ze nic z tego nie wyszlo. Malo tego!! Byl czas, ze myslalam iz strace cala rosline. Nie bardzo wiedzialam jak z nia postepowac.Malo jest informacji odnosnie tej rosliny...no albo ja jestem wyjatkowa gapa ( co jest bardzo mozliwe! ).
Zaczelam dzialac po swojemu. Rosline postawilam na poludniowo-zachodnim oknie. Szybko sie zorientowalam, ze nie znosi byc spryskiwana...ukarala mnie za tego typu dzialalnosc - plamami na lisciach, ktorych tak sie wystraszylam ze pozbylam sie kilku juz doroslych przyrostow.Taka ogolocona rosline , postanowilam pozostawic - samej sobie. Przestalam sie nad nia trzasc i pozwolilam rosnac wg.jej uznania. Podlewalam kiedy przeschlo podloze, wstawiajac do miski z woda na godzine... czy jak tam czas pozwolil. Po odsiaknieciu - na miejsce. Do miski byl zawsze dodany nawoz w skromnej ilosci . Jesienia przestalam nawozic a roslina wywedrowala na wschodnie okno bez oslaniania przed sloncem!
Temperatury i wilgotnosc - calkowicie pokojowe!
Kiedy sie ochlodzilo mocniej, przytykalam na noc doniczke (ceramiczna)do szyby by storczyk mial roznice temperatury miedzy dniem a noca. Nie wiem nawet czy mialo to znaczenie .....
Najwazniejsze ,ze roslina wyglada zdrowo i kwitnie. Ciesze sie strasznie.Wiem ze sobie to wywalczylam sama bo naprawde mialam momenty zwatpienia.
A moze ktos z Panstwa posiada tego storczyka i opowie jak sobie z nim radzi...??!! Bardzo zachecam.

Data: piątek, 27 stycznia 2006 09:15:29
Poniewaz nie posiadam umiejetnosci wkladania kilku zdjec jednoczesnie w tej samej wiadomosci...dlatego musze tak...

Data: piątek, 27 stycznia 2006 09:16:02

Data: piątek, 27 stycznia 2006 09:16:54

Autor: Maria
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: piątek, 27 stycznia 2006 09:42:29
Witam,
Bardzo ładne i w moich ulubionych kolorach . Gdzie to można zdobyć?

Z pozdrowieniami, Maria

Data: piątek, 27 stycznia 2006 09:46:53
Ja kupilam tutaj..
http://orchideench.homestead.com/PreislistePflanzen.html

Autor: Maria
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: piątek, 27 stycznia 2006 09:51:06
Dziękuję . Skromniutka oferta. Nie warto pisać po jednego storczyka. Może gdzieś się trafi inna okazja.

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Małgorzata L.
E-mail: golem19@o2.pl
Data: piątek, 27 stycznia 2006 09:58:19
As gdybyś była uprzejma i przełożyła na "nasze" jaki jest koszt zakupu takiego okazu wraz z kosztami przesyłki(całkowity?)

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: piątek, 27 stycznia 2006 10:02:23
Taaak, i coś więcej na temat tego sprowadzania z USA .

A jeśli chodzi o wstawianie większej ilości zdjęć do jednej wiadomości to:

1. Wstawiasz pierwsze
2. naciskasz "obejrzyj"
3. wstawiasz kolejne i tak w kółko macieju

pozdrawiam
Sandra

Autor: Lidia Aniśkowicz
E-mail: lidia@aniskowicz.pl
Data: piątek, 27 stycznia 2006 10:31:26
Witam,
Niezwykle elegancka roślina. Gratuluję! Czy można wiedzieć, jakiej wysokości są w tej chwili pseudobulwy?
Pozdrawiam,
Lidia Aniśkowicz

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl