Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium tetragonum var.giganteum - świąteczna niespodzianka
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 23 grudnia 2005 15:25:10

Witam,

Dendrobium tetragonum to grupa 4 australijskich gatunków o czterokanciastych pseudobulwach i kwiatach w kształcie bardzo powycinanej gwiazdy. I jak to bywa między naukowcami, nie ma zgody co do ich klasyfikacji. Jedni uznają wszystkie te rośliny o czterokanciastych psb za odmiany Dendrobium tetragonum, a drudzy uważają je za oddzielne gatunki... i bądź tu mądry
Występują w Australii w stanie Queensland i na półwyspie Cape York. Wysokości występowania wahają się od poziomu morza do 1600 m, ale najczęściej jest to ok. 700 m npm. Wynika z tego, że są to rośliny ciepłolubne, lubią dużo słońca, a w zimie należy im zapewnić nieco bardziej suchy spoczynek, ale nigdy nie mogą być całkowicie zasuszone.

Kiedy parę dni temu porządkowałam część orchidarium, zobaczyłam na szczycie jednej psb pąki . Myślałam, że ich rozwój trochę potrwa i nawet nie zrobiłam zdjęcia... A dziś podlewając rośliny odkryłam, że nie ma już pąków, są natomiast KWIATY!!! Wspaniały świąteczny prezent zrobiła mi ta niewielka roślinka . Pąki natomiast odkryłam (same odkrycia , odkryłam kolejne pędy kwiatowe na innej roślinie ) na kolejnej psb:

A teraz kwiaty...

Mnie te kwiaty bardziej przypominają pająki niż gwiazdy...

Roślina nie jest wielka, ma ok. 40 cm wysokości. Powinna być uprawiana raczej na podkładkach, bo psb w dolnej części są "drucikowate", a ich górna część rozszerza się w czterokanciasty, znacznie cięższy pęd .
Moja ponowiła kwitnienie dokładnie po roku od nabycia

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Michał Rosa
E-mail: michalros@vp.pl
Data: niedziela, 25 grudnia 2005 19:47:21
Bardzo mi się podoba Taki trochę "Cattleyowaty"
Pozdrawiam, Michal14

Autor: Renata
E-mail:  
Data: wtorek, 3 stycznia 2006 21:15:51
A to moje Tetragonum. Grażynko nie tak dobre jakościowo zdjęcie jak Twoje, ale może coś widać

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl