Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Rossioglossum Rawdon Jester
  Strona:    [1] 2  3    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@poczta.neostrada.pl
Data: niedziela, 20 listopada 2005 19:43:07
Witam !

I znowu coś dla tych nie zaawansowanych - Rossioglosum Rawdon Jester hybryda, której rodzicami są Odontoglossum grande i Odontoglossum williamsianum

Jest to duży storczyk,

ale ma też bardzo duże, o tygrysim umaszczeniu kwiaty

Nie sprawia żadnego kłopotu,a na dodatek bardzo chętnie kwitnie, często dwa razy w roku. .
Mojego storczyka już w kwietniu wystawiam na balkon, skąd do domu powraca dopiero gdy zapowiadają przymrozki, w tym roku pod koniec października.
To Rossioglossum adoptowało się u mnie powoli. W roku ubiegłym również powędrowało na balkon, ale bardzo długo czekałam na nową pseudobulwę. W końcu, dopiero w czerwcu zaczęło coś wyrastać; była jedna, ale bardzo duża, która w styczniu tego roku wydała olbrzymi kwiatostan.
W tym roku było inaczej. Pseudobulwy pojawiły się bardzo szybko i wnosząc do domu zauważyłam dwa pędy kwiatowe , a dzisiaj następną rosnącą pseudobulwę.

Polecam tego niekłopotliwego storczyka każdemu, kto chce zacząć swoją przygodę ze storczykami.

Pozdrawiam Iwona

Autor: Michał F.
E-mail: bio44@wp.pl
Data: niedziela, 20 listopada 2005 19:58:34
Piękny . Chciałem czymś "rozjaśnić" ( ) swóją kolekcję storczyków o jakieś jasno kwitnące okazy.

Autor: Joanna Nowak
E-mail: nowakmj@o2.pl
Data: niedziela, 20 listopada 2005 21:00:15
Piękny! "To jest to , co Tygrysy lubią najbardziej" - jest na mojej zachciankowej liście. Pani Iwonko gdzie go Pani zdobyła?

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: niedziela, 20 listopada 2005 21:17:03
U tego rodzaju tak bywa, że długo nic się nie dzieje, a potem szybko wyrasta nowa psb i kwiatostan . Piękny i pięknie sfotografowany

Gratuluję i pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@poczta.neostrada.pl
Data: niedziela, 20 listopada 2005 21:25:56
Witam !

Grażyno jak zawsze dziękuję !

Pani Joanno, to storczyk ogólnie dostępny, z pewnością na każdej storczykowej wystawie, a teraz na pewno w Orchidarium w sklepiku.

Michał, przypomnij mi się wiosną, to na pewno coś z Rossioglossum uszczknę dla Ciebie.

Pozdrawiam Iwona

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 21 listopada 2005 10:12:51
Zaiste piękny i w dodatku ma dość długotrwałe kwiaty Niestety w tym roku nie będzie mi dane się nimi cieszyć bo ślimak mi zdekapitował pęd . Wygryzł też prawie na wylot dziurę w pseudobulwie.

Ja powiedziałabym że jest niekłopotliwy w uprawie ale tylko wtedy kiedy można mu zapewnić sporo miejsca, bo to spora roślina, a jeśli jeszcze kwitnie to ho ho ho. No i lubi chłodno, co w mieszkaniu w bloku może być nieco trudno zapewnić.

pozdrawiam
Sandra

Autor: Michał F.
E-mail: bio44@wp.pl
Data: poniedziałek, 21 listopada 2005 10:19:23
Dziękuję Pani Iwono . Tylko kiedy mam Pani przypomnieć . W marcu czy raczej w kwietniu ?

Autor: Maria
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: poniedziałek, 21 listopada 2005 11:38:32
Witam,

A ja miłośnikom tego storczyka polecam znacznie mniejszą formę, ale o równie dużych i pięknych kwiatach - Rossioglossum grande x splendens.

Pseudobulwy z liśćmi to zaledwie 15-20cm, a kwiaty są porównywalnej wielkości.

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Tomasz Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: poniedziałek, 21 listopada 2005 18:51:43
Witam!
I u mnie zakwitło Rossioglossum grande. Ale chciałbym zwrócić uwagę że nie jest to łatwy storczyk w uprawie ( jakby ktoś mółby sobie pomyśleć po przeczytaniu postów). Jest chłodo- lub umiarkowanie- lubny i przestaje rosnąć w temp powyżej 25 oC. Mój nie kwitł przez trzy lata , dopiero wystawienie go na sezon letni do ogródka sprowokowało kwitnienie. Dodatkowo wymaga mało podlewania , a bardzo silnego zamgławiania wieczorem ! ( odwrotnie niż inne storczyki ). Jedno jest pewne - warto go mieć w swojej kolekcji !
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: poniedziałek, 21 listopada 2005 19:00:30
Tomek, rzecz w tym, że Rossioglossum Rawdon Jester znacznie łatwiej zakwita, znosi wyższe temperatury i generalnie jest łatwiejszy w uprawie. Dlatego też jest tak popularny. U mnie te rośliny rosną i kwitną gdziekolwiek i bez problemu - nawet na ciepłym parapecie.

Jerzy

Strona:    [1] 2  3    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl