Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Isabellia virginalis
  Strona:    [1] 2  3    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Maria
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: sobota, 19 listopada 2005 14:41:22
Witam,

Nikt chyba nie pokazywał jeszcze zdjęć tego storczyka, a myślę, że warto go zobaczyć.

Kwiat (chyba zbyt wielkie słowo) jest bardziej różowy, ale lampa błyskowa go wybieliła.

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: sobota, 19 listopada 2005 15:35:21

Mario, to jest przepiękna roślinka , ale może zrobiłabyś zdjęcie tej siateczki obejmującej pseudobulwę, to jest dopiero ciekawostka

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: sobota, 19 listopada 2005 15:49:55
Popieram petycję Grażyny A właściwie rozszerzam o prośbę o opis, co to jest ta siatka. Na wygooglanych fotkach (Isabelia oczywiście )wyrażnie widać to, co storczyki mają, czyli krótkie ps.bulwy, korzenie, liście... i jako czwarty element - tę siatkę )
Na niektórych wygląda to na taką dziwną łodygę kwiatową, na niektórych jest siatka, nie ma kwiatów...

Pzdr Jurek

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: sobota, 19 listopada 2005 15:55:25
Witam ,
gratuluję Mario.
Moje roślina, kilkuletnia, niestety nie obdarzyła mnie jeszcze kwiatami .
Pozdrawiam
ewka

Data: sobota, 19 listopada 2005 16:35:45
Dziękuję . Isabelię kupiłam w Łodzi chyba 2 lata temu. Panowie nie robili mi nadziei na kwiaty, ale storczyk wygląda bardzo interesująco i bez nich. Trzymałam najpierw w pokoju, w zamkniętym akwarium. Żyła, ale nic ponadto. W sierpniu ubiegłego roku przeniosłam wszystkie storczyki do specjalnego pomieszczenia.Isabelia ładnie rosła i to mi wystarczyło. Dziś zupełnie przypadkowo znalazłam kwiaty. Rośnie na podkładce zawieszona razem z innymi przy południowym oknie. Temp. dzień 24*C (latem nagrzewało słońce prawie do 30*C), noc mam ustawioną na 18*C.
Zrobiłam więcej zdjęć, ale nie chce mi pokazać, trzeba dużo odciążyć. Na drugiej części kłącza otwieraja sie kolejne dwa kwiaty. Jeśli ktoś sobie życzy, to mogę przesłać zdjęcia na prywatny adres.

Z pozdrowieniami, Maria

Data: sobota, 19 listopada 2005 16:48:39

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: sobota, 19 listopada 2005 17:53:46
Pani Mario, to rzeczywiście baaardzo ciekawa-roślina. Dla mnie to takie storczykowe UFO. Dalej nie rozumiem tego "osiatkowania"
Pzdr Jurek

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: sobota, 19 listopada 2005 17:59:33
To cytat z tej witryny, z sekcji Od A do Z

Jajowate pseudobulwy są blisko rozmieszczone wzdłuż płożącego, rozgałęzionego kłącza. Z czasem rośliny formują gęsty kobierzec. Pseudobulwy są prawie niewidoczne pod pokrywającymi je podobnymi do plecionki żółtobrązowymi włóknami, które tworzą rodzaj miniaturowych siatkowych koszyków.

Widać tak jej się podoba , nam zreszta też

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: sobota, 19 listopada 2005 18:14:58
Panie Jurku, pozostaje przyjechać i zobaczyć na własne oczy . Żeby pokazać dokładnie tego storczyka trzeba mieć super wzrok i super aparat. Ja nie dysponuję ani jednym ani drugim. A ta siateczka jest niezwykła. To tak, jakby roślinę zawinąć w welon .

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Iwona
E-mail: petronella362@poczta.onet.pl
Data: sobota, 19 listopada 2005 18:17:36
Przedstawiam resztę zdjęć Pani Mari.
Pozdrawiam Iwona

Strona:    [1] 2  3    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl