Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Angraecum scottianum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@poczta.neostrada.pl
Data: niedziela, 6 listopada 2005 21:53:16
Witam !

Tym razem chciałabym zaprezentować angraecum scottianum,

roślinę o której wyczytałam, że jest miniaturą. No cóż, widocznie dla każdego słowo to znaczy coś innego Moja ma już 24 cm wysokości

To angraecum występuje na Komorach, na wysokości 350-600 m, na otwartych przestrzeniach. Jest epifitem lubiącym jasne światło, równomierne podlewanie i nawożenie.

Mam go od niedawna, bo kupiłam z pąkami w maju br na warszawskiej wystawie storczyków. Pąki rozwinęły się po miesiącu od zakupu i zachwycały mnie swoim wyglądem przez następne cztery miesiące

Kwiaty są woskowane i pachną nocą. Dla mnie jest to zapach ciężki, duszący, ale wielu może się spodobać .
Roślina ma bardzo ciekawe korzenie i myślę, że warto je pokazać

Pozdrawiam Iwona

Autor: Kamila Irie
E-mail: kamilase@yahoo.com
Data: poniedziałek, 7 listopada 2005 07:34:39
Hej Iwona

Jestem na etapie wyboru jakiej dobrej cyfrowki, no i wlasnie widze, ze twoja musi byc wspaniala, bo zblizenia tych korzeni sa niesamowite! Pochwal sie, czym robisz zdjecia...

Kamila

Autor: Hania S.
E-mail: gibonki@poczta.onet.pl
Data: środa, 16 listopada 2005 12:05:33
Witam!
Czy taki storczyk jest dobry dla poczatkujacych? Tzn ja az taka poczatkujaca nie jestem ale mam dość przykre doświadczenia ze storczykami. Pomimo moich najlepszych starań NIE CHCĄ KWITNĄĆ.
Pozdrawiam
hania

Data: środa, 16 listopada 2005 17:36:34
Witam !

Może w tym wypadku wypowiedzą się "starszacy", bo ja też ciągle stawiam pierwsze kroki , ale wydaje mi się, że o ile stworzy się storczykowi odpowiednie warunki,chociaż w przybliżeniu takie jak w naturze, to z zasady odwdzięcza się on nam kwiatami. .
Na razie moi podopieczni mnie nie zawodzą

Pozdrawiam Iwona

Autor: Hania S.
E-mail: gibonki@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 17 listopada 2005 00:48:49
A w jakich warunkach trzymany jest ten storczyk? Czy nadaje sie tylko do orchidarium ?
Hania

Data: piątek, 18 listopada 2005 17:26:16
Witam !

Swoje Angraecum scottianum trzymam na parapecie, niedaleko nawilżacza!

Niestety nie posiadam orchidarium , ale wydaje mi się, że warunki jakie stworzyłam są odpowiednie, ponieważ bardzo ładnie rośnie.
A czy ponownie zakwitnie............... zobaczymy

Pozdrawiam Iwona

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: czwartek, 10 sierpnia 2006 12:22:58
Witam,

wznawiam wątek ponieważ przy moich ostatnich kłopotach z roślinami ta jest wyjątkiem. Temperatura lata 2006 odpowiada jej bardzo a i choroby (odstukać) jej się nie czepiają i nieustająco kwitnie.

Dwa pierwsze pędy miały trzy kwiaty, te obecnie kwitnące cztery.

Pozdrawiam
ewka

Data: piątek, 11 sierpnia 2006 18:55:44
Witam !

Pani Ewo, gratuluję i zazdroszczę
Mojej rośliny już nie ma . W ciągu tygodnia odpadły jej wszystkie liście. Czegoś takiego jeszcze nie widziałam. Może za zimno ?
Ale jeszcze kiedyś spróbuję, to bardzo mi się spodobał ten storczyk.

Pozdrawiam Iwona

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: piątek, 11 sierpnia 2006 20:53:01
Witam,

ja gratuluję i bardzo zazdroszczę kwitnienia Phalaenopsis mariae, ja już go nie mam jak i pola Masdevalli.
Czy będą próby w moim przypadku, chyba nie z wielu powodów a najbardziej z życiowych. Ten "zielony kompost" trochę za dużo kosztuje. Dokona się dobór naturalny i tak zostanie.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Żabka
E-mail: monka1800@wp.pl
Data: poniedziałek, 17 maja 2010 09:39:22
wykopałam stary temat i proszę o jakieś wskazówki na temat pielęgnacji Angraecum scottianum.internet jest niestety ubogi w polskie strony na temat jego pielęgnacji.....wiec proszę życzliwe osoby o dobre rady
pozdrawiam
M

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl