Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Euanthe czyli Vanda sanderiana
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grażyna.Siemińska@poczta.neostrada.pl
Data: sobota, 22 października 2005 13:58:33

Witam,

to moja kolejna prezentacja , bo chyba mam się czym pochwalić .
Wczoraj zaczęła rozwijać kwiaty Euanthe sanderiana, zwana zwykle Vandą sanderiana .
Pierwszą taką roślinę zamordowałam z powodu niewiedzy . Otóż te rośliny wymagają przez cały rok wysokich temperatur, czyli 29-31 stopni w dzień i 21-22 w nocy.
Kolejną kupiłam rok temu i tym razem powiesiłam ją w ciepłym orchidarium. W połowie września ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu i radości zobaczyłam wyłaniający się pomiędzy liśćmi pęd kwiatowy. Dość szybko rósł i 2 dni temu zrobione zdjęcie pokazuje już piękne pąki

Miejsce w orchidarium, przy samej ścianie przy świetlówce, pod sufitem, nie ułatwia robienia zdjęć, wychodzą nieco zaróżowione od światła świetlówki. Ale co tam! Wczoraj kwiaty zaczęły się rozwijać, to przecież musiałam zrobić im zdjęcie

Dopiero dziś mogłam wyjąć kilkanaście roślin, aby dostać się do mojej Vandy

No i wreszcie mogłam zrobić pierwsze zdjęcia, dokumentujące pierwsze kwitnienie. Jak dobrze widać, roślina nie jest jeszcze? dobrze wybarwiona. Nie wiem czy to z powodu wyłącznie sztucznego światła, pod którym jest uprawiana, czy może jeszcze wybarwią się...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Małgorzata Lempert
E-mail: golem19@o2.pl
Data: sobota, 22 października 2005 15:12:32
Spieszę pogratulować. Musze przyznać, że marzyłaby mi się taka vanda, bo jest przepiękna, ale Pani Grażyno - wylała mi Pani na głowę kubeł lodowatej wody - nie mam szans zapewnić takowej vandzie takich temperatur...
Życzę kolejnych kwitnień.

Autor: Anna
E-mail: annateresa@poczta.onet.pl
Data: sobota, 22 października 2005 15:23:19
Witam,
ta Vanda Pani Grażyno jest przepiękna i to użyłkowanie na dolnych płatkach - ślicznota! Myślę nad jej zakupem od jakiegoś czasu, ale teraz to pewnie już się zdecyduję.
Podobno kwiaty są długotrwałe, o woskowej fakturze . Życzę Pani zatem długiego kwitnienia tej pięknej rośliny. Chciałabym, aby ktoś odpowiedział czy temperatury nocne zimą, rzędu 15-16 st.C są dla niej do zaakceptowania. Jeśli tak to chyba zaraz zamówię...
Gratuluję, Anna.

Autor: Małgorzata Lempert
E-mail: golem19@o2.pl
Data: sobota, 22 października 2005 19:29:29
Pani Aniu - na początku postu Pani Grażyny jest uwaga o szczególnych wymaganiach tej vandy, a polegają one na konieczności trzymania w cieple - 29-31 stopni w dzień i 21-22 w nocy przez cały rok niestety. Niestety bo właśnie w zimie te nocne temperatury są dla mnie nieosiągalne (może i osiągalne ale zostałabym bankrutem...)

Data: sobota, 22 października 2005 21:14:23
Przeczytałam o tych temperaturach , ale czytając o tej vandzie spotkałam się z jedną opinią, że temperatury nocne zimą mogą być poniżej 20st.C, tylko nie wiem gdzie ja to wtedy znalazłam (???), stąd moje pytanie. Może ktoś z forumowiczów ma takie doświadczenie... bo bardzo chciałabym mieć taką roślinę i jednak jej nie zabić .
Pani Grażyna nie pisze czy wyłącznie niższe temperatury spowodowały śmierć poprzedniej rośliny, może było coś jeszcze...
Dawałoby to nadzieję na hodowlę bez uciekania się do "cieplutkiego" orchidarium.
Pozdrawiam, Anna.

E-mail: Grażyna.Siemińska@poczta.neostrada.pl
Data: sobota, 22 października 2005 21:25:10
Sądzę, że to była wina za niskiej temperatury w zimie i nie tylko w zimie. To naprawdę ciepłolubna Vanda..., choć minimalne wahania temperaturowe są dopuszczalne

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: sobota, 22 października 2005 21:43:41
Dziękuję za odpowiedź Pani Grożyno . No cóż w takim razie to roślina nie dla mnie .
Znalazłam tę wskazówkę co do uprawy Vanda sanderiana
www.orchidweb.com/dtl_spec.asp?PRecno=604
This plant is a warm growing species in nature. Nighttime temps during winter time should not fall below 60 to 64ş Fahrenheit. Daytime temps for winter should be 73ş or above. Summer temps can be as high as the upper 90's during the day and 70's at night.
Pozdrawiam, Anna.

Data: piątek, 4 listopada 2005 20:48:17
Witam,
Pani Grażyno mam prośbę o zamieszczenie jeszcze kilku "bierzących" zdjęć tej ślicznej Vandy . Bardzo chciałabym chociaż oczy nacieszyć skoro z mojej hodowli nici. Ciekawe czy się bardziej wybarwiła?
Przepraszam za błąd literowy w mojej poprzedniej wiadomości
Pozdrawiam ... i czekam niecierpliwie na dalsze zdjęcia.
Anna

E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: piątek, 4 listopada 2005 21:09:58

Witam,

Tak, rozwinęły się wszystkie kwiaty,nabrały trochę więcej koloru i urosły
Zrobienie zdjęcia nie jest takie proste, bo muszę wyjąć ileśtam roślin, ale jutro spróbuję...

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: piątek, 4 listopada 2005 21:17:27
Koniecznie....myślę, że nie tylko ja czekam
Anna

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl