Autor: |
Grażyna Siemińska |
E-mail: |
Grażyna.Siemińska@poczta.neostrada.pl |
Data: |
sobota, 22 października 2005 13:58:33 |
Witam,
to moja kolejna prezentacja , bo chyba mam się czym pochwalić .
Wczoraj zaczęła rozwijać kwiaty Euanthe sanderiana, zwana zwykle Vandą sanderiana .
Pierwszą taką roślinę zamordowałam z powodu niewiedzy . Otóż te rośliny wymagają przez cały rok wysokich temperatur, czyli 29-31 stopni w dzień i 21-22 w nocy.
Kolejną kupiłam rok temu i tym razem powiesiłam ją w ciepłym orchidarium. W połowie września ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu i radości zobaczyłam wyłaniający się pomiędzy liśćmi pęd kwiatowy. Dość szybko rósł i 2 dni temu zrobione zdjęcie pokazuje już piękne pąki

Miejsce w orchidarium, przy samej ścianie przy świetlówce, pod sufitem, nie ułatwia robienia zdjęć, wychodzą nieco zaróżowione od światła świetlówki. Ale co tam! Wczoraj kwiaty zaczęły się rozwijać, to przecież musiałam zrobić im zdjęcie

Dopiero dziś mogłam wyjąć kilkanaście roślin, aby dostać się do mojej Vandy

No i wreszcie mogłam zrobić pierwsze zdjęcia, dokumentujące pierwsze kwitnienie. Jak dobrze widać, roślina nie jest jeszcze? dobrze wybarwiona. Nie wiem czy to z powodu wyłącznie sztucznego światła, pod którym jest uprawiana, czy może jeszcze wybarwią się...

Pozdrawiam,
Grażyna
|
|
|