Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Paphiopedilum rothschildianum 'Dark Red'
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka i Marek
E-mail:  
Data: sobota, 12 lutego 2022 17:05:09

Paphiopedilum rothschildianum. Gatunek opisany w 1895r. Znaleziony na Borneo, na zboczach góry Kinabalu. Rzadki w naturze. Podobno na zboczach Kinabalu są trzy stanowiska tej rośliny. U mnie rośnie na parapecie w hydroponice. Prezentowana roślina to odmiana 'Dark Red" z rozmnażania merystematycznego. "Siewkę" kupiłem 3 lata temu w OG. Fotografował Mariusz Gładysz.

E-mail:  
Data: niedziela, 13 lutego 2022 15:43:32
Jeszcze jedno zdjęcie

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 14 lutego 2022 07:57:12
Szczere gratulacje -wyjątkowo piękny i elegancki sabotek - prawdziwy "arystokrata" wśród storczyków , proszę napisać coś więcej o warunkach uprawy domowej -pozdrawiam ! - Jarek.

Autor: Grzegorz Stefaniak
E-mail: grzegorzst1972@wp.pl
Data: wtorek, 15 lutego 2022 04:37:39
Tak tak. Piękny.
Prosimy o więcej

E-mail:  
Data: wtorek, 15 lutego 2022 08:51:34
Roślina jest w keramzycie. Stoi na parapecie północnego okna. Oświetlenie naturalne. W pojemniku na stałe dodatek dolomitu. Temperatury takie jak w domu. Zimą spadają do 17-19 st. Latem w upały wzrastają do 23-25. Bez istotnych wahań dzień/noc. Dzięki dużej ilości roślin w hydroponice wilgotność powietrza w mieszkaniu zimą nie spada nigdy poniżej 50%. Zazwyczaj jest w przedziale 56-60%. Od wiosny do jesieni przy dżdżystej aurze zdarza się że przekracza 70%. Ale to incydenty. Reszta jest w wątku o hydroponice.

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 15 lutego 2022 14:50:45
Dziękuję za te informacje !

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: środa, 16 lutego 2022 20:48:20
Piękny, gratuluję!

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@upcpoczta.pl
Data: czwartek, 17 lutego 2022 17:32:06

To widać pora kwitnienia tych "arystokratów" . W niedzielę byliśmy u kolegi i podziwialiśmy właśnie rozkwitający egzemplarz:

Gratulacje dla właścicieli

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail:  
Data: piątek, 18 lutego 2022 07:08:24
Grażyna - Guido Braem w swojej książce "The genus Paphiopedilum" (polecam miłośnikom sabotków - mnóstwo informacji) ale i inni autorzy, jako porę kwitnienia
rothschildianum podają okres pomiędzy marcem a czerwcem. Podobnie jest z innymi gatunkami z sekcji polyantha. Jednak ja, obserwując to co pokazywane jest w internecie zauważam, że zdjęcia kwitnących w Polsce polyant zdarzają się wyłącznie pomiędzy styczniem a marcem.
Kwiatostan na rothschildianum rósł mi bardzo szybko. Od jego pojawienia się do otwarcia pierwszego kwiatu upłynął miesiąc. Podobne opinie mam od znajomego z fb. Podpytaj kolegi,jak było u niego.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl