Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Leptotes bicolor
  Strona:    [1] 2  3    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: as
E-mail: Motylek@mysunrise.ch
Data: wtorek, 6 września 2005 23:45:37
Roslina ktora przy minimum wysilku odwdzieczy sie kwitnieniem. U mnie kwitnie tego roku juz trzeci raz . Co rekompensuje mi fakt...ze zawsze tylko jednym kwiatem .
Jest u mnie od lipca 2004 roku. Otrzymalam tego storczyka w prezencie ( uklony dla "ofiarodawczyni" za szczere serce, bo pierwsze kwitnienie nastapilo jakis miesiac po podarowaniu!
Najpierw trzymany w mini-szklarence, w lipcu tego roku, zostal przeniesiony do akwarium, szumnie nazywanym w mojej rodzinie "orchidarium"
Ma tu cieplo (25/30st.C a noca - po wylaczniu sie oswietlenia - 5st.C mniej),wilgotno (75/80%)i wietrznie ( dwa wentylatorki komputerowe chodzace cala dobe).Podlewam przez spryskiwanie, woda przegotowana ze sladowymi ilosciami nawozu.Moge pozwolic sobie nawet na opryskanie kwiatow, bo zostaja natychmiastowo osuszone wentylatorkami!
Mankamentem jest jedynie fakt, ze rosliny w akwarium rosna bez doniczek, a taka uprawa zmusza do czestego zraszanio-podlewania.
Ale warto sie pomeczyc, tym bardziej ze ta "meka" to ....przyjemnosc!

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: środa, 7 września 2005 08:44:20

Witam,

Z własnego doświadczenia wiem, że leptotes bicolor woli jednak nieco niższe temperatury . Mój, gdy był w dość ciepłym orchidarium wcale nie chciał kwitnąć , dopiero przeniesienie w miejsce chłodniejsze (za radą Manuela ) poskutkowało corocznym i to dość obfitym kwitnieniem

Radzę przenieść go w chłodniejsze miejsce, a następne kwitnienie może być obfitsze

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail:  
Data: środa, 7 września 2005 18:48:31
A ja myslalam ze ma idealnie.......
Dzieki
as

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: środa, 7 września 2005 19:12:33
Grażyna - gdybyś wiedziała ile ten leptotes przeszedł przesadzeń i innych pomysłów właścicielki w ciągu zaledwie roku - hihihi... to nie uwierzyłabyś że w ogóle on żyje a co dopiero że kwitnie i to po raz już trzeci.
pozdrawiam
beata

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: środa, 7 września 2005 19:19:51

Aaaaaaaaaaa!!!!!!!!!! czyli to storczyk po przejściach
Tym bardziej należy mu zapewnić odpowiednie warunki, żeby się "nie zakwitł na śmierć"

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail:  
Data: czwartek, 8 września 2005 07:21:14
hi,hi,hi,hi,hi.

Data: niedziela, 4 czerwca 2006 19:10:21
I odkopalam jeszcze jeden watek...a ma to na celu pokazanie, ze sluchanie starszych i bardziej doswiadczonych - ma gleboki sens !!!
Jesli ktos zapoznal sie z trescia tej prezentacji z wrzesnia 2005 roku, to bedzie wiedzial ze padla tu sugestia co do przeniesienia mojego Leptotesa w chlodniejsze miejsce. Tak radzila p.G.Sieminska (...musze kiedys poznac Pania osobiscie, bo cos zbyt czesto w swoich prezentacjach ...uzywam Pani nazwiska!!! ...na szczescie tylko "pozytywnie" )
Tak sie tez stalo. Co prawda spowodowaly to inne okolicznosci niz wypowiedz wyzej wymienionej, ale dzieki niej - nie balam sie tego zrobic.
No i prosze. Mamy czerwiec 2006, a moja roslina ...SZALEJE¨!!!
Zobaczcie , drodzy storczykomaniacy , sami!

Teraz prosze zwrocic uwage na paki z tylu.....

...i ostatnie....

Autor: Basia Bawej
E-mail:  
Data: niedziela, 4 czerwca 2006 22:56:12
Roślinka śliczne, widać, że przeprowadzka wyszła jej na dobre. Sugestie przeczytałam wnikliwie, bo własnie czekam na mojego leptotesa, który podobno jest ładnie rozrośnięty więc chcę zapewnić mu w miarę możliwości optymalne warunki. Jeśli bardziej doświadczone koleżanki coś jescze podpowiedzą, to będe bardzo wdzięczna. Basia

Data: niedziela, 4 czerwca 2006 23:18:01
Obecnie Leptotes przebywa w akwarium (tzw. u mnie zimnym )- noc kolo 10/12st.C , w dzien kolo 17/20. Akwarium schladzam wkladami z przenosnej lodowki. Czasami robie to tez w dzien, kiedy slonko daje do wiwatu...jednak poki co, takich dni teraz jak na lekarstwo...!
Co do podlewania...pozwalam mu przesychac ale bez przesady! Czasami z braku czasu musze zaniedbac swoje roslinki na dzien czy dwa...i to jest wlasnie ten moment, kiedy przesychaja.Od jakiegos krotkiego czasu roslina jest doswietlana.Ale paki powstaly w warunkach "miernego" oswietlenia.
Zycze wiele radosci z uprawy tego storczyka i dziekuje za mile slowo.
as

Autor: Piotr M
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: wtorek, 6 czerwca 2006 12:45:18
Piękne kwitnienie i proszę się pochwalić jak już więcej pączków się otworzy !!
Pozdrawiam!

Strona:    [1] 2  3    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl