Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium nathanielis
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@upcpoczta.pl
Data: niedziela, 2 listopada 2014 17:39:34

Witam,

Kwitnie mi "co chwilę" pojedynczym kwiatem Dendrobium nathanielis, to przetłumaczyłam i wstawiłam arkusz uprawy . I tylko martwię się , jak ja mu zapewnię tak wysokie temperatury jakby chciało. Ale skoro i tak zakwita, to może niepotrzebnie się martwię .

I kilka zdjęć...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Beata
E-mail:  
Data: niedziela, 2 listopada 2014 18:34:43
Wygląda na malucha. Może jakieś zdjęcie z punktem odniesienia np. moneta 1 groszowa

E-mail:  
Data: niedziela, 2 listopada 2014 18:34:44
Wygląda na malucha. Może jakieś zdjęcie z punktem odniesienia np. moneta 1 groszowa

Data: niedziela, 2 listopada 2014 18:48:03

Kwiat jest malutki, jakieś 1x1,5 cm, ale łodygi z liśćmi mają około 15 cm, więc cała roślinka to nie taki maluch jak kwiat. Zdjęcie z monetą może jutro...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Dorota Fijałkowska
E-mail:  
Data: niedziela, 2 listopada 2014 21:48:06
Chciałabym sie dowiedzieć jak doprowadzić go do kwitnienia. Mam taką roślinę, kupiłam ją rok temu i przez jakiś cza rosła dobrze a później zaczęła trzcić liśćie jeden po drugim. Nowe wprawdzie rosną ale stare łodygi nie wygladają dobrze. Co mogłam zrobić źle?

Data: niedziela, 2 listopada 2014 22:00:12

Nie wiem... ; mam tę roślinę od pół roku, więc doświadczenie niewielkie. Trzymam w najcieplejszym orchidarium, na najwyższej półeczce, 20 cm od świetlówek. Wilgotność na poziomie 75-80%. Temperatura w dzień obecnie nie przekracza 25*, więc jest dużo niższa od zalecanej. A on kwitnie co jakiś czas, choć to są tylko pojedyncze kwiaty. Prawie codziennie jest zraszana, co kilka dni podlewana. Jest w doniczce z podłożem korowym. I to wszystko co na tę chwilę mogę powiedzieć .

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Dorota Fijałkowska
E-mail:  
Data: niedziela, 2 listopada 2014 22:18:02
Dziękuję, może za rzadko podlewam nie chcąc jej zalać a może temperatura byla w pewnym momencie za niska, spróbuje to zmienić i zobaczę. Jutro jadę oglądać storczyki w Krakowie! podobno w tym roku jest słabiej niż w poprzednim ale i tak chcę to zobaczyć. Pozdrawiam. Dorota.

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: poniedziałek, 3 listopada 2014 09:29:58
Bardzo ładna roślina o ciekawym pokroju. Gratulacje
W naszych warunkach klimatycznych chyba łatwiej uprawiać storczyki strefy umiarkowanej i chłodolubne niż te ze strefy gorącej.
Pozdrowienia - Tomek

Data: poniedziałek, 3 listopada 2014 13:01:47

No fakt że nie sprawdziłam wcześniej, że jest aż tak ciepłolubne, ale może jakoś damy radę .

Zdjęcia z jednogroszówką nie udało się zrobić , ale przed 7-cm doniczką postawiłam pudełko zapałek, więc jest jakieś wyobrażenie o wielkości rośliny.

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail:  
Data: poniedziałek, 3 listopada 2014 15:46:02
Zaiste gigant
Wielkie podziękowania na dodatkowe zdjęcie

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl