Cattleya intermedia to także mój "pupil" wśród katleji. Do uprawy potrzebują tylko dużo słońca i trochę wilgoci, a odwdzięczają się kwiatami o dużej różnorodności odmian barwnych i wielkiej urodzie. Mam ich 5 sztuk , ale teraz kwitną Cattleya intermedia tipo i Cattleya intermedia var. Orlata. Ta typowa intermedia jest u mnie od 6 lat i w tym roku miała 9 kwiatów na 3 kwiatostanach. Orlata jest trzeci rok i w zeszłym i w tym roku ma 2 kwiaty.
Nie na darmo Cattleya jest uwazana za krolowa wsrod storczykow.I trzeba przyznac, ze przepiekne kwitnienia nam prezentujesz. Zazdroszcze, ale tak pozytywnie.
Pozdrawiam Agata
Moja Cattleya intermedia też ma na fiszce " semi alba". Ale żeby można było określić odmianę jako "semi alba" to powinny być całkiem białe płatki okwiatu i tylko warżka z innym kolorem . Zarówno moja jak i Tamary intermedia mają "maźnięcia" koloru na płatkach więc powinny być określone jako "typowe" ( tipo ). Dla bardziej wnikliwych polecam cudowną stronę o brazylijskich storczykach www.delfinadearaujo.com - Brazilian Orchids No 36. Opisane i pokazane są wszystkie odmiany barwne Cattleya intermedia.
Gratuluje wszystkim pięknych i obfitych kwitnień Cattleya intermedia. U mnie w tym roku otworzyła kwiat Cattleya intermedia vinicolor. Zdjęcie zrobiłam na samym początku kwitnienia i widać zabarwienie limonkowe płatków. W kolejnych dniach przeszły w kolor biały.
Pozdrawiam