Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Cattleya intermedia
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: środa, 4 czerwca 2014 11:13:45
Witam

Cattleya intermedia to także mój "pupil" wśród katleji. Do uprawy potrzebują tylko dużo słońca i trochę wilgoci, a odwdzięczają się kwiatami o dużej różnorodności odmian barwnych i wielkiej urodzie. Mam ich 5 sztuk , ale teraz kwitną Cattleya intermedia tipo i Cattleya intermedia var. Orlata. Ta typowa intermedia jest u mnie od 6 lat i w tym roku miała 9 kwiatów na 3 kwiatostanach. Orlata jest trzeci rok i w zeszłym i w tym roku ma 2 kwiaty.

A teraz Cattleya intermedia var. orlata

Pozdrowienia - Tomek

Autor: marek
E-mail:  
Data: środa, 4 czerwca 2014 14:21:54
Sypnęło Ci kwiatami. Pozazdrościć....

Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: środa, 4 czerwca 2014 19:45:32
Nie na darmo Cattleya jest uwazana za krolowa wsrod storczykow.I trzeba przyznac, ze przepiekne kwitnienia nam prezentujesz. Zazdroszcze, ale tak pozytywnie.
Pozdrawiam Agata

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: środa, 4 czerwca 2014 23:39:07
Cattleya zachwyca zawsze, a gdy jeszcze tak obficie kwitnie! Gratuluję spektakularnego kwitnienia

I potwierdzam, że to storczyk urodziwy. Dodatkowo kwiaty pachną.
Poniżej zdjęcia C intermedia semi alba (pod taką nazwa kupiona )

To jej pierwsze kwitnienie. Storczyka uprawiam od kilku lat od 5-6-centymetrowej sieweczki.

Pozdrawiam

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 5 czerwca 2014 07:36:56
Piękne rośliny -gratulacje

Data: czwartek, 5 czerwca 2014 09:43:21
Moja Cattleya intermedia też ma na fiszce " semi alba". Ale żeby można było określić odmianę jako "semi alba" to powinny być całkiem białe płatki okwiatu i tylko warżka z innym kolorem . Zarówno moja jak i Tamary intermedia mają "maźnięcia" koloru na płatkach więc powinny być określone jako "typowe" ( tipo ). Dla bardziej wnikliwych polecam cudowną stronę o brazylijskich storczykach www.delfinadearaujo.com - Brazilian Orchids No 36. Opisane i pokazane są wszystkie odmiany barwne Cattleya intermedia.

Pozdrowienia - Tomek

Data: wtorek, 24 maja 2016 11:05:39
Cattleya intermedia var ametistina. Kolejna w kolekcji , ciekawa odmiana barwna. Dla porównania na zdjęciu z Cattleya intermedia var orlata.

Pozdrowienia - Tomek Szewerniak

Autor: Marta
E-mail:  
Data: wtorek, 24 maja 2016 20:22:13
Ale ładne rzeczy macie! Marta

Autor: Leokadia
E-mail: lodzia_krawiec@o2.pl
Data: wtorek, 24 maja 2016 20:55:10
Gratuluje wszystkim pięknych i obfitych kwitnień Cattleya intermedia. U mnie w tym roku otworzyła kwiat Cattleya intermedia vinicolor. Zdjęcie zrobiłam na samym początku kwitnienia i widać zabarwienie limonkowe płatków. W kolejnych dniach przeszły w kolor biały.
Pozdrawiam

Leokadia

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl